Direct naar de content

Weekberichten 20 tot en met 27 mei

Finish Roparun
Maandag 20 mei (tweede Pinksterdag), vanaf 12.00 uur
Stadhuis, Coolsingel

Maandag verwelkomt burgemeester Aboutaleb de deelnemers van Roparun bij de finish op de Coolsingel. De Roparun is een estafetteloop met startlocaties in Parijs, Bremen en Almelo en een gezamenlijke finish in Rotterdam. Een Roparunteam bestaat uit maximaal acht lopers die ieder gemiddeld zo’n 65 kilometer lopen (meer dan anderhalve marathon). De teams organiseren ook allerlei sponsoracties waarvan de opbrengst ten goede komt aan het goede doel. (Meer informatie: Diane Bouhuijs, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 –142 111 51)

Wethouder Achbar bezoekt bewoners voor de Gezonde buurtaanpak
Dinsdag 21 mei, 16.00 – 17.00 uur
De Wende, Vaasahof 75

Niet iedereen weet direct de weg te vinden voor informatie of hulp of kan betrouwbare gezondheidsinformatie vinden en begrijpen. ‘De Gezonde Buurtaanpak’ is gericht op het beter vinden en begrijpen van gezondheidsinformatie en het begeleiden van bewoners naar passende initiatieven in de buurt. Op 21 mei brengt wethouder Faouzi Achbar (o.a Welzijn) een bezoek aan het verzorgingsthuis Buurtactiviteitencentrum De Wende in Oosterflank waar hij kennismaakt met de activiteiten van ‘De gezonde Buurtaanpak’. Deze activiteiten zijn door professionals en bewoners zelf bedacht na straat- en groepsgesprekken in de Rotterdamse buurten Oosterflank , Hoogvliet- Westpunt en Bospolder- Tussendijken.
Na de ontvangst van de wethouder door het team van de GGD en de wijkraadsleden van de Wijkraad Oosterflank, maakt hij kort kennis met de verschillende activiteiten en gaat hij in gesprek met de bewoners uit de Bewonersgezondheidsgroepen. (Meer informatie: Kim Hooning, plv. bestuursvoorlichter wethouder Achbar,
06 – 222 126 10)

Feestelijke onthulling kunstwerk Nesselande
Dinsdag 21 mei, 17.30 uur
Kretalaan, Nesselande

Op dinsdag 21 mei onthult wethouder Said Kasmi (o.a. Cultuur) het kunstwerk Zicht op wind. De sculptuur van beeldend kunstenaar Madelon Hooykaas vormt een boegbeeld voor de uiterste punt van het strand van Nesselande, hellend over het water aan de kop van de recent opgeleverde wijk Noorderstrand aan de Kretalaan. Met Zicht op wind verwijst Hooykaas naar het feit dat Nesselande 5,5 meter onder zeeniveau ligt, een van de laagstgelegen plekken in Nederland. Bewoners van Nesselande worden met dit kunstwerk daaraan herinnerd. De blauwe lichtring duidt het Normaal Amsterdams Peil aan. De wind wordt zichtbaar in de windvaan die, in tegenstelling tot het roestvrijstalen fundament, altijd in beweging is. ‘s Avonds gloeit de windvaan na dankzij de geelgroene fosforescerende verf. Er is geen stad in Nederland met zo veel beeldende kunst in de openbare ruimte als Rotterdam. CBK Rotterdam beheert en vernieuwt de stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. (Meer informatie: Paul Tissingh, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, tel. 06 – 220 475 25)

Openen Wijktuin Kralingseveer
Woensdag 22 mei, 16.00 uur
Ingang ter hoogte van Giraffestraat 32

Woensdagmiddag 22 mei is burgemeester Aboutaleb aanwezig bij de opening van de Wijktuin Kralingseveer. In 2024 heeft de wijk een verlaten stuk grond in zelfbeheer gekregen en nieuw leven ingeblazen. In slechts vier maanden tijd hebben enkele bevlogen bewoners, ondersteund door een toegewijd team van vrijwilligers, een oase gecreëerd op een perceel van 2000m2. Van een vergeten hoekje naar een bloeiende tuin. (Meer informatie: Diane Bouhuijs, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 –142 111 51)

Ambtsreis wethouder Kasmi naar Frankrijk
Donderdag 23 en vrijdag 24 mei

Op 23 en 24 mei bezoekt wethouder Said Kasmi (o.a. Cultuur) de Franse stad Lille. Het cultuurbeleid van Lille, getiteld “Culture durable partagée” (gedeelde duurzame cultuur), kent cruciale raakvlakken met het Rotterdamse cultuurbeleid. Het bestaat uit twee pijlers: duurzaamheid en inclusiviteit. Die laatste pijler kent Rotterdam als een van de drie “I”s (Interconnectiviteit, Innovatie en Inclusiviteit) en vormt een belangrijk thema van het werkbezoek. Lille zet zich zeer actief in voor het vergroten van de toegang tot cultuur door het wegnemen van belemmeringen, vooral voor doelgroepen die sociaal en economisch verder weg staan van het huidige aanbod. Kasmi gaat in gesprek de wethouder Cultuur en met ambtenaren, en bezoekt verschillende initiatieven en projecten in de stad die toegang tot cultuur bevorderen door domeinoverstijgende samenwerking. (Meer informatie: Paul Tissingh, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, tel. 06 – 220 475 25)

Ambtsreis wethouder Achbar naar Barcelona
Donderdag 23 en vrijdag 24 mei

Wethouder Faouzi Achbar brengt donderdag 23 en vrijdag 24 mei  (o.a. Digitale Inclusie) een tweedaags werkbezoek aan Barcelona. Deze stad is onderscheidend op het terrein van digitale inclusie en staat bekend om het succesvol opzetten van participatie met haar inwoners. Hun ‘best practices’ kunnen een bijdrage leveren aan het dichten van de digitale kloof in Rotterdam. Er vinden gesprekken plaats met bestuurders uit Barcelona en er worden innovatieve projecten bezocht. Vanuit zijn rol als vicevoorzitter van het Digital Forum van het Eurocities netwerk, zal de wethouder ook de mogelijkheden bespreken om gezamenlijk Europese subsidies aan te vragen voor Rotterdamse projecten zoals Civic AI lab en projecten gericht op het laagdrempelig in de eigen wijk trainen van niet of minder digitaal vaardige Rotterdammers. (Meer informatie: Kim Hooning, plv. bestuursvoorlichter wethouder Achbar, tel. 06 – 222 126 10)

Opening ateliercollectief B46
Zaterdag 25 mei, 11.00 – 12.00 uur
Burgemeester Bosstraat 46, Overschie

Op zaterdag 25 mei verricht wethouder Robert Simons (o.a. Vastgoed) de feestelijke openingshandeling van kunstenaarscollectief B46 (voorheen De Fabriek) en verzorgt hij een openingswoord. B46 is sinds 2015 gevestigd in de voormalige Regenboogschool aan de Burgemeester Bosstraat 46 in Overschie. In 2020 bood de gemeente het pand openbaar te koop aan via een zogenaamd Privaat Ontwikkel Initiatief. De gemeente en De Fabriek bereikten in juni 2023 eindelijk overeenstemming in het langdurend verkooptraject. Het hele verkoopproces heeft 3 jaar geduurd. Op 19 juni 2023 vond de levering plaats. De Fabriek vertegenwoordigt een duurzame en bloeiende broedplaats met een belangrijke sociale rol voor de wijk. (Meer informatie: Leon Stooker, bestuursvoorlichter wethouder Simons, tel. 06 – 423 104 86)

Heropening kinderboerderij De Heij
Zaterdag 25 mei, 12.30 – 13.30 uur
Oostbroekweg 15, Heijplaat

Op zaterdag 25 mei is wethouder Robert Simons (o.a. wijken en kleine kernen) aanwezig bij de heropening van kinderboerderij De Heij. De kinderboerderij bestaat 40 jaar en opent na een grote verbouwing opnieuw haar deuren voor het publiek. Samen met de vaste en vrijblijvende vrijwilligers zet de kinderboerderij zich met passie in om een mooie en fijne plek te bieden voor mens en dier. (Meer informatie: Leon Stooker, bestuursvoorlichter wethouder Simons, tel. 06 – 423 104 86)

Van Smartlap tot Opera
Zondag 26 mei, 15.00 – 17.00 uur
Koeweide, Crooswijk

Op zondag 26 mei houdt wethouder Robert Simons (o.a. wijken en kleine kernen) een openingswoord bij de 15e editie Van Smartlap tot Opera. Een jaarlijks meezingfeest in het hart van Crooswijk waar bekende aria’s hand in hand gaan met populaire Rotterdamse songs. Van ‘Ketelbinkie’ tot ‘Bella Italia”, van ‘Mama Mia’ tot ‘de Barbier van Sevilla’. Uitgevoerd door ca. 150 deelnemers. En aan elkaar gekletst door de beroemde Rotterdammer Dave van der Wal. Doordat het evenement geheel door vrijwilligers wordt georganiseerd is het een enorm verbindende factor in de wijk. Jaarlijks komen zo’n 1500 à 2000 bezoekers op het meezingspektakel af. (Meer informatie: Leon Stooker, bestuursvoorlichter wethouder Simons, tel. 06 – 423 104 86)