Direct naar de content

Weekberichten 26 augustus tot en met 5 september

Opening Sinfonia Maritiem Concert
Zaterdag 26 augustus, 20.30 uur
Wilhelminapier, bij Hotel New York

Op zaterdag 26 augustus opent wethouder Said Kasmi (o.a. Cultuur en Evenementen) het Sinfonia Maritiem Concert o.l.v. Conrad van Alphen. Het jaarlijks terugkerend openluchtconcert wordt gehouden op de Wilhelminapier, bij Hotel New York en is gratis toegankelijk. Bijzondere gasten op het programma van deze editie zijn o.a. singer-songwriter Sabrina Starke, wiens muziek door Sylvia Maessen voor het orkest is bewerkt. Daarnaast een verrassend optreden van de 12-jarige violiste Eline van Dijk, winnares van de Manhattan International Music Competition, in Wieniawski’s Sherzo-Tarantelle.(Meer informatie Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, tel. 06 – 391 161 35)

Uitreiken welkomstbox voor zij-instromers in het onderwijs
Woensdag 30 augustus, 11.00 uur
Beatrix School Pendrecht, Krabbendijkestraat 240

Op woensdag 30 augustus worden nieuwe zij-instromers in het Rotterdamse onderwijs warm welkom geheten. Als dank en waardering voor hun overstap naar het onderwijs ontvangen zij een welkomstpakket met leuke Rotterdamse cadeaus, tips en informatie. De welkomstboxen zijn gerealiseerd met subsidie van Citylab010. Aanstaande woensdag reikt wethouder Kasmi (o.a. Onderwijs) de eerste box uit op de Beatrix School in Pendrecht. In totaal telt Rotterdam 186 zij-instromers in opleiding. Een lichte stijging t.o.v. vorig schooljaar (165). Het aantal startende zij-instromers in beroep is gestegen van 59 naar 76. Omdat de tekorten in het onderwijs nog steeds groot zijn, organiseren schoolbesturen en gemeente 4x per jaar een informatiebijeenkomst om meer potentiële carrièreswitchers te informeren en enthousiasmeren om te werken in het onderwijs of de kinderopvang. (Meer informatie en persaanmeldingen: Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Said Kasmi, tel. 06 – 391 161 35)

Feestelijke Finale Verbeterprogramma Vreewijk
Donderdag 31 augustus, 16.00 uur
Tuindorp Vreewijk

Wethouder Chantal Zeegers (o.a Bouwen en wonen) is donderdag 31 augustus aanwezig bij de Finale Verbeterprogramma Vreewijk. In 2012 heeft de gemeente Rotterdam, het Rijk en Havensteder een convenant afgesloten waarin afspraken gemaakt zijn over de aanpak buitenruimte en verbetering van de woningen in het Tuindorp Vreewijk. Het gaat om de aanpak van ca. 1.300 woningen in drie gebieden binnen Vreewijk (Valkeniersbuurt, Linker-Halve-Vliegeren Buurt 9), het behoud van een stuk cultuurhistorisch erfgoed. Daarnaast is de gemeente verantwoordelijk voor de aanpak van de Buitenruimte in deze drie deelgebieden. (Meer informatie: Ekin Yazbahar-Sönmez, bestuursvoorlichter wethouder Zeegers, tel. 06 – 134 283 89)

100-jarig bestaan Vereniging Zuid-Hollandse gemeenten
Vrijdag 1 september, 13.00 uur
Cruiseterminal

Vrijdag viert de Vereniging Zuid-Hollandse gemeenten (VZHG) het 100-jarig bestaan tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. De VZHG is opgericht op 26 juni 1923 als een zelfstandige vereniging en vormt ook een provinciale afdeling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). VZHG fungeert als platform waar burgemeesters/vertegenwoordigers van gemeenten elkaar ontmoeten en kennis delen. Burgemeester Aboutaleb is gastheer en als spreker gevraagd zijn visie op de toekomst van stad en provincie te geven. (Meer informatie: Lisette van Bale, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 283 627 17)

Aankomst deelnemers sloeproei-challenge
Zaterdag 2 september, 13.00 uur
Leuvehaven

Zaterdag heet burgemeester Aboutaleb de roeiers welkom die onder de vlag van de Dutch Marines Rowing Challenge van Maastricht naar Rotterdam hebben geroeid. Een afstand van 358 km in dit jaar waarin het Korps Mariniers 358 jaar bestaat. De sloeproeiers werden ondersteund door meer dan 80 vrijwilligers. Met de race hebben ze geld opgehaald voor de stichting Help Ze Thuiskomen die aandacht en begrip vraagt voor de gevolgen van een posttraumatische stressstoornis bij geüniformeerden. (Meer informatie: Lisette van Bale, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 283 627 17)

Stolperstein voor Max Kijzer
Zondag 3 september, 16.00 uur
’s Gravendijkwal 17

Zondag wordt er voor het voormalige woonhuis van Max Kijzer een Stolperstein (struikelsteen) geplaatst. De schrijver en dichter Max Kijzer (1893-1944) kwam eind jaren dertig van de vorige eeuw in Rotterdam wonen. Hij trok in bij zijn broer, diens vrouw en drie kinderen, aan de ’s-Gravendijkwal 17. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij opgepakt en vermoord in Auschwitz. Zijn broer en gezin overleefden de oorlog in onderduik. Tijdens een korte bijeenkomst zondag worden enkele gedichten van Kijzer voorgedragen door genodigden, onder wie burgemeester Aboutaleb. (Meer informatie: Lisette van Bale, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 283 627 17)