Direct naar de content

Weekberichten 26 juni tot en met 4 juli

Ondertekening overeenkomst Rivièrahal
Maandag 26 juni, inloop vanaf 17.15 uur
Diergaarde Blijdorp, entree Van Aerssenlaan 47

Het gaat er nu echt van komen, Diergaarde Blijdorp gaat de rijksmonumentale Rivièrahal restaureren. Het hoofdgebouw van de diergaarde uit 1940 werd gebouwd naar het ontwerp van Sybold van Ravesteyn in neobarokke/functionalistische stijl. Het krijgt nu een nieuwe bestemming. Aan de basis van deze ontwikkeling ligt de bijdrage van 18 miljoen euro die het college van Burgemeester en Wethouders opnam in het coalitieakkoord 2022. Maandag vindt de feestelijke ondertekening plaats van de overeenkomst tussen de gemeente Rotterdam en Stichting Koninklijke Rotterdamse Diergaarde, ofwel Diergaarde Blijdorp. De ondertekening vindt plaats in de Rivièrahal en wordt verricht door wethouder Said Kasmi (o.a. cultuur) en Erik Zevenbergen, directeur-bestuurder Diergaarde Blijdorp. (Meer informatie en persaanmeldingen: Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Said Kasmi, tel. – 391 161 35).

10-jarig jubileumfeest Werken als een Paard
Maandag 26 juni, 15.30 uur
Kunsthal Rotterdam

Wethouder Said Kasmi (o.a. Onderwijs en Cultuur) geeft maandag 26 juni de kinderen een warm welkom bij het 10 jarig jubileum Werken als een Paard. Veel kinderen uit Rotterdam kunnen niet op vakantie. Voor hen is Werken als een Paard in het leven geroepen door Stichting Trustfonds Hippische Alliantie Rotterdam. De kinderen uit voornamelijk Rotterdamse focuswijken krijgen met dit programma een leuke en leerzame dag aangeboden. Wat begon met een succesvolle vakantieschool, is uitgegroeid tot de organisatie van tientallen projecten en naschoolse programma’s die vanuit deze stichting worden gerund door enthousiaste en gedreven teamleden, vrijwilligers en deskundige partners. Inmiddels bestaat Werken als een Paard 10 jaar en dat wordt gevierd met een feestelijk jubileumfeest in de Kunsthal voor alle kinderen en betrokkenen . (Meer informatie Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, tel. 06 – 391 161 35)

Opening wijkhubs
Maandag 26 juni en dinsdag 27 juni
Kralingen – Oude Noorden – Blijdorp, Bergpolder & Liskwartier

Maandagmiddag opent Robert Simons (o.a. Wijken en kleine kernen) om 16.00 uur de nieuwe wijkhub Kralingen (Slaak 14). Vervolgens opent de wethouder op dinsdag 27 juni om 16.00 uur de wijkhub Blijdorp, Bergpolder en Liskwartier (Sint Agathastraat 56) en aansluitend de wijkhub Oude Noorden (Hooglandstraat 67). De wijkhub is een centrale plek waar Rotterdammers zonder afspraak terecht kunnen met hun vragen of ideeën. Er werken medewerkers van de gemeente, de wijkagent of jongerenwerker. (Meer informatie: Joachim Kost, bestuursvoorlichter wethouder Simons, tel. 06 – 391 073 81)

Onthulling borstbeeld Wim (Willem) Thomassen
woensdag 28 juni, 11.30 uur
De Rotterdam, Wilhelminakade

Woensdag onthult burgemeester Ahmed Aboutaleb het borstbeeld van oud-burgemeester Thomassen (1909-2001) in de hal van de Rotterdam. Hij was burgemeester van 1965 tot 1974 en speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de stad tot wereldhaven. Het borstbeeld is gemaakt door Willem Verbon en aan de gemeente geschonken door Stichting Buitenlandse Werknemers Rijnmond. (Meer informatie: Claudia Verhulp, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)

Lancering Rotterdam Waterpas
Donderdag 29 juni, 09.00-09.30 uur
Wijkhub Oude Noorden, Hooglandstraat 67, Rotterdam

Rotterdamse kinderen met hart, hoofd en handen meer verbinden met hun rivier de Rotte en bijbehorende natuur. Hiervoor heeft Stichting Plezierrivier de Rotte zich enthousiast ingezet samen met diverse partners – NatuurWijs, Natuurstad, Recreatieschap Rottemeren/ Staatsbosbeheer, Plastic Whale, Outdoor Valley, Ekologika – door jarenlange uitvoering van een natuur- en milieueducatief (nme) programma waarin de Rotte centraal stond. Duizenden kinderen hebben met plezier deelgenomen. Hoogtepunten waren de activiteitendagen ROTTErdam Experience met honderden kinderen watersportend, waternatuurontdekkend, plasticvissend en meer. Dit nme-programma ronden we af waar we zijn begonnen met steun van de Wijkraad het Oude Noorden. We eindigen met iets nieuws: de lancering van de digitale Rotterdam waterpas. Een interactieve website voor kinderen over de wonderlijke waterwereld van de Rotte. Hiermee kunnen kinderen met hun ouders zelf de Rotte beter leren kennen en ontdekken. Wethouder Vincent Karremans (o.a. Buitenruimte) zal samen met gedeputeerde Anne Koning, dijkgraaf Toon van der Klugt, een groep schoolkinderen en de kinderburgemeester van de Rotte Michael Kortlandt bij de lancering aanwezig zijn. (Meer informatie Lisette van Bale, bestuursvoorlichter wethouder Karremans, tel. 06 – 283 627 17)

Keti Koti: herdenking afschaffing slavernij
vrijdag 30 juni, 18.45 uur
Slavernijmonument, Lloydkwartier

Tijdens Keti Koti wordt de afschaffing van de slavernij in Nederland en Suriname herdacht en gevierd. Op 30 juni is de herdenking, waar burgemeester Aboutaleb spreekt. De bevrijding wordt op 1 juli gevierd met het Keti Koti Festival. Op die dag in 1863 werd de Emancipatiewet van kracht en werd slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft. Keti Koti betekent letterlijk Ketenen Gebroken. (Meer informatie: Claudia Verhulp, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)

Start bouw van Bernini toren in Prinsenland
Vrijdag 30, 17.30 uur
Prinsenland

Samen met de nieuwe bewoners, Séverin Blok (adjunct-directeur projectontwikkeling) en Jan Voesenek (directeur-eigenaar) van NBU, slaat wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) vanuit de heistelling de eerste paal van de Bernini toren. Er komen in totaal 72 koopappartementen in het midden en hogere segment. De woontoren is een architectonisch hoogstandje door onder meer de natuurlijke ronde vormen en het verwerken van zonnepanelen in de gevels. De semi-openbare daktuin met verblijfsplekken wordt gezien als verlengstuk van privé buitenruimten voor bewoners en bezoekers. De Bernini draagt bij aan het verbreden van het woonaanbod en aan de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van de omgeving. (Meer informatie: Ekin Yazbahar-Sönmez, bestuursvoorlichter wethouder Zeegers, tel. 06 – 134 283 89)

Metropolis 35 jaar
Zondag 2 juli, 15.00 uur
Zuiderpark Rotterdam

Metropolis Festival bestaat 35 jaar. Dat wordt dit jaar gevierd met een festivaleditie in een nieuw jasje. Naast muzikale acts van veelbelovend talent op drie verschillende podia, is er een vol programma met talks, een cinema, een hiphop danstheater, een silent disco, een creatieve lifestyle markt, diverse activiteiten voor kinderen en een uitgebreide food line-up. Nieuw is ook het Zomer op Zuid Theater, waarmee bestaande verbindingen worden versterkt en nieuwe verbindingen worden aangegaan in Rotterdam-Zuid. 35 jaar Metropolis wordt geopend door Saskia Piqué, directeur Metropolis en wethouder Said Kasmi (o.a. Cultuur). (Meer informatie Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, tel. 06 – 391 161 35)