Direct naar de content

Weekberichten 29 juni tot en met 6 juli

Startmoment restauratie van het GJ. de Jonghmonument Museumpark
Dinsdag 29 juni 16.00 -17.00 uur
G.J. de Jonghmonument Museumpark (buiten)

Wethouder Wijbenga (o.a. buitenruimte) is aanwezig bij de start van de restauratiewerkzaamheden van het G.J. de Jonghmonument in het Museumpark. Het G.J. de Jonghmonument is een gedenkmonument voor Gerrit Johannes de Jongh (1845 1917). Hij was tussen 1879 en 1910 directeur van de dienst Gemeentewerken Rotterdam en wordt gezien als ‘de havenbouwer van Rotterdam’ en initiatiefnemer van de modernisering van de stad zelf: gas, water, elektriciteit, riolering en infrastructuur. Het monument is opgericht in 1935 en is sindsdien diverse malen gewijzigd. In de loop der tijd is het monument beschadigd. Veel schade is ‘weggepoetst’ met reparatiemiddel of door het toepassen van nieuwe platen, blokken en tegels in andere natuursteensoorten. De wethouder geeft, in aanwezigheid van een van de nazaten van G.J. de Jongh en een nicht van ontwerper van de tableaus Hendrik Chabot, het startsein voor de restauratie. (Meer informatie: Lisette van Bale, bestuursvoorlichter wethouder Wijbenga, tel. 06 – 283 627 17)

Werken in de wijk Het Lage Land
Woensdag 30 juni 9.00 -15.00 uur
Wijkhub, Het Palet, Duikerstraat 29

Wethouder Roos Vermeij (o.a. Wijken) werkt 1 dag per week in een Rotterdamse wijk. Zo geeft ze gevolg aan het raadsbesluit over de nieuwe wijkdemocratie, De Wijk aan Zet, en laat onder het motto ‘doen wat je belooft’ zien dat het college er meteen mee aan de slag gaat. Tijdens het werken in de wijk spreekt Vermeij met bewoners en ondernemers over het reilen en zeilen in de wijk en volgt ze de voortgang van De Wijk aan Zet in de praktijk. Deze week werkt Vermeij vanuit wijkhub Het Palet in Het Lage Land. (Meer informatie: Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Vermeij, tel. 06 – 481 386 31)

Herdenking afschaffing slavernij
Woensdag 30 juni 18.45 – 20.00 uur
Slavernijmonument nabij STC, Lloydkwartier

Woensdag 30 juni spreekt burgemeester Aboutaleb tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Het is nu 158 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. Op 1 juli 1863 werden de tot slaaf gemaakt en in de toenmalige koloniën Suriname en Nederlandse Antillen vrijverklaard. Tegenwoordig wonen meer dan 80.000 nazaten in Rotterdam. Het slavernijmonument is ontworpen door kunstenaar Alex da Silva (Luanda, Angola, 1974 – Kaapverdië, 2019). (Meer informatie: Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)

Opening Kokerstraat
Vrijdag 2 juli 15.30 – 16.30 uur
Plein aan de Kokerstraat

Wethouder Wijbenga (o.a. Buitenruimte) opent samen met Roelof Prins, directeur Stichting Verre Bergen, het vernieuwde plein aan de Kokerstraat. Afgelopen maanden is hard gewerkt om de plannen, die samen met de bewoners zijn gemaakt, uit te voeren. Het resultaat is een prachtig groen plein waar ruimte is voor een plezierig verblijf voor alle omwonenden, van jong tot oud. Naast de feestelijke opening zijn er die middag allerlei kinderactiviteiten op het plein. Gedurende de hele maand zijn er ook voor de andere omwonenden activiteiten georganiseerd zoals een workshop ‘koken met eetbare planten van het plein’ en een theatervoorstelling met en voor kinderen uit de buurt. Het plein is in samenspraak met de omwonenden tot stand gekomen en mede gefinancierd door stichting Verre Bergen. (Meer informatie: Lisette van Bale, bestuursvoorlichter wethouder Wijbenga, tel. 06 – 283 627 17)