Direct naar de content

Weekberichten 23 tot en met 30 januari

Bijeenkomst over toekomst stedelijk beleid EU
Dinsdag 23 en woensdag 24 januari
Egmontpaleis, Brussel

Ter gelegenheid van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in 2024 zijn de burgemeesters van grote Europese steden en vertegenwoordigers van Europese instellingen en andere belangrijke stedelijke belanghebbenden van de EU uitgenodigd voor een congres over de toekomst van het stedelijk beleid van de Europese Unie. Het doel is om krachtige politieke boodschap af te geven over het belang van een sterk Europees stedelijk beleid tijdens de volgende zittingsperiode van het Europees Parlement en de Europese Commissie. Burgemeester Aboutaleb is uitgenodigd door Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Ans Persoons, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om deel te nemen. (Meer informatie: Diane Bouhuijs, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 142 111 51)

Cultuur Boost Geld
Dinsdag 23 januari, 19.30 uur
Theater Zuidplein

Op dinsdag 23 januari reikt wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Evenementen) samen met Gaby Lafeber (directeur Cultuur Concreet) twee prijzen uit van de Pitch Battle. Cultuur Concreet is een bijeenkomst voor iedereen die met een cultuurproject funding zoekt, maar niet weet waar te beginnen. Cultuur Boost Geld belicht de veelheid aan financieringsmogelijkheden. Crowdfundingplatforms, zoals Voordekunst, lokale en landelijke fondsen en subsidieverstrekkers, zijn aanwezig. Bezoekers kunnen direct hun plannen en ideeën neerleggen. De eerste editie in januari 2023 werd goed bezocht. Editie 2024 is uitverkocht én uitgebreid met een middagdeel vol workshops en een pitchwedstrijd. Cultuur Boost Geld past in het streven van het college om fondsenwerving te versterken en de financieringsmix voor kunst- en cultuurinitiatieven te verbreden. (Meer informatie: Paul Tissingh, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, 06 – 220 47 525 of pj.tissingh@rotterdam.nl)

Nieuwe boom bij Joods Kindermonument
Woensdag 24 januari, 9.30 – 10.00 uur
Stieltjesplein

Wethouder Karremans (o.a. Buitenruimte) plant samen met de Stichting Loods 24 een nieuwe boom bij het Joods Kindermonument aan het Stieltjesplein. De oude iep die er stond leed aan de iepziekte, was niet meer te redden en is vorig jaar gerooid. Er komt nu een wilgeik van flink formaat die speciaal voor deze locatie is uitgezocht. De takken van de eik kunnen over het monument groeien en zo symbolisch bescherming bieden. Het monument is in 2013 opgericht ter nagedachtenis aan de Joodse Rotterdammers die in de Tweede Wereldoorlog vanuit het nabijgelegen Loods 24 werden weggevoerd naar concentratie- en vernietigingskampen. Onder hen waren 686 kinderen van 12 jaar of jonger. Hun namen staan op het monument. (Meer informatie: Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Karremans, tel. 06 – 481 386 31)

EIB januaricongres
Woensdag 24 januari, 14.00 uur
DeLaMar theater, Marnixstraat 402, Amsterdam

Woensdag organiseert het Economisch Instituut voor de bouw het jaarcongres over de verwachtingen t.a.v. de bouwproductie en werkgelegenheid in 2024. Kunnen de gemeenten het productieniveau vasthouden na de grote prijsstijgingen van de afgelopen twee jaar? Wat gebeurt er in de bouw op korte en middellange termijn en hoe vertaalt zich dat naar de arbeidsmarkt? Aansluitend neemt wethouder Chantal Zeegers (klimaat, bouwen, wonen) deel aan een paneldebat over het thema water en bodem. Europese regelgeving hierover en de nationale vertaling hiervan kan verstrekkende gevolgen hebben voor de bouw. Deelnemers aan het panel komen zowel uit de publieke als de private sector. (Meer informatie: Diane Bouhuijs, plv. bestuursvoorlichter wethouder Zeegers, tel. 06 – 142 111 51)

ICLEI Europe RexCom meeting
Woensdag 24 januari
Brussel

ICLEI (Local Governments for Sustainability) is een wereldwijd netwerk van meer dan 2500 lokale en regionale overheden die zich inzetten voor duurzame stedelijke ontwikkeling. ICLEI is actief in meer dan 125 landen. ICLEI Europe ondersteunt lokale overheden bij de uitvoering van de Europese Green Deal, de overkoepelende EU-strategie voor een sterke, duurzame economie en veerkrachtige gemeenschappen. Wethouder Chantal Zeegers (klimaat, bouwen, wonen) neemt als lid van de European Regional Executive Committee (RExCom) deel aan de vergadering komende woensdag. (Meer informatie: Diane Bouhuijs, plv. bestuursvoorlichter wethouder Zeegers, tel. 06 – 142 111 51)

Opening verpleeghuis Hof van Kralingen
Donderdag 25 januari, 12.45 – 14.00
Hof van Kralingen, Kralingseweg 500

Wethouder Ronald Buijt van Zorg, Ouderen en jeugdzorg opent de woonzorglocatie hof van Kralingen van Aafje. Deze nieuwe locatie vervangt het verpleeghuis Schiehoven. In Hof van Kralingen zijn 95 rolstoelvriendelijke studio’s. De studio’s en badkamers zijn zo ingericht dat er genoeg ruimte is en dat één tillift gebruikt kan worden bij het douchen en voor het uit bed helpen van een bewoner. (Meer informatie: Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Ronald Buijt, tel. 06 – 413 165 67)

Opening eerste laadplein elektrische vrachtwagens
Vrijdag 26 januari, 10.00 – 11.00 uur
Truck Parking Waalhaven, Antonie Bodaanweg 99

Wethouder Vincent Karremans (o.a. Mobiliteit) opent samen met Havenbedrijf Rotterdam en Truckparking Rotterdam Exploitatie (TRE) het eerste laadplein voor elektrische vrachtwagens in de Rotterdamse haven. Op het laadplein kunnen maar liefst 8 vrachtwagens tegelijkertijd opladen. Volgens Karremans brengt het laadplein de verduurzaming van de haven en het vrachtwagenpark een stap dichterbij en wordt Rotterdam weer een stukje leefbaarder. “Hoe meer stille, schone en duurzame vrachtwagens er in de stad en de haven rondrijden, hoe beter”, aldus Karremans. (Meer informatie: Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Karremans, tel. 06 – 481 386 31)

Dienstreis Klimaatadaptatie Kopenhagen
Maandag 29 en dinsdag 30 januari
Kopenhagen

Wethouder Vincent Karremans (o.a. Buitenruimte en Mobiliteit) brengt een tweedaags werkbezoek aan Kopenhagen om te leren van hun aanpak klimaatadaptatie, de financiering daarvan en hun inzet op mobiliteit. In 2011 werd Kopenhagen getroffen door een wolkbreuk, met 1 miljard euro schade tot gevolg. Sindsdien investeert de Deense hoofdstad fors in klimaatadaptatie. Rotterdam, dat voor 85% onder de zeespiegel ligt, is eveneens kwetsbaar voor gevolgen van klimaatverandering zoals hoog water en hevige regenval. Het college van burgemeester en wethouders wil Rotterdam beter wapenen tegen extreme weersomstandigheden en investeert met het programma Rotterdamse WeerWoord in klimaatadaptatie (zoals in (getijden)parken, waterberging, groenblauwe pleinen en de aanpak van riolering en singels). In Kopenhagen bezoekt wethouder Karremans meerdere locaties, waaronder het klimaatpark Enghaveparken, en ontmoet hij de wethouder van Klimaat en Technische zaken, Line Barfod. (Meer informatie: Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Karremans, tel. 06 – 481 386 31)