Direct naar de content

Weekberichten 28 september t/m 5 oktober

Dag van de Wijk Oud-Mathenesse
Zaterdag 25 september, vanaf 16.00 uur
Serumpark aan de Poolsestraat

Oud-Mathenesse is een karakteristieke woonwijk met een rijke historie. Ooit een geliefde en chique wijk, nu een wijk waar de binding van bewoners met de buurt onder het Rotterdamse gemiddelde ligt. Tijdens een eerder bezoek van het college is door bewoners en ondernemers het initiatief ‘Mathenesse aan de Maas’ (MadM) gestart, gericht op het weer tot bloei brengen van de wijk en wederzijds profijt van de investeringen in Nieuw-Mathenesse aan de andere kant van de dijk. Bewoners en ondernemers zijn in werkgroepen Groen, Schoon, Wonen, Franselaan en Communicatie verenigd en aan de slag gegaan met hun ideeën. De gemeente heeft ook nieuwe programma’s opgestart, zoals Goed Huren en Verhuren en het actieprogramma EU-Arbeidsmigranten. Met wethouder Judith Bokhove bezoekt burgemeester Aboutaleb De Dag van de Wijk Oud-Mathenesse om met bewoners en ondernemers in gesprek te gaan. Om 16.00 uur krijgt burgemeester Aboutaleb het eerste MadM-magazine uitgereikt. Daarna wordt hij geïnterviewd door Judith Dunsbergen, bewoner en voorzitter Stichting Mathenesse aan de Maas. (Meer informatie: woordvoerder Claudia Verhulp, tel. 06 – 512 663 15)

Werken in de Wijk Oud-Crooswijk
Woensdag 29 september, 9.00 uur
Participatiecentrum Boezemstraat

Wethouder Roos Vermeij (o.a. Wijken) werkt 1 dag per week in een Rotterdamse wijk. Tijdens deze bezoeken spreekt ze met bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties over wat er in de wijk speelt. Ook volgt ze de voorbereidingen op de nieuwe wijkdemocratie, De Wijk aan Zet, die in maart 2022 van start gaat. Deze week werkt ze vanuit Oud-Crooswijk. In 2017 is het Programma Oud-Crooswijk gestart met een flink verbeterplan voor de wijk, in samenwerking met Havensteder en Woonstad. Uit een evaluatie blijkt dat er al veel verbeterd is op sociaal en veiligheidsgebied, maar dat sommige problemen een langere adem vergen. Voor de komende 10 jaar ligt een nieuw programma ‘Goed in Crooswijk’ klaar met veel aandacht voor Schoon en Participatie. Wethouder Vermeij krijgt in het Participatiecentrum een uitleg over het programma, waaronder de ontwikkeling van het Van Meekerengebied. Vervolgens bezoekt ze o.a. de Crooswijkseweg en het Schuttersveld. (Meer informatie: woordvoerder Tristan van Rijn, tel. 06 – 481 38 631)

Start bouw Huis op Zuid
Woensdag 29 september, 15.15 uur
Bouwlocatie Huis op Zuid, hoek Paul Krugerstraat en Laan op Zuid

Woensdag geven de wethouders Bas Kurvers (o.a. bouwen en wonen) en Sven de Langen (o.a. sport) het startsein voor de bouw van het Huis op Zuid. Het wordt een nieuw multifunctioneel gebouw met sport- en zwemfaciliteiten en woonappartementen met 104 woningen in het middensegment. Het komt aan de Laan op Zuid tussen de Brede Hilledijk en de Paul Krugerstraat. Het nieuwe gebouw heeft een sleutelfunctie in het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ). Het verbindt de Afrikaanderwijk en de Kop van Zuid. Het biedt bewoners mogelijkheden om te sporten, wonen en/of ondernemen. (Meer informatie: woordvoerder Mirjam Keunen (Kurvers), tel. 06 – 284 894 54 of woordvoerder Kim Harmsen (De Langen), tel. 06 – 415 499 95)

RotterdamSterkerDoor je wijk
Woensdag 29 september, 16.45 uur
LiveEscape, Afrikaanderwijk

Live Escape is tijdens de eerste lockdown opgezet door Lorenzo Elstak van IkBenWij. Doel: moeilijk bereikbare jongeren uit Feijenoord een stem geven. Eerst alleen in de Afrikaanderwijk, Bloemhof, Hillesluis en Katendrecht en sinds de laatste lockdown ook voor Charlois en IJsselmonde. Door deze jongeren een ‘escape’ te bieden (in de vorm van een soort online pub quiz) hebben ze iets om naar uit te kijken, zeker in de afgelopen coronatijd. Inmiddels worden er ook wij-seminars, huiswerkbegeleiding en bijles georganiseerd, naast maatjesprojecten en klusprojecten. Zo worden de jongeren uitgedaagd iets voor anderen te doen en kunnen meteen een zakcentje verdienen. Wethouder Richard Moti (werk & inkomen) is aanwezig bij de start van Live Escape en reikt een cheque uit aan Lorenzo Elstak. (Meer informatie: woordvoerder Monique de Jongh, tel. 06 – 825 177 42)

Steven Hoogendijk Award
Vrijdag 1 oktober, 14.30 uur
Burgerzaal stadhuis

Vrijdag reikt burgemeester Aboutaleb de 9e internationale Steven Hoogendijk Award uit aan prof.dr. Nicolas Ayache voor zijn bijdragen aan de medische Artificiële Intelligentie en het vermarkten daarvan. De Award is van het Bataafsch Genootschap der Proefondervindelijke Wijsbegeerte, opgericht in 1769 door Steven Hoogendijk, een rijke Rotterdamse klokkenmaker. Het is een van de oudste wetenschappelijke genootschappen van Nederland. Burgemeester Aboutaleb is voorzitter van Stichting Bataafsch Genootschap. (Meer informatie: woordvoerder Claudia Verhulp, tel. 06 – 512 663 15)

Opening vernieuwde vertrekhal Rotterdam The Hague Airport
Vrijdag 1 oktober, 15.45 uur
Restaurant Horizon (1e verdieping terminal RTHA), Rotterdam Airportplein 60

Vrijdag viert Rotterdam The Hague Airport (RTHA) het 65-jarig jubileum, in aanwezigheid van demissionair-minister Barbara Visser (I&W) en burgemeester Jan van Zanen (Den Haag). Die dag wordt de vernieuwde vertrekhal van RTHA geopend. Burgemeester Aboutaleb spreekt de genodigden toe. (Meer informatie: woordvoerder Claudia Verhulp, tel. 06 – 512 663 15)

Red Carpet Dinner
Maandag 4 oktober, 18.00 uur
Zuidpleintheater

Maandagavond verwelkomen burgemeester Aboutaleb en wethouder Roos Vermeij (o.a. economie) vertegenwoordigers van internationale bedrijven die zich onlangs in Rotterdam hebben gevestigd. Het jaarlijkse Red Carpet Dinner wordt georganiseerd door Rotterdam Partners. Burgemeester Aboutaleb spreekt het publiek toe. (Meer informatie: woordvoerder Claudia Verhulp, tel. 06 – 512 663 15)

Rot.jong event “leiderschap in crisis”
Dinsdag 5 oktober, 18.00 uur
Eramus MC onderwijscentrum, collegezaal 2

Rot.jong is het grootste Rotterdamse young professional netwerk van de grootste 25 werkgevers in Rotterdam, waaronder gemeente Rotterdam, Deloitte, Houthoff, Havenbedrijf Rotterdam NV, Stichting Verre Bergen en het Erasmus MC. Rot.jong organiseert in samenwerking met deze bedrijven tientallen events per jaar waar 2000 werknemers actief deelnemen. Het thema van het komende hybride event op 5 oktober is “leiderschap in crisis”. Burgemeester Aboutaleb is een van de sprekers. (Meer informatie: woordvoerder Claudia Verhulp, tel. 06 – 512 663 15)

Buurtverbeterplan Schiebroek-zuid
Dinsdag 5 oktober, 20.00 uur
De Buurvrouw, Larikslaan 200

Dinsdag bezoekt wethouder Roos Vermeij (o.a. wijken en kleine kernen) een bewonersavond over het Buurtverbeterplan Schiebroek-zuid. Twee keer per jaar wordt zo’n grote bijeenkomst georganiseerd: eentje aan het begin van het jaar, voor nieuwe ideeën en acties om de wijk te verbeteren, de tweede na de zomer, om op te halen hoe bewoners vinden dat het met de wijk en de wijkaanpak gaat. In de week voorafgaand aan 5 oktober, worden wijksafari’s georganiseerd, waarbij bewoners hun dromen en wensen voor hun wijk vertellen. Op 5 oktober volgt uit die wijksafari’s een terugkoppeling. Wethouder Vermeij opent de bijeenkomst. (Meer informatie: woordvoerder Tristan van Rijn, tel. 06 – 481 38 631)