Direct naar de content

Weekberichten 22 tot en met 30 april

Opening themaweek Mensenrechten InHolland
Maandag 22 april, 10.00 – 10.30 uur
Hogeschool InHolland, Posthumalaan 90

Wethouder Natasha Mohamed-Hoesein opent op maandag 22 april de themaweek Mensenrechten op Hogeschool InHolland. De HBO-opleiding Social Work organiseert twee keer per jaar een themaweek voor ongeveer vierhonderd, 1e en 2e jaars studenten. In de week van 22 tot en met 25 april organiseren zij een themaweek over mensenrechten. Een onderwerp waarbij snel gedacht wordt aan wereldwijde problematiek, maar ook op landelijk en lokaal niveau hebben we te maken met dit onderwerp. De themaweek heeft als doel de studenten kennis te laten maken met het werkveld en op een andere manier dan het reguliere onderwijs te inspireren voor het vak. (Meer informatie: Marije Romijn, bestuursvoorlichter wethouder Mohamed-Hoesein, tel. 06 – 413 165 24)

World Energy Congress
Maandag 22 april, 17.00 uur (openingsceremonie)
Ahoy, Rotterdam

Rotterdam is gaststad van één van de oudste en grootste energiecongressen ter wereld. Van 22 tot 25 april zal Rotterdam het toneel zijn van het 26e World Energy Congress, waar belangrijke energie-experts en ministers van over de hele wereld samenkomen om kennis te delen en te praten over de energietransitie. Het thema: ‘Redesigning Energy for People and Planet’. Burgemeester Aboutaleb opent het congres, wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) spreekt o.a. over de sociale rechtvaardigheid van de transitie. Rotterdam streeft ernaar om in 2050 een klimaat neutrale stad te zijn en is een belangrijk energieknooppunt. De stad staat centraal in de Europese energietransitie, met haar slimme haven en sterke industriële clusters. Rotterdam is synoniem aan innovatie, samenwerking en vooruitgang.. (Meer informatie: Diane Bouhuijs, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 142 111 51, Rob Hageman, interim bestuursvoorlichter wethouder Zeegers, tel. 06 235 040 18)

Mobiele wijkhub (Ondernemersbalie)
Dinsdag 23 april, 10.00 19.00 uur
Schiedamseweg (vlakbij metrostation Delfshaven)

Ter gelegenheid van het 40-jarige jubileum van de Ondernemersbalie komen de medewerkers van de balie op bezoek in de wijk Delfshaven met de mobiele wijkhub. De (mobiele) wijkhub is een plek in de wijk waar bewoners en ondernemers terecht kunnen met hun vragen en problemen. Dinsdag staat de mobiele wijkhub volledig in het teken van ondernemerschap. Ondernemers uit Delfshaven zijn er van harte welkom voor een kopje koffie en kunnen hun vragen stellen aan de aanwezige bedrijfscontactfunctionarissen. Tussen 14.30 en 15.30 uur kunnen ondernemers in gesprek gaan met wethouder Robert Simons (o.a. Economie). (Meer informatie: Leon Stooker, bestuursvoorlichter wethouder Simons, tel. 06 423 104 86)

Eerste exemplaar magazine Rotterdam Vakmanstad
Dinsdag 23 april, 16.30 uur
Batavierenstraat 15

Wethouder Said Kasmi (o.a. Onderwijs) neemt het eerste exemplaar in ontvangst van een magazine dat Rotterdam Vakmanstad uitbrengt in samenwerking met de Gelijke Kansen Alliantie (Ministerie van OCW). Rotterdam Vakmanstad ontwikkelt en verzorgt aanvullende lessen op scholen in Rotterdam. Het lesaanbod bestaat uit een samenhangend pakket van techniek, tuin & natuur, gezond koken, filosofie en judo/aikido. In de lessen staan duurzaamheid en gezonde leefstijl centraal. Kinderen leren hierin goed zorgen voor zichzelf, de ander en de wereld. Rotterdam Vakmanstad brengt nu een magazine uit waarmee scholen en andere gemeenten en regio’s inspiratie kunnen opdoen over het nut van het verrijken van schooldagen voor basisschoolleerlingen. (Meer informatie: Paul Tissingh, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, tel. 06 220 475 25, e-mail pj.tissingh@rotterdam.nl.)

Opening Jongerenhub Hoogvliet
Dinsdag 23 april, 18.00 19.00 uur
Huis van de Wijk Zevensprong, Mosoelstraat 20

Niet op één, maar op drie plekken kunnen jongeren in Hoogvliet straks terecht om mee te doen aan activiteiten, huiswerk te maken, zichzelf te ontwikkelen en om vragen te stellen als ze er zelf even niet uitkomen. Dinsdag 23 april opent wethouder Faouzi Achbar (o.a Welzijn) de jongerenhub Hoogvliet op de locatie van DOCK, de ARTstudio en SPOT. DOCK is er om eventuele hulpvragen te signaleren, persoonlijke ontwikkeling te ondersteunen en jongerenparticipatie te stimuleren. DOCK gaat zich richten op het begeleiden en ondersteunen van de jongerenparticipatie. De ARTstudio biedt programmering aan op het gebied van kunst en cultuur. Bij SPOT kunnen jongeren terecht voor activiteiten met betrekking tot sport en bewegen. Vanaf 18.00 uur is de start bij Huis van de wijk De Zevensprong,  aan de Mosoelstraat 20 en vanaf 18.30 uur is de afsluiting met officiële opening bij ARTstudio aan de Kolbleistraat 32. Tijdens de opening krijgen de aanwezigen een kijkje in de keuken van de drie plekken in Hoogvliet, die tezamen een jongerenhub vormen. (Meer informatie: Kim Hooning, plv. bestuursvoorlichter wethouder Achbar, 06 – 222 126 10).

Eerste exemplaar prentenboek Het Park
Woensdag 24 april, 17.00 uur
Het Heerenhuys, het Park, Rotterdam

Wethouder Said Kasmi (o.a. Cultuur) neemt het eerste exemplaar in ontvangst van een prentenboek over het Park (uitgeverij Gottmer). In opdracht van Stichting het Park heeft Magnus Weightman, internationaal bestseller illustrator en Rotterdammer met Noorse roots, een prentenboek gemaakt. Het Park is een icoon voor de stad en een zeer geliefde publieke ruimte. Het grootste groene rijksmonument van de stad wordt op dit moment gerenoveerd door de gemeente Rotterdam in samenwerking met Stichting Droom en Daad. In het Parkpaviljoen, dat na de renovatie een publieke functie krijgt, wordt een lesprogramma ontwikkeld en de stichting heeft het voornemen om alle scholen van Rotterdam het prentenboek cadeau te doen met een passende lesbrief. Het doel is dat stadskinderen in schoolverband of in hun vrije tijd komen genieten van Het Park en hun eigen groene leefomgeving ontdekken. (Meer informatie: Paul Tissingh, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, tel. 06 220 475 25, e-mail pj.tissingh@rotterdam.nl.)

Opening jongerenhub HEF-House
Donderdag 25 april, 17.00 – 18.00 uur
Nassaukade 31

Wethouder Faouzi Achbar (o.a. Welzijn) opent 25 april jongerenhub HEF-House. De jongerenhub is een veilige plek voor jongeren. Waar je kunt praten, er voor elkaar te zijn en mee kunt doen aan leuke activiteiten. Ook is er aandacht voor de wat meer serieuze zaken in het leven en leren jongeren hoe zij hier op een positieve manier mee om kunnen gaan. Ook zijn er allerlei workshops en trainingen te volgen. Tijdens de opening is er een rondleiding langs de ruimtes die zijn ingericht voor workshops, muziek en dans. (Meer informatie: Kim Hooning, plv. bestuursvoorlichter wethouder Achbar, 06 – 222 126 10)

Opening Ericaplein
Vrijdag 26 april, 14.30 uur
Het Ericaplein in Bloemhof

Op vrijdag 26 april opent wethouder Vincent Karremans (o.a. Buitenruimte) samen met Roelof Prins, directeur Stichting de Verre Bergen, het nieuwe Ericaplein in Bloemhof. Het plein was grotendeels grijs en stenig, waardoor er behoefte was aan een nieuwe groene inrichting. De gemeente heeft een plan gemaakt voor het ontwerp van het nieuwe plein. Stichting de Verre Bergen heeft een bijdrage gedaan voor het verbeteren van de kwaliteit van het groen. De nieuwe inrichting van het plein had als doel om te vergroenen, de fysieke inrichting te verbeteren, de leefbaarheid te vergroten en bij te dragen aan een klimaat-adaptieve stad waar bewoners prettig kunnen wonen en leven. De omwonenden werden via participatiemiddagen ook betrokken bij de herinrichting. De opgehaalde ideeën en wensen zijn meegenomen in het ontwerp van het plein. Het Ericaplein is nu eindelijk af. De voetbalkooi en grijze stenen hebben plaatsgemaakt voor nieuwe bomen, beplanting, speeltoestellen en een kleiner veld met basket. Er is ook ruimte voor een extra moestuin. De herinrichting van het Ericaplein komt voort uit de programma’s van NPRZ en het initiatief ‘Rotterdam gaat voor Groen’. (Meer informatie: Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Vincent Karremans, tel. 06 481 386 31)

Feestelijke oplevering CPO project Overhoeks
Vrijdag 26 april, 16.00 –  16.45 uur
Hoek Paul Krugerstraat- Laan op Zuid

Op vrijdag 26 april organiseren gemeente Rotterdam, architecten en bewoners van Overhoeks samen het (besloten) opleverfeest Overhoeks. Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) is bij de viering aanwezig om bewoners te feliciteren met dit mooie project, haar kennis over CPO bouwen te vergroten en een kijkje te nemen in de maatwerk woningen. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is wanneer een groep mensen samenwerkt, ook wel de opdrachtgevers genoemd, om hun eigen woningproject te realiseren. Ze kunnen bijvoorbeeld samen een architect inhuren, onderhandelen met aannemers en beslissingen nemen over het ontwerp en de bouw van de woningen. Door samen te werken, kunnen ze vaak kosten besparen en hun woningen aanpassen aan hun specifiek e behoeften. (Meer informatie: Rob Hageman, interim bestuursvoorlichter wethouder Zeegers. tel. 06 235 040 18)