Direct naar de content

Weekberichten 26 mei tot en met 6 juni

Opening Zomer op Zuid met 3:16 Urban Gospel Festival
Vrijdag 26 mei, 18.00 uur
House of Urban Arts, Zwartewaalstraat 28

Op vrijdag 26 mei gaat de Zomer op Zuid van start en zet Rotterdam vier maanden lang de schijnwerpers op Zuid. Dit deel van de stad herbergt een schat aan kunst en cultuur en dat wordt zichtbaar in een bijzondere verzameling van ruim 60 festivals en culturele events, nieuwe, experimentele ideeën en initiatieven. De Zomer op Zuid wordt afgetrapt met het 3:16 Urban Gospel Festival in de Tarwewijk in Charlois dat voor de gelegenheid feestelijk wordt geopend door cultuurwethouder Said Kasmi samen met Indirah Tauwnaar (organisator 3:16 Urban Gospel) en Renske Satijn (directeur Rotterdam Festivals). (Meer informatie Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Said Kasmi, tel. 06 – 391 161 35)

3000e Rotterdammer krijgt hulp van energieklusser
Woensdag 31 mei, 13.00 uur
Frans Bekkerstraat 141

Wethouder Enes Yigit (o.a. Armoedebestrijding) zet op woensdag 31 mei de 3000e Rotterdammer in het zonnetje die hulp krijgt van een energieklusser. Door de inzet van energieklussers worden Rotterdammers geholpen met het verlagen van de energierekening. Energieklussers komen kosteloos thuis bij Rotterdammers met een laag inkomen en passen direct laagdrempelige bespaarmaatregelen toe. Denk aan kierdichting, radiatorfolie, of led-lampen. Daarnaast wijzen ze Rotterdammers op gedragsmaatregelen om energie te besparen en op andere regelingen die voor hen interessant zijn. (Meer informatie: Joachim Kost, vervangend bestuursvoorlichter wethouder Yigit, tel. 06 – 391 073 81)

Opening Rotterdamse Dakendagen en Bovenop Zuid
Donderdag 1 juni,  11.00 uur
Dak winkelcentrum Zuidplein (bereikbaar via entree winkelcentrum 1e etage, naast de Metro)

Op donderdag 1 juni opent de Rotterdamse Dakendagen met een nieuw hoogtepunt: Bovenop Zuid (onderdeel van Zomer op Zuid). Een knalgeel wandelpad van 850 meter lang over de daken op en rond winkelcentrum Zuidplein. Het daklandschap, dat bestaat uit maar liefst zes voetbalvelden aan ruimte, biedt nu ruimte aan een divers festivalprogramma. Met o.a. verschillende theatervoorstellingen, die speciaal zijn gemaakt voor het dak als podium, met de skyline als decor. De openingshandeling wordt verricht door cultuurwethouder Said Kasmi. Aanvang: 11.00 uur. (Meer informatie Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Said Kasmi, tel. 06 – 391 161 35)

Opening Rotterdam Architectuurmaand: “Natte Stad”
Donderdag 1 juni, 13.00 – 15.30  uur
festivalhart (Maassilo) – Maashaven Zuidzijde

Op donderdag 1 juni wordt de Rotterdam Architectuur Maand, met als thema ‘Natte Stad, feestelijk geopend door cultuurwethouder Said Kasmi. De opening vindt plaats op het drijvende festivalhart in de Maashaven. Dit centrale punt is tevens het vertrekpunt van een wandelroute met uitkijkpunt over de Maashaven en de stad. De route leidt langs drie bakken met daarin plek voor urban sports, een groen park en een event space. Ook is er een buitententoonstelling over de rol van water in de toekomst van de stad. De officiële handeling, de doop van een van de duwbakken met een fles champagne door de wethouder, vindt plaats om 13.00 uur. Om 15.30 uur opent wethouder Zeegers (o.a. Bouwen en Wonen) de tentoonstelling Natte Stad, onderdeel van de Rotterdam Architectuurmaand. Het betreft een buitententoonstelling waarin ontwerpers, architecten en de gemeente innovatieve oplossingen laten zien. De wethouder opent de tentoonstelling onder meer door het plaatsen van het laatste element op een enorme Maas atlas ontworpen door studio Marco Vermeulen. Aansluitend is de wandelroute geopend voor publiek. Gedurende de dag zijn er diverse optredens en urban sport clinics. (Meer informatie Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Said Kasmi, tel. 06 –  391 161 35)

Mayors for a Drinkable Meuse
Vrijdag 2 juni, 9.45 uur
Lantaren/Venster, Otto Reuchlinweg 996

Vrijdag spreekt burgemeester Aboutaleb tijdens het evenement Mayors for a Drinkable Meuse. waar burgemeesters van steden langs de Maas samenkomen. Doel is om als steden gezamenlijk de waterkwaliteit en natuurbeleving van de rivier te verbeteren. Dit is de vijfde keer dat het evenement plaatsvindt, nu met Rotterdam als gaststad. Er worden 100 deelnemers verwacht, voornamelijk stadsbestuurders uit Frankrijk, België en Nederland. (Meer informatie: Claudia Verhulp, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)

Tekenmoment officiële start bouw walstroominstallatie Wilhelminakade
Vrijdag 2 juni, 15.00 uur
Wilhelminakade

Wethouder Robert Simons (o.a. Haven en Economie) zet samen met COO Boudewijn Siemons van Havenbedrijf Rotterdam de handtekening voor de daadwerkelijke start van de bouw van een walstroominstallatie voor cruiseschepen aan de Wilhelminakade. Gebruik van walstroom door aangemeerde cruiseschepen zorgt voor een schonere lucht en minder lawaai voor omwonenden. Het streven is om de walstroominstallatie eind 2024 operationeel te hebben. (Meer informatie: Joachim Kost, bestuursvoorlichter wethouder Simons, tel. 06 – 391 073 81)

Opening Jongerenhub IJsselmonde
Vrijdag 2 juni, 15.00 – 16.00 uur
Noorderhagen 1

Dansen, koken, sporten, maar ook een plek om anderen te ontmoeten en een vraag te stellen als je iets even niet weet of als je ergens meezit. Dat kan in de jongerenhub aan de Noorderhagen in Reyeroord. Op initiatief van de wijkalliantie is er nu voor jongeren een plek om zich, onder begeleiding van wijkpartners en de gemeente Rotterdam, te ontwikkelen en te ontspannen. Vrijdag 2 juni wordt de jongerenhub officieel feestelijk geopend door wethouder Faouzi Achbar (o.a. Welzijn). (Meer informatie: Kristel van der Heiden, bestuursvoorlichter wethouder Achbar, tel. 06 – 287 417 94)

Onthulling Moments Contained
Vrijdag 2 juni, 16.00 uur
Stationsplein, Rotterdam Centraal

Vrijdag wordt het beeld Moments Contained van Thomas J Price onthuld in aanwezigheid van staatssecretaris Cultuur Gunay Uslu en burgermeester Ahmed Aboutaleb. Het bijna 4 meter hoge bronzen beeld van een jonge vrouw is een geschenk van Droom en Daad aan de stad. Het vormt het startpunt van de Rotterdamse beeldenroute die via het beeldenterras aan de Westersingel doorloopt tot in Zuid. Thomas J Price (Londen, 1981) staat bekend om zijn grote bronzen beelden van hedendaagse figuren die hij ‘everymen’ en ‘everywomen’ noemt. Zijn sculpturen komen tot stand door klassieke beeldhouwkunst en nieuwe digitale technologie te combineren. De schaal en herkenbaarheid van de beelden nodigen ons uit na te denken over de ruimte die we gezamenlijk innemen. (Meer informatie: Claudia Verhulp, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)