Direct naar de content

Weekberichten 27 januari tot en met 4 februari

Werkbezoek Latijns-Amerika

27 januari – 8 februari 2024

In Rotterdam wordt hard gewerkt aan de bestrijding van de georganiseerde drugscriminaliteit in de haven. Onderdeel van deze aanpak is (operationele) samenwerking met de bron- en transitlanden met Europese havensteden om een barrière op te werpen tegen drugsinvoer en -criminaliteit. Daarom brengt burgemeester Aboutaleb samen met de burgemeesters van Antwerpen (Bart de Wever) en Hamburg (Kurt Tschenscher) en veiligheidspartners een werkbezoek aan Latijns-Amerika. Rotterdam en Antwerpen werken al samen en met de deelname van Hamburg, de op twee na grootste havenstad van Europa, wordt de Europese aanpak van drugscriminaliteit versterkt.  Eerdere werkbezoeken, in 2019 en 2022, leverden een goed beeld op van de kansen voor samenwerking en de aanpak van de drugsproblematiek.  Met deze dienstreis wil burgemeester Aboutaleb een bijdrage leveren aan het door de rijksoverheid op te stellen beleid voor de LAC-regio (Latijns-Amerika en Caraïbisch gebied) om de drugstoevoer naar Europa en drugscriminaliteit in Nederland in te dammen.
(Meer informatie: Lisette van Bale, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 283 627 17)

Dienstreis Klimaatadaptatie Kopenhagen

Maandag 29 en dinsdag 30 januari
Kopenhagen

Wethouder Vincent Karremans (o.a. Buitenruimte en Mobiliteit) brengt een tweedaags werkbezoek aan Kopenhagen om te leren van hun aanpak klimaatadaptatie, de financiering daarvan en hun inzet op mobiliteit. In 2011 werd Kopenhagen getroffen door een wolkbreuk, met 1 miljard euro schade tot gevolg. Sindsdien investeert de Deense hoofdstad fors in klimaatadaptatie. Rotterdam, dat voor 85% onder de zeespiegel ligt, is eveneens kwetsbaar voor gevolgen van klimaatverandering zoals hoog water en hevige regenval. Het college van burgemeester en wethouders wil Rotterdam beter wapenen tegen extreme weersomstandigheden en investeert met het programma Rotterdamse WeerWoord in klimaatadaptatie (zoals in (getijden)parken, waterberging, groenblauwe pleinen en de aanpak van riolering en singels). In Kopenhagen bezoekt wethouder Karremans meerdere locaties, waaronder het klimaatpark Enghaveparken, en ontmoet hij de wethouder van Klimaat en Technische zaken, Line Barfod.
(Meer informatie: Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Karremans, tel. 06 – 481 386 31)

Feestelijke sleuteloverdracht bibliotheekgebouw Rozenburg

Maandag 29 januari 19:00 uur
Molenweg 20, Rotterdam

Op maandag 29 januari vindt er een feestelijke sleuteloverdracht plaats aan wethouder Robert Simons (Haven, Economie, Horeca en Bestuur) bij de bibliotheek Rozenburg. Tijdens deze bijeenkomst zal wethouder Simons samen met de dorpsraad met trots de sleutel in ontvangst nemen van Zuid Hollandse Delta, de voormalig eigenaar van het pand. Dit symboliseert de start van een nieuwe fase in de ontwikkeling van het bibliotheekgebouw. Zo krijgt de bibliotheek in de toekomst ook een functie voor het rijke Rozenburgse verenigingsleven.
(Meer informatie Leon Stooker, bestuursvoorlichter wethouder Simons, 06 – 42310486).

Ondernemen010 Live
Donderdag 1 februari 07:30 uur
Hulstkampgebouw, Maaskade 119, Rotterdam

Op donderdag 1 februari verzorgt wethouder Robert Simons (Haven, Economie, Horeca en Bestuur) samen met Pieter van Klaveren (voorzitter MKB Rotterdam-Rijnmond) het openingswoord tijdens Ondernemen010 Live. Op een unieke locatie, namelijk het Hulstkampgebouw. Op het programma staan o.a. verhalen van ondernemers over toekomstgericht ondernemen. Ook is er een informatiemarkt waar ondernemers terecht kunnen met vragen voor de gemeente Rotterdam of een van de andere dienstverlenende partners in de stad. Aanmelden kan via www.ondernemen010nl/ondernemen010live.
(Meer informatie Leon Stooker, bestuursvoorlichter wethouder Simons, 06 – 42310486).

Voorlezen tijdens de Nationale Voorleesdagen

Donderdag 2 februari 10.30-11.00 uur
Bibliotheek Delfshaven, Rosener Manzstraat 80

Op donderdag 2 februari leest wethouder Mohamed-Hoesein (Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening en Taal) voor in Bibliotheek Delfshaven. Van 24 januari tot en met 3 februari zijn het de Nationale Voorleesdagen. Naast dat het een jaarlijks boekenfeest is voor kinderen tot 6 jaar is voorlezen belangrijk voor de taalontwikkeling. Kinderen die op jonge leeftijd regelmatig voorgelezen worden, hebben een bredere woordenschat en minder moeite met spellen en begrijpend lezen. De wethouder leest voor uit ‘Help! Een verrassing!’ van Miriam Bos. Dit boek is gekroond tot Prentenboek van het Jaar 2024.
Meer informatie: Marije Romijn, woordvoerder wethouder Mohamed-Hoesein, tel. 06-41316524.

Opening zonnegevel op gymzaal Rodaristraat van Sportbedrijf Rotterdam

Vrijdag 2 februari, 14.30 uur
Gymzaal Rodaristraat 35, Rotterdam

Vrijdagmiddag opent wethouder Chantal Zeegers (wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen) officieel de ‘zonnegevel’ op een gymzaal aan de Rodaristraat. De gebouwen in de stad worden zo veel mogelijk benut voor de opwek van zonne-energie. De opwek van zonne-energie is essentieel om de stad klaar te maken voor de toekomst, met een gezond leefklimaat en betaalbare energieprijzen. Hierdoor is de stad minder afhankelijk van fossiele energie en wordt de energierekening voor Rotterdammers lager. Daarom is de gemeente in samenwerking met Sportbedrijf Rotterdam een pilot gestart met zonnepanelen op gevels. De zonnegevel aan de Rodaristraat is de tweede gevel in de pilot. Eerder is een zonnegevel bij een gymzaal in Hillegersberg-Schiebroek opgeleverd.
(Meer informatie: Ekin Yazbahar-Sönmez, woordvoerder wethouder Zeegers, tel. 06-13 42 83 89)