Weekberichten 4 tot en met 12 maart
Veilige schoolstraat Talmaschool
Maandag 4 maart, 8.00 – 8.45 uur
A.S. Talmaschool, Vaandrigstraat 15, Crooswijk
Breng- en haalmomenten op basisscholen zijn vaak chaotisch met kinderen en ouders die te voet, op de fiets of met de auto op tijd proberen te komen. Opstoppingen, foutparkeren en hard wegrijden te midden van alle drukte zorgen vaak voor onveilige situaties voor de kinderen en hun ouders. Om de omgeving rondom scholen veiliger te maken start de gemeente dit jaar drie proeven met zogeheten Schoolstraten, waarbij de hoofdstraat voor school wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Wethouder Vincent Karremans (o.a. Buitenruimte en Mobiliteit) opent maandagochtend de eerste Schoolstraat op de Talmaschool in Crooswijk. Naast deze proeven worden dit jaar ook 15-20 Rotterdamse scholen op een andere manier verkeersveiliger gemaakt, als onderdeel van de aanpak Veilige Schoolomgevingen. (Meer informatie: Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Karremans, tel. 06 – 481 386 31)
Start hout opbouw SAWA
Maandag 4 maart, 11.30 uur
Lloydpier
Op maandag 4 maart plaatst wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) samen met de directies van NICE Developers en ERA Contour het eerste houten element van het project SAWA op de Lloydpier: het eerste hoge houten woongebouw van Rotterdam. In dit iconische gebouw dat voor het grootste gedeelte uit hout zal bestaan, komen 109 woningen, waarvan de helft in het betaalbare segment. SAWA is niet alleen architectonisch bijzonder, maar wordt ook nog eens duurzaam en circulair gebouwd. (Meer informatie: Ekin Yazbahar-Sönmez, bestuursvoorlichter wethouder Zeegers, tel. 06 – 134 283 89)
Uitreiking prijs Rotterdams Stadsdictee
Dinsdag 5 maart (prijsuitreiking vanaf 19.45)
Timmerhuis, zaal Vonk, Halvemaanpassage 90
Na de finale van het Rotterdams Stadsdictee reikt wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Evenementen) dinsdagavond 5 maart de prijs uit aan de winnaars. Aan deze tiende editie deden 45 brugklassers mee, van 20 middelbare scholen. De brugklassers streden in drie categorieën om de winst: vmbo-mavo, havo en vwo. De deelnemende scholen hebben bij hun brugklassers een voorrondedictee afgenomen. De beste brugklasser van elke school per categorie krijgt een plaats in de finale toegewezen. De eerste editie is ontstaan naar aanleiding van de motie ‘Stadsdictee’ van de toenmalige raadsleden El Haji en Brons. Doel van het Stadsdictee is de taalvaardigheid bij jongeren te bevorderen en het plezier in taal te vergroten. (Meer informatie: Paul Tissingh, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, tel. 06 – 220 47 525 of pj.tissingh@rotterdam.nl.)
Werkbezoek Peuterontbijt gro-up
Woensdag 6 maart, 9.00 uur
Catullusweg 440 (gro-up-vestiging CBS Het Open Venster)
Wethouders Natasha Mohamed-Hoesein (o.a. Armoedebestrijding) en Said Kasmi (o.a. Onderwijs) zijn op woensdag 6 maart te gast bij Peuteropvang Bergkristal van gro-up. Peuters van drie peuteropvanglocaties van gro-up (Lombardijen, Het Oude Westen en Zevenkamp) krijgen dagelijks een gratis ontbijt. Deze pilot Peuterontbijt borduurt voort op de ervaringen uit het programma Schoolmaaltijden. Scholen die hieraan meedoen merken dat kinderen gezonder en gevarieerder gaan eten en zich beter kunnen concentreren. De sfeer in de klas wordt beter, de relatie tussen de leerkracht en de kinderen verbetert en de relatie tussen school en ouders wordt beter. Gro-up onderzoek met deze pilot of het bieden van een gezond ontbijt op de peuteropvang vergelijkbare resultaten oplevert voor de ontwikkeling van peuters. De eerste resultaten zijn bekend en worden met de wethouders gedeeld, nadat ze de peuters op de groep hebben zien ontbijten. Focus op het jonge kind is een van de pijlers van het Nieuw Rotterdams Onderwijsbeleid (Beleid NROB – Onderwijs010). De eerste jaren van een kind zijn immers voor een belangrijk deel bepalend voor de verdere ontwikkeling. Kinderen die in deze fase een achterstand oplopen, halen die later vaak nauwelijks meer in. Het doel van het NROB is: ieder kind een zo veel mogelijk een gelijke startpositie geven als het begint in het onderwijs. (Meer informatie: Paul Tissingh, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, tel. 06 – 220 475 25 of pj.tissingh@rotterdam.nl.)
Tekenmoment Jeugd- en Veiligheidalliantie Nissewaard en Hoogvliet-Rotterdam
Woensdag 6 maart, 11.00 uur – 11.45 uur
Elementenhuis, Hongerlandsedijk 1, Spijkenisse
Woensdagmorgen ondertekenen burgemeester Aboutaleb, burgemeester van Oosten van de gemeente Nissewaard en dhr. M. Mouch, sectorhoofd district Rijnmond Zuid-Westpolitie eenheid Rotterdam het convenant Jeugd- en Veiligheidallieantie Nissewaard en Hoogvliet-Rotterdam. Deze alliantie bevat samenwerkingsafspraken tussen de gemeenten Nissewaard en Rotterdam en de basisteams Nissewaard en Oude Maas van de politie Eenheid Rotterdam, district Rijnmond Zuid-West op het gebied van gemeentegrens overstijgende bestuursrechtelijke en strafrechtelijke aanpak van problematische jeugd(groepen). De (veiligheid)partners hebben de verantwoordelijkheid genomen om een jeugdalliantie te smeden om er zo alles aan te doen om problematiek met jongeren in dit kader te voorkomen. (Meer informatie: Lisette van Bale, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 –283 627 17)
Talkshow Rotterdam Late Night
Donderdag 7 maart, 20.30 uur
WORM, Boomgaardsstraat 71
Op donderdag 7 maart gaat wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) tijdens de talkshow Rotterdam Late Night in gesprek over de Woonvisie. Waarom moeten er vooral meer woningen komen in het middensegment? Hoe stimuleert Rotterdam het bouwen van betaalbare woningen? Wat moeten we verstaan onder een huurmarkt die toegankelijk, inclusief en eerlijk is? Rotterdam Late Night is een maandelijkse talkshow over kunst en cultuur, politiek en stadsontwikkeling. (Meer informatie: Ekin Yazbahar-Sönmez, bestuursvoorlichter wethouder Zeegers, tel. 06 – 134 283 89)
Rotterdamse Tandartsdag
Zaterdag 9 maart 11.00 – 11.45 uur
Tandheelkundig Centrum Terbregge, Terbregseweg 6a
Op zaterdag 9 maart gaat wethouder Natasha Mohamed-Hoesein (Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening en Taal) in gesprek met tandartsen en patiënten op de Rotterdamse Tandartsdag bij Tandheelkundig Centrum Terbregge. Een bezoek aan de tandarts lijkt vanzelfsprekend, maar veel Rotterdammers mijden de tandarts vanwege de kosten. Tijdens deze Tandartsdag helpen 35 tandartsteams kosteloos ruim 300 patiënten met acute gebitsklachten om van hun pijn af te komen. Deze patiënten hebben zelf niet de financiële middelen voor een tandartsbehandeling. De Tandartsdag wordt georganiseerd door stichting ANDERS in samenwerking met Fonds Bijzondere Noden Rotterdam en de Rotterdamse Tandarts Vereniging. (Meer informatie: Marije Romijn, bestuursvoorlichter wethouder Mohamed-Hoesein, tel. 06 – 413 165 24)