Direct naar de content

Weekberichten 23 t/m 30 juni 2024

Startschot NK Triathlon Rotterdam

Zondag 23 juni, 10.30 – 11.00 uur
Willem-Alexander Baan

Op zondag 23 juni 2024 vindt de 9e editie van TRI Rotterdam plaats op de Willem-Alexander Baan. Wethouder Faouzi Achbar (o.a . sport) geeft het startschot voor deze triatlon met diverse afstanden: standaard, sprint, het Nederlands Kampioenschap en de Kikatlon. Dit evenement is toegankelijk voor zowel beginners als gevorderde triatleten. (Meer informatie: Kim Hooning, plv. bestuursvoorlichter wethouder Faouzi Achbar, tel. 06 – 222 126 10 of k.hooning@rotterdam.nl)

Opening erfgoedcollectie Rotterdam-Kaapverdië diaspora

Datum: maandag 24 juni, 10.00 uur
Depot Boijmans van Beuningen, Museumpark 24

Samen met de minister voor Cultuur en Creatieve Industrie van Kaapverdië opent wethouder Said Kasmi (o.a. cultuur) op maandag en nieuwe erfgoedcollectie in het Depot van Boijmans van Beuningen. Deze nieuwe stedelijke erfgoedcollectie betreft de Kaapverdische diaspora in Rotterdam en wordt vanuit de gemeenschap zelf samengesteld en opgebouwd. Verhalenhuis Belvédère heeft sinds een jaar in het Depot van Boijmans Van Beuningen een eigen Verhalendepot. De overhandiging van het Son Jon bootje markeert de start van de nieuwe erfgoedcollectie en het de eenjarige aanwezigheid van het Verhalenhuis in het Boijmans Depot. (Meer informatie: Paul Tissingh, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, 06 – 220 47 525 of pj.tissingh@rotterdam.nl).

Opening Alzheimercafé

Maandag 24 juni, 19:00 uur
Huis van de wijk Zevensprong, Mosoelstraat 20

In Hoogvliet start een nieuw Alzheimercafé voor jonge mensen met dementie. Wethouder Ronald Buijt van Zorg, Ouderen en Jeugdzorg is bij de opening aanwezig. In het Jungheimercafé kunnen mensen met dementie elkaar ontmoeten, maar is er ook aandacht voor mantelzorgers zoals familie, kennissen of vrienden. Alzheimer Nederland, Argos Zorgdroep, DOCK en de gemeente werken samen in dit Alzheimercafé. (Meer informatie: Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Buijt, 06 – 413 165 67)

Informatiebijeenkomst Paris Proof-tuin Schiehaven Noord

Maandag 24 juni 19.30 – 21.00 uur
Schiecentrale (Turbinehal), Sint-Jobsweg 116

Wethouder Chantal Zeegers (klimaat, bouwen en wonen) neemt deel aan de informatiebijeenkomst over Schiehaven Noord. De gemeente is hard op zoek naar geschikte plekken voor woningbouw en ziet in het Lloyd Multiplein in Schiehaven Noord een goede plek om woningen te bouwen, maar dan wel zo duurzaam, groen en klimaatbestendig mogelijk. Het moet een Paris Proof-tuin worden. De gemeente presenteert de plannen en gaat in gesprek met omwonenden. (Meer informatie: Rob Hageman, bestuursvoorlichter a.i. wethouder Zeegers, tel. 06 – 235 040 18)

Opening wijkhub Middelland-Nieuwe Westen

Dinsdag 25 juni, 15.45 uur
Mathenesserplein 100

Wethouder Kasmi (onderwijs, cultuur en evenementen) opent de nieuwe wijkhub Middelland-Nieuwe Westen. Na de verbouwing biedt het pand een warm welkom aan iedereen in de wijk. Bewoners kunnen er met vragen terecht en er zijn werkplekken voor ambtenaren. De wijkhub ontwikkelt zich verder naar behoefte, bijvoorbeeld een jongerenplek, opslag van schoonmaak- en tuingereedschap en ruimtes waar bewoners met ambtenaren kunnen praten. De openingshandeling bestaat uit de aanleg van een eerste geveltuin met het Groenteam. Mogelijk komt er ook een tuin bij de wijkhub, in samenwerking met wijkpartners, jongeren en andere bewoners. (Meer informatie: Paul Tissingh, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, 06 220 47 525 of pj.tissingh@rotterdam.nl).

Kick-off Jongerenhub Kralingen-Crooswijk

Dinsdag 25 juni 2024 om 17.30 uur
Berkelplein

Ook voor de jongeren in Kralingen-Crooswijk komt er een jongerenhub. Wethouder Faouzi Achbar bezoekt op 25 juni de kick-off hiervan. De jongeren worden uitgenodigd om hun stem te laten horen, want welke activiteiten zien zij straks graag terug in de jongerenhub? De jongeren worden hierin bijgestaan door DOCK, de welzijnspartij die de jongeren gaat helpen. Tijdens de kick-off is er muziek, een voetbal challenge, een escape room en kan men een kijkje in het pand nemen om een indruk te krijgen hoe de jongerenhub er straks uitziet. (Meer informatie: Kim Hooning, plv. bestuursvoorlichter wethouder Faouzi Achbar, tel. 06 – 222 126 10 of k.hooning@rotterdam.nl)

Fototentoonstelling naoorlogse burgemeesters

Woensdag 26 juni, 12.00 uur
Maastunnel

Woensdag is burgemeester Aboutaleb aanwezig bij de opening van de fototentoonstelling van naoorlogse burgemeesters in de Maastunnel. Na de opening door stadsarchivaris Jantje Steenhuis spreekt hij een dankwoord uit. Langs de roltrappen zijn 40 fotolijsten aan de wand die de fietsers en de wandelaars in de Maastunnel kunnen bekijken. Drie keer per jaar wisselt de tentoonstelling. De basiscollectie brengt het hele verhaal van onze tunnel in beeld, de andere twee verschillen ieder jaar. Naar aanleiding van het komende afscheid van burgemeester Aboutaleb is een fototentoonstelling gemaakt over de naoorlogse burgemeesters Oud, Van Walsum, Thomassen, Van der Louw, Peper, Opstelten en Aboutaleb. Ze geven een mooi tijdsbeeld, met de ambtsketen als constante. (Meer informatie: Diane Bouhuijs, woordvoerder burgemeester, tel. 06 142 111 51)

EU-arbeidsmigranten: werkbezoek Frans Timmermans aan Carnisse

Woensdag 26 juni, 15.00-17.30 uur
Bevelandsestraat 30

Rotterdam wil meer grip krijgen op EU-arbeidsmigratie om mensen beter te beschermen tegen misstanden en overlast in de wijken. Burgemeester Aboutaleb en wethouder Versnel ontvangen Fractievoorzitter GroenLinks-PvdA Frans Timmermans in Carnisse voor een werkbezoek over EU-arbeidsmigranten. Een wandeling door de wijk zal een goed beeld geven van de problematiek zoals o.a. huisvesting en dakloosheid. Ook komt het Infopunt aan bod, waar EU-migranten terecht kunnen met vragen over inschrijven in het BRP, wonen, werken en onderwijs. (Meer informatie: Sjan Clabbers, bestuursvoorlichter wethouder Versnel, tel. 06 – 144 296 84)

Dienstreis Florence voor Grand Départ en kennisuitwisseling sport en inclusie

Donderdag 27 juni t/m zaterdag 29 juni
Italië

In samenwerking met Den Haag organiseert Rotterdam in de zomer van 2024 de Grand Départ van de Tour de France Femmes. Wethouder Faouzi Achbar (o.a Sport) bezoekt op 29 juni samen met een Rotterdamse delegatie de Grand Départ van de mannen in Florence. Daar wordt ook kennis uitgewisseld met de gemeente Florence over stedelijke en maatschappelijke thema’s zoals sport en inclusie. Deze inspanningen ondersteunen Rotterdam’s ambitie om een internationale trekpleister te zijn en blijven en diverse toeristen aan te trekken, zoals vastgelegd in het Coalitieakkoord 2022-2026. (Meer informatie: Kim Hooning, plv. bestuursvoorlichter wethouder Faouzi Achbar, 06-222 126 10 of k.hooning@rotterdam.nl)

Vergroening Prins Alexanderplein

Donderdag 27 juni 11.00 uur
Prins Alexanderplein

Op donderdag 27 juni onthult wethouder Maarten Struijvenberg (Financiën, Organisatie, Dienstverlening en Grote Projecten) een bouwbord als start van de vergroening van het Prins Alexanderplein. Begin 2025 start de inrichting van het nieuwe plein om het in een jaar tijd groener, aangenamer en levendiger te maken. Zo wordt het Prins Alexanderplein een sfeervol stadsplein waar straks van alles te beleven is. (Meer informatie Michiel Groeneveld, bestuursvoorlichter wethouder Struijvenberg, 06 -387 192 29).

Welkomstreceptie TwitchCon

Donderdag 27 juni, 17:00-19:00 uur
Burgerzaal Stadhuis

Op donderdag 27 juni wordt TwitchCon officieel welkom geheten door wethouder Robert Simons (o.a. economie) in de Burgerzaal van het Stadhuis. Na zijn welkomstwoord spreekt Rachel Delphin, Global Chief Marketing Officer van Twitch. CEO Twitch Dan Clancy is ook aanwezig, evenals vertegenwoordigers uit de gaming-industrie. TwitchCon is het grootste evenement van het jaar in de wereld van streaming. Rotterdam is verheugd om het internationale event te hosten met Rotterdam Ahoy als locatie in zowel 2024, 2025 als 2026. (Meer informatie: Leon Stooker, bestuursvoorlichter wethouder Robert Simons, tel. 06 – 06 423 104 86)

Bezoek informatiebijeenkomst Katendrecht

Woensdag 26 juni 16.30 – 17.00 uur
Foyer Café Walhalla op Katendrecht, Veerlaan 11

In het kader van de goede groei van Rotterdam werken we aan vele gebiedsontwikkelingen op Katendrecht, maar wat betekent dit voor Kapenezen nu en in de toekomst? De wethouder bezoekt de informatiebijeenkomst waar dit wordt besproken. Het kan gaan om woningbouw, maar ook thema’s als bereikbaarheid en mobiliteit, voorzieningen en het klimaat en groen. Update: dit bericht is gewijzigd, omdat een eerder aangekondigd visiedocument nog niet zover is dat het kan worden overhandigd. (Meer informatie: Rob Hageman, bestuursvoorlichter a.i. wethouder Zeegers, tel. 06 – 235 040 18)

Onthulling geveldoek Alhenablok van Woonbron

Donderdag 27 juni 18.00 – 18.30 uur
Mathenesserweg 217 (ronde hoek)

Wethouder Zeegers (klimaat, bouwen en wonen) onthult een nieuw geveldoek van het Alhena woonblok in Spangen. Het is een markant woonblok van Woonbron uit de jaren 20 van de vorige eeuw dat in slechte staat was, vooral de fundering. Het woonblok is gestript en deels gesloopt en wordt, met behoud van de architectuur heel duurzaam herbouwd. De onthulling is van het geveldoek is de start van de herbouwfase. Update: dit bericht is gewijzigd omdat de aanvankelijke starthandeling van het slaan van een eerste paal is vervangen door het onthullen van een geveldoek.  (Meer informatie: Rob Hageman, bestuursvoorlichter a.i. wethouder Zeegers, tel. 06 – 235 040 18)

Opening Via225, het kennis- en expertisecentrum huiselijk geweld, seksueel geweld en kindermishandeling

Donderdag 27 juni 16:00 – 17:00 uur
Karl Weisbardstraat 225, Rotterdam

De samenwerking tussen Centrum Seksueel Geweld Rotterdam Rijnmond van de GGD, Filomena (van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond) en het Erasmus MC, Sophia Kinderziekenhuis krijgt een nieuwe plek: Via225. Donderdag opent wethouder Ronald Buijt, van Zorg ouderen en jeugdzorg de nieuwe locatie. In Via225 kunnen niet alleen slachtoffers terecht, maar ook gezinsleden, plegers en professionals als huisartsen en andere eerstelijnszorgverleners met vragen over hulp. (Meer informatie: Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Buijt, 06 – 413 165 67)

Werkbezoek herstelhuis gedupeerden Toeslagenschandaal Amsterdam en Almere

28 juni, 13:30 en 15:30 uur
Herstelhuis Amsterdam, Johan Cruijff Boulevard,
Number 90, Louis Armstrongweg, Almere

Vrijdag 28 juni brengt wethouder Natasha Mohamed-Hoesein een werkbezoek aan twee huiskamers voor gedupeerden van het Toeslagenschandaal. Om 13.30 uur bezoekt zij het Herstelhuis in Amsterdam en om 15:30 uur Number 90 in Almere. Het doel van het werkbezoek is om inspiratie op te doen voor een soortgelijke huiskamer in Rotterdam. Gedupeerde ouders en jongeren hebben met hier een eigen plek waar zij kunnen samenkomen met lotgenoten, hulpverleners en andere betrokkenen. De huiskamers worden beheerd door de gedupeerden zelf, de overheid is in deze huiskamers te gast. (Meer informatie: Marije Romijn, woordvoerder wethouder Natasha Mohamed-Hoesein, tel. 06 – 413 165 24)

Vuurtorenloop Hoek van Holland

Vrijdag 28 juni, 18:15-18:45 uur
Stationsweg Hoek van Holland

Vrijdag 28 juni 18.30 uur geeft wethouder Robert Simons (o.a. haven en economie) het startschot voor de eerste editie van de Eneco Vuurtorenloop Hoek van Holland. De parcoursen laten de deelnemers de mooiste plekken van Hoek van Holland zien. Ze rennen over het strand, maar ook langs de kenmerkende Hoekse vuurtorens, langs het Nieuwlandsepark, de kades van de Stena Line en het Staelduinse Bos. (Meer informatie: Leon Stooker, bestuursvoorlichter wethouder Robert Simons, tel. 06 – 06 423 104 86)

Openingsceremonie TwitchCon

Zaterdag 29 juni, 10:30 uur
Rotterdam Ahoy

Zaterdag woont wethouder Robert Simons (o.a. Economie) de officiële openingsceremonie van TwitchCon bij in Ahoy. TwitchCon is het grootste moment van het jaar voor de wereld van livestreaming met meer dan 14.000 bezoekers. Tijdens TwitchCon ontmoeten duizenden Twitch-streamers, kanaalmoderators en kijkers, die elkaar normaal gesproken alleen op Twitch ontmoeten, elkaar persoonlijk voor een weekend lang een festival vol creativiteit, competitief gamen, kennis delen en plezier. (Meer informatie: Leon Stooker, bestuursvoorlichter wethouder Robert Simons, tel. 06 – 06 423 104 86)

Keti Koti herdenking

Zondag 30 juni, 14.15 – 17.50 uur
Maaspodium, Slavernijmonument, Lloydkade (bij STC)

Tijdens Keti Koti herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij in Nederland en Suriname. Voorafgaand aan de Herdenking op 30 juni vindt een processie plaats van het Maaspodium naar de Lloydkade, gevolgd door een bloemenceremonie. De processie start om 15.15 uur bij het Maaspodium. Wethouder  Faouzi Achbar en burgemeester spreken de aanwezigen toe en leggen een krans namens het gemeentebestuur. (Meer informatie: Diane Bouhuijs, woordvoerder burgemeester, tel. 06 – 142 111 51)