Direct naar de content

Weekberichten 28 oktober tot en met 7 november

Ambtsreis Texas Corpus Christi en Houston
Zaterdag 28 oktober tot en met zaterdag 4 november

Wethouder Robert Simons van Haven, Economie, horeca en Bestuur (Wijken en kleine kernen) is van 28 oktober tot en met 4 november in Corpus Christi en Houston in de staat Texas, Verenigde Staten. Wethouder Simons bezoekt beide havensteden om de handels- en investeringsrelatie met Rotterdam te versterken. Bedrijven in Corpus Christi en Houston hebben aandacht voor de energietransitie waaronder waterstof, en dat biedt mogelijkheden voor samenwerking met het Rotterdamse bedrijfsleven. In Houston staat het bezoek ook in het teken van Life Science and Health (LSH). Houston is een van de grootste LSH hubs ter wereld en het versterken van de relaties op dit onderwerp sluit aan bij de ambitie van Rotterdam om een brede, toekomstige bestendige economie te ontwikkelen en actief in te zetten op het versterken en positioneren van de topsector LSH. (Meer informatie plv bestuursvoorlichter: Theo Breimer, wethouder Simons 06 – 413 165 67)

Wethouder Zeegers en minister Jetten op bezoek bij klimaatburgemeester Aïcha Raqibi
Maandag 30 oktober, 9.30 uur
Professor Poelsflat, Oud – Mathenesse

Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) geeft samen met minister Jetten en klimaatburgemeester Aïcha Raqibi samen het startsein voor de Nationale Klimaatweek. Dit doen ze in Oud – Mathenesse waar de klimaatburgemeester zich inzet voor de wijk. Ze zorgt ervoor dat verduurzaming beschikbaar is voor zo veel mogelijk bewoners. Na de online kick-off met de betrokken nationale partijen, gaan de wethouder, minister en klimaatburgemeesters ontbijten met bewoners uit de wijk. Tijdens het ontbijt worden klimaatvraagstukken besproken. (Meer informatie: Ekin Yazbahar-Sönmez, woordvoerder wethouder Chantal Zeegers, tel. 06 – 134 283 89)

(Nieuw) Onderwijsbeleid in de praktijk
Woensdag 1 november, 10.00 – 12.00 uur
Basisschool de Plevier Hoogvliet

Rotterdam is aan de slag met de ontwikkeling van Nieuw Rotterdams Onderwijsbeleid. Centraal staat een verstevigde gezamenlijke aanpak met het Rotterdamse onderwijsveld en het Rotterdamse college. “Want alleen samen kunnen we langdurig het hoofd bieden aan taaie maatschappelijke opgaven”, zegt onderwijswethouder  Said Kasmi. Woensdag 1 november gaat hij dieper in op de hoofdlijnen van het plan op de splinternieuwe locatie OBS De Plevier in Hoogvliet. Onder leiding van Sander de Kramer geven experts uit het veld hun blik op (toekomstig) beleid in de praktijk. Een rondetafelgesprek met: Dorothee van Kammen (Directeur bij Thomas More Hogeschool), Jasmijn Kester (o.a. Voorzitter CvB Kind en Onderwijs Rotterdam), Renata Voss (Voorzitter CvB Stichting BOOR) en Simon Hay en Els Maasdam van Kinderdam. Wat zien zij in de praktijk gebeuren. Hoe helpt het nieuwe beleidskader om gezamenlijk, gemeente en onderwijsveld, bestendige stappen te zetten op de Rotterdamse speerpunten. (Meer informatie:  Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, tel. 06 391 161 35)

Bezoek aan repair atelier De Moeite Waard
Donderdag 2 november, 10.00 uur
Ebenhaëzerstraat 39B

In het kader van de Nationale Klimaatweek, bezoekt wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) op donderdag 2 november om 10.00 uur een naaicursus in Carnisse. Het naaiatelier wordt georganiseerd door een partner uit de stad: De Moeite Waard. Dit is een initiatief die buurtbewoners een plek geeft om samen te komen, maar ook na te denken over circulariteit en duurzaamheid. De naaicursus leert buurtbewoners om bijvoorbeeld hun kleding te repareren, waardoor er minder weggegooid wordt. (Meer informatie: Ekin Yazbahar-Sönmez, woordvoerder wethouder Chantal Zeegers, tel. 06 – 134 283 89)

Uitreiken subsidies wijk- en zorgrestaurants
Vrijdag 3 november, 13.00 – 14.30 uur
Hoppesteijn’, Boezemsingel 100

Wethouder Ronald Buijt (Zorg, Ouderen en Jeugdzorg) reikt de eerste negen subsidies uit voor openen, verbouwen of verbeteren van wijk- en zorgrestaurants. De subsidieregeling is bedoeld om toegankelijke ontmoetingsplekken in de wijken te krijgen waar met name ouderen voor een lage vergoeding een goede maaltijd kunnen eten. Naast maaltijden zijn er vaak ook sociale activiteiten in de restaurants. (Meer informatie bestuursvoorlichter: Theo Breimer, wethouder Buijt 06 – 413 165 67)

Presentatie boek ‘De Keien – Rotterdamse studenten tussen handel en verzet 1940 1945’
Vrijdag 3 november, 17.00 uur
Laurenskerk

Vrijdag neemt burgemeester Aboutaleb het eerste exemplaar in ontvangst van een boek over het verzet van Rotterdamse studenten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het tweede exemplaar reikt onderzoekster en auteur Merel Leeman uit aan Annelien Bredenoord, rector magnificus van de Erasmus Universiteit. Een derde en vierde exemplaar worden uitgereikt aan Allard Castelein, voorzitter Raad van Toezicht van het Erasmus Trustfonds, en B.C. Schuil, erevoorzitter van de Stichting Rotterdams Studentenverzet en initiator van dit boek. Het is gebaseerd op langdurig wetenschappelijk onderzoek en beschrijft aan de hand van interviews en deels nog onbekend archiefmateriaal het dagelijks leven en de uitdagingen van Rotterdamse studenten tijdens de oorlog. (Meer informatie: Lisette van Bale, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 283 627 17)