Direct naar de content

Weekberichten 27 juni – 3 juli 2022

Willem Drees-lezing
Maandag 27 juni, 18.30 uur
Paard, Prinsegracht 12 in Den Haag

Maandag verzorgt burgemeester Aboutaleb de dertigste Willem Drees-lezing in Paard met de titel: Nieuwe tijden, nieuwe rol overheid? De jaarlijkse lezing is een verdiepende avond over het gedachtegoed van Willem Drees en de betekenis daarvan voor onze tijd. Het co-referaat wordt verzorgd door Monika Sie Dhian Ho, directeur van instituut Clingendael. De Willem Drees-lezing is livestream te volgen.  (Meer informatie: Claudia Verhulp, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 -512 663 15)

Vernieuwde Leuvekolk
Dinsdag 28 juni, 15.30 uur
De Leuvekolk, op de hoek Blaak/Hang

De Leuvekolk (uitloper van de Rotte, ten noorden van de Blaak) heeft een metamorfose ondergaan. Langs het water is een groene ligweide gekomen, bankjes en een steiger waar je je kano kunt vastmaken. Een waterinlaat zorgt voor de toevoer van vers, zoet water en vissen kunnen dankzij een vispassage tussen de Rotte en de Nieuwe Maas trekken. In het najaar worden bomen en planten op de helling geplant. De aanpassing van de Leuvekolk is onderdeel van het programma Rivieroevers. Hierbij werken gemeente en partners samen aan het aantrekkelijker maken van de Rotte en Nieuwe Maas voor recreatie. Wethouder Vincent Karremans is aanwezig bij de officiële opening van de vernieuwde Leuvekolk. (Meer informatie: Lisette van Bale, woordvoerder wethouder Karremans, tel. 06 – 283 627 17)

Prijsuitreiking verhalenwedstrijd Er Was Eens voor primair onderwijs
Dinsdag 28 juni 2022, 08.30 uur
Locatie: Arentschool, Jaffahof 75

Dinsdagochtend reikt onderwijswethouder Said Kasmi op de Arentschool de allereerste primair onderwijs-editie van de verhalenbundel Er Was Eens 2022 uit aan de winnaar van deze verhalenwedstrijd. Er Was Eens is een initiatief van Kind en Onderwijs Rotterdam, Passionate Bulkboek en Villa Zebra en is al jaren succesvol in het vmbo en mbo. Deze editie richt zich op groep 7 en 8 van de basisschool. Naast het volgen van schrijflessen van een auteur hebben de leerlingen samen met een kunstenaar hun verhaal getransformeerd tot een beeldend kunstwerk. De klassen hebben zelf het beste verhaal gekozen: de klassenwinnaar. (Meer informatie: Ingrid Adriaanse, woordvoerder wethouder Kasmi, tel. 06 – 391 161 35)

Prijsuitreiking NK Tegelwippen
Woensdag 29 juni, 20.00 uur
De Kuip

Het NK Tegelwippen is in volle gang. Het afgelopen jaar gingen al ruim 40.000 tegels uit Rotterdamse tuinen, van bedrijventerreinen en schoolpleinen om plaats te maken voor groen. De Kuip support deze actie en stelt 100m2 van de grasmat beschikbaar om te verloten onder tegelwippers en voetbalfans. Volgende week wordt de grasmat vervangen en een deel apart gehouden voor de campagne van het NK Tegelwippen in Rotterdam. Wie een stuk Kuipgras wil bemachtigen, heeft nu de kans! Inschrijven kan nog tot zondag 26 juni 18:00 uur via www.rotterdamsweerwoord.nl/kuipgras. De winnaars krijgen in ruil voor een gewipte (tuin)tegel een stuk Kuipgras én een bijenhotel. Aan het NK Tegelwippen doen 130 gemeentes mee. Doel is zoveel mogelijk tegels de stad uit te krijgen om deze koeler, droger en groener te maken. Wethouder Vincent Karremans reikt de prijzen uit. (Meer informatie: Lisette van Bale, woordvoerder wethouder Karremans, tel. 06 – 283 627 17)

Herdenking afschaffing slavernij
Donderdag 30 juni, 18.30 uur
Slavernijmonument, ter hoogte van Lloydstraat 300

Donderdag wordt de afschaffing van de slavernij in Suriname en Caribisch Nederland herdacht bij het monument van Alex da Silva (1974-2019). Het programma begint om 18.30 uur met een bloemenceremonie (bloemen in de Maas) ter nagedachtenis van de tot slaafgemaakten die de trans-Atlantische overtocht niet overleefden. Om 19.00 uur start het podiumprogramma met toespraken van burgemeester Aboutaleb en Carlos Gonçalves, voorzitter van Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst (GVGT). Het programma wordt muzikaal omlijst door Mutu Puketi (drums), het kwintet van de Marinierskapel en zangeres Tamara Nivellac. Stadsdichter Anne Vegter draagt een gedicht voor. De herdenking wordt georganiseerd door GVGT i.s.m. de gemeente Rotterdam en het Scheepvaart- en Transportcollege. (Meer informatie: Claudia Verhulp, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 -512 663 15)