Direct naar de content

Weekberichten 25 november tot en met 5 december

Gratis OV-actie Black Friday weekend
Zaterdag 25 november 2023, 11.00 – 11.30 uur
P+R Kralingse Zoom

Wie in de koopweekenden rondom Black Friday en Sinterklaas parkeert op een van de vijf grootste P+R terreinen rondom Rotterdam krijgt gratis ov naar de stad. In deze weekenden is er geen treinverkeer van en naar Rotterdam CS door werkzaamheden van ProRail. De gemeente en de RET bieden gratis ov-kaartjes aan om ervoor te zorgen dat niet alle bezoekers met de auto naar de binnenstad komen en de winkels goed bereikbaar blijven. Op zaterdag 25 november deelt wethouder Vincent Karremans (o.a. Mobiliteit) gratis ov-kaartjes uit op P+R terrein Kralingse Zoom. (Meer informatie: Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Karremans, tel. 06 – 481 386 31)

Trainingsweek watermanagement Oekraïense havensteden
Maandag 27 november 2023, 9.00 – 10.00 uur
Suze Groenewegzaal, Stadhuis, Coolsingel 40

Bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft het college uitgesproken dat Rotterdam, als gebombardeerde stad, haar expertise op het gebied van wederopbouw wil inzetten voor Oekraïense steden. In dat kader begint deze week in Rotterdam en de regio een trainingsweek over watermanagement voor de Oekraïense havensteden Marioepol, Odessa en Mykolaiv. Door de oorlog is de waterinfrastructuur in deze steden zwaar beschadigd of verwoest. De Oekraïense deelnemers doen ten behoeve van de wederopbouw in hun stad extra kennis op over onderwerpen als waterzuivering, drinkwater en riolering. De trainingsweek wordt georganiseerd door Rotterdam, de Nederlandse ambassade in Kiev en meerdere Nederlandse organisaties met expertise op het gebied van waterbeheer. Wethouder Vincent Karremans (o.a. Buitenruimte) trapt de week af met een openingswoord. (Meer informatie: Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Karremans, tel. 06 – 481 386 31)

Start bouw The BaanTower
Maandag 27 november, 17.00 tot 17.45 uur
Locatie: Baan 2

De komende jaren verrijst in het Baankwartier een 159 meter hoge woontoren met 427 huurwoningen, waarvan 30% in het betaalbare segment. Op maandag 27 november verricht wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) de start van de bouw samen met Niels Jansen (RED Company), Herman Jan Faber (Redevco) en Nanne de Ru (Powerhouse Company). Dat doen ze door samen klei op te scheppen waar de Rotterdamse kunstenaar Iris Veentjer een beeldje van zak maken in de vorm van het gebouw. The BaanTower heeft een van de beste duurzaamheidsscores voor hoogbouw in Nederland en krijgt een hoogwaardig energiesysteem door onder meer het gebruik van stadsverwarming en pv-panelen. De appartementen zijn voor verschillende doelgroepen, van starters, jonge gezinnen tot senioren. (Meer informatie: Ekin Yazbahar-Sönmez, bestuursvoorlichter wethouder Zeegers, tel. 06 – 134 283 89)

Oplevering eerste woningen in Nieuw Kralingen
Dinsdag 28 november, 15.30 tot 16.30 uur
Gijs van Wijkstraat

Op dinsdag 28 november 2023 is wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) aanwezig bij de feestelijke oplevering van 80 sociale huurappartementen. De woningen zijn door Woningcorporatie Woonstad laten bouwen en maken onderdeel uit van de nieuwe wijk Nieuw Kralingen. Dit worden de eerste bewoonde woningen in de nieuwe woonbuurt. De woningen zijn duurzaam, toegankelijk en sluiten qua architectuur goed aan op de andere toekomstige woningen. (Meer informatie: Ekin Yazbahar-Sönmez, bestuursvoorlichter wethouder Zeegers, tel. 06 – 134 283 89)

Werkbezoek Noordrijn-Westfalen
28 en 29 november 2023
Düsseldorf, Duisburg en Keulen

Dinsdag en woensdag 28 en 29 november 2023 brengt burgemeester Aboutaleb een werkbezoek aan Düsseldorf, Duisburg en Keulen in Noordrijn-Westfalen. Deze deelstaat met 18 miljoen inwoners is van groot economisch belang voor de Rotterdamse haven en een belangrijke partner voor de energietransitie. Tijdens het werkbezoek is er ook aandacht voor stedelijke veiligheid, EU-arbeidsmigratie en sociaalmaatschappelijke vraagstukken. Burgemeester Aboutaleb spreekt tijdens het traditionele Schiffermahl van de Schifferbörse zu Duisburg-Ruhrort e.V., een jaarlijks evenement sinds 1902 dat vergelijkbaar is met het havendiner. (Meer informatie: Lisette van Bale, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 283 627 17)

Generation Delta Conference
Donderdag 30 november, 16.00 tot 17.00 uur
Fruitvis, Marconistraat 43

Wethouder Chantal Zeegers (o.a. Klimaat) neemt op donderdag 30 november deel aan een paneldiscussie tijdens het Generation Delta Conference en gaat samen met Ted Veldkamp (Lector Klimaat en Water at Hogeschool Rotterdam) en Bregje van Eekelen (Senior Researcher History of Social and Human Sciences at EUR and Professor of Design, Culture and Society at the Faculty of Industrial Design Engineering at TUD) in gesprek over de wat de grote maatschappelijk opgaven zijn voor een veerkrachtig Rotterdam en wat het belang is om deze vraagstukken gezamenlijk met de wetenschap op te pakken. (Meer informatie: Ekin Yazbahar-Sönmez, bestuursvoorlichter wethouder Zeegers, tel. 06 – 134 283 89)

Start bouw Dukdalf – Feijenoord
Vrijdag 1 december, 15.00 – 15.30 uur
pleintje tegenover Oranjeboomstraat 70 / Persoonsstraat 1

Op vrijdag 1 december geeft wethouder Chantal Zeegers (o.a. Bouwen) samen met Michael de Waal (Woonstad Rotterdam) en Miriam Hoekstra-van der Deen (Woonstad Rotterdam) het startsein voor de bouw van Dukdalf in Feijenoord. Dit woongebouw krijgt 96 huurappartementen en biedt mogelijkheden voor doorstroming binnen de wijk Feijenoord. Er komen 48 sociale huurwoningen, waarvan 20 speciaal voor senioren, 39 huurwoningen voor middeninkomens en 8 vrije sector huurwoningen. De begane grond wordt levendig door toevoeging van daghoreca. Er is aandacht voor milieuvriendelijk wonen. Het gebouw gaat zuinig om met energie door onder meer zonnepanelen op het dak. De gevel op het zuiden en de daken zonder zonnepanelen zijn straks begroeid met verschillende soorten planten. Ook komt er een nieuwe toekomstbestendige inrichting van het pleintje voor het gebouw. (Meer informatie: Ekin Yazbahar-Sönmez, bestuursvoorlichter wethouder Zeegers, tel. 06 – 134 283 89)

Start herontwikkeling Almondestraat – Zomerhofkwartier
Vrijdag 1 december, 16.15 uur
De ZOHO hub, Teilingerstraat 130

Het Zomerhofkwartier (ZOHO) in Rotterdam Noord wordt naast een plek voor creatieve bedrijven ook een aantrekkelijke woonbuurt. In ZOHO komen zo’n 600 woningen, waarvan de helft in het sociale en middensegment. Begin 2024 start de eerste fase met de bouw van 31 stadswoningen aan de Almondestraat (project MOODZ). Vrijdag 1 december markeren wethouder Chantal Zeegers (o.a. Bouwen) en de ontwikkelcombinatie Leyten–Stebru het begin van de gebiedsontwikkeling door te starten met de sloop van de leegstaande woningen aan de Almondestraat. (Meer informatie: Ekin Yazbahar-Sönmez, bestuursvoorlichter wethouder Zeegers, tel. 06 – 134 283 89)