Direct naar de content

Weekberichten 18 tot en met 25 april

Gemeente Rotterdam opent tientallen mobiliteitshubs voor deelscooters en -(bak)fietsen
Woensdag 19 april, 14.00 – 14.30 uur
Voorplein NS station Lombardijen (Zuidkreek 27)

Een mobiliteitshub is een verzamelplek voor deel(bak)fietsen en deelscooters. Op steeds meer plekken in Rotterdam opent de gemeente Rotterdam dit soort plekken. Zo zwerven er minder scooters door de stad en ontstaan er geen gevaarlijke situaties doordat deelscooters in de weg staan. Daarnaast hoeven gebruikers niet te zoeken en kunnen ze altijd op een vaste plek een deelfiets of deelscooter vinden. In totaal komen er dit jaar zo’n 60 van dit soort verzamelplekken voor deelvervoer. Zo komen er onder andere hubs bij het Centraal Station (Weena) en zijn er al hubs geopend bij metrostations en bij De Kuip. Deze hubs komen in eerste instantie op drukke plekken in de stad, waar veel deelfietsen en deelscooters staan. De exacte locatie wordt afgestemd met de wijk, buurt en omwonenden. We kiezen voor een duurzame inrichting. Zo zijn het bord en de paal allebei gemaakt van gerecyclede materialen met de laagst mogelijke milieu-impact. Ook zorgen deze hubs voor een duurzaam alternatief voor de auto bij grotere wegwerkzaamheden. Met een fiets of scooter reis je namelijk eenvoudig door de stad, al helemaal wanneer er op verschillende plekken wegwerkzaamheden zijn. Door de inzet van een ‘digitaal hekje’ (ook wel geo-fencing genoemd) is het niet mogelijk om een deelfiets of -scooter op een andere plek buiten de hub terug te zetten. Op die manier worden gebruikers gestuurd om de fiets of scooter in een hub te zetten in plaats van midden op straat. Wethouder Vincent Karremans (o.a. Mobiliteit) presenteert op woensdag 19 april een kaart waarop alle buurthubs van Rotterdam in één oogopslag te zien zijn. (Meer informatie: Lisette van Bale, bestuursvoorlichter wethouder Karremans, tel. 06 – 283 627 17)

Opening Gedenktuin voor kinderen
Woensdag 19 april, 15.00 – 16.00 uur
Vak 12 op de Zuiderbegraafplaats

Wethouder Vincent Karremans (o.a. Buitenruimte) opent op de Zuiderbegraafplaats een gedenktuin die speciaal is ingericht voor kinderen. Deze gedenktuin dient als een troostplek om kinderen te helpen bij het afscheid nemen van hun overleden vriendje uit de buurt, van school, of een zusje, broertje, vader of moeder of ander familielid. Op hun eigen manier: in De Gedenktuin mogen kinderen zelf bepalen wat ze doen. Het bestaat uit een kunstwerk van 5 houten speelhuisjes met poëzie en is omringd door een zit- en speelcirkel. In 1 van de huisjes zit een brievenbus waar kinderen een bericht kunnen posten voor hun overleden dierbare. (Meer informatie: Lisette van Bale, bestuursvoorlichter wethouder Karremans, tel. 06 – 283 627 17)

Aanloop naar Koningsdag: Oranje at Home
Woensdag 19 april, 16.00 uur
Kruisnetlaan 410, Hoogvliet

Op woensdag 19 april is wethouder Robert Simons (o.a. Citybranding) aanwezig bij de uitreiking van de versiering in het kader van de Oranje at Home winactie. Tien gebouwen in tien verschillende wijken worden aangekleed met de citydressing voor Koningsdag, zodat bewoners vast éxtra in Koningsdagstemming komen. Bij drie van de winnende gebouwen, waaronder dit verpleeghuis in Hoogvliet, worden de bewoners extra in het zonnetje gezet door een klein feestje te maken van de uitreiking van de versiering. Pers is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. (Meer informatie: Joachim Kost, bestuursvoorlichter wethouder Simons, tel. 06 – 391 073 81).

Prijsuitreiking Textielrace
Donderdag 20 april 13.30 uur
De winnende school (en de locatie) wordt op 20 april om 10.00 uur bekend gemaakt

Op donderdag 20 april reikt wethouder Chantal Zeegers (o.a. Klimaat) de prijs uit aan de klas die de Textielrace wint. Tien Rotterdamse bassischolen gingen tussen 27 maart en 20 april de strijd met elkaar aan door zoveel mogelijk oud textiel in te zamelen, kleding te repareren en met elkaar te ruilen. Tijdens de race leerden de kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de impact van het maken van textiel op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recyclen. Zij kregen een gastles en gingen vooral zelf aan de slag. Door kleding in de buurt, bij familie of vrienden op te halen. Maar ook door zelf te repareren, met elkaar te ruilen, filmpjes te maken en modeshows te organiseren. Hier konden ze punten mee verdienen. De race is een initiatief van Race Against Waste in samenwerking met de gemeente Rotterdam en Het Goed. De gemeente zorgt ervoor dat het ingezamelde textiel op de juiste plek terecht komt, zodat het kan worden verkocht in de kringloopwinkels van Het Goed of gerecyled tot een nieuw product. (Meer informatie: Ekin Yazbahar-Sönmez, bestuursvoorlichter wethouder Zeegers, tel. 06 134 283 89)

Presentatie boekje over boerderij de Voorhoeve van Muyden
Donderdag 20 april, 17.00 uur
Café restaurant boekhandel Donner

Wethouder Said Kasmi (o.a. Cultuur) presenteert donderdag 20 april de nieuwste uitgave in de serie “Het Rotterdams Erfgoed” van Bureau Monumenten en Cultuurhistorie. Het boekje gaat over boerderij De Voorhoeve van Muyden aan het Toepad 64 die eind vorig jaar is gesloopt door het Rijksvastgoedbedrijf vanwege uitbreiding van de Van Ghentkazerne. De wethouder overhandigt het eerste exemplaar van het boekje aan Albert van der Wiel. De familie Van der Wiel waren de laatste bewoners van de boerderij. (Meer informatie Miriam Fianen, vervangend bestuursvoorlichter wethouder Said Kasmi, 06 – 531 487 55).

Aanloop naar Koningsdag: speciale Koningsmaaltijd
Donderdag 20 april, 17.45 uur
Oranjeboomstraat 313

Wethouder Enes Yigit (o.a. Armoedebestrijding) is op donderdag 20 april aanwezig bij de speciale Koningsdagmaaltijd van het wijkrestaurant ‘Bij de Provenier’. Chef Justin Niessen (van restaurant Just) kookt samen met zangeres Shirma Rouse een speciale 2-gangen maaltijd voor 150 klanten van het wijkrestaurant. Wethouder Yigit helpt bij het uitserveren van de maaltijden. (Meer informatie: Joachim Kost, vervangend bestuursvoorlichter wethouder Yigit, tel. 06 – 391 073 81).

Start bouw circulair milieupark en Upcycle Mall aan de Bovendijk
Vrijdag 21 april, 14.30 uur
Soesterbergstraat 119/120

Wethouder Vincent Karremans (o.a. Buitenruimte) is op vrijdag 21 april aanwezig bij de start van de bouw van een nieuw innovatief milieupark aan de Bovendijk in Overschie. Op dit milieupark komt een Upcycle Mall. De Upcycle Mall wordt een plek waar Rotterdammers kunnen zien, leren en ervaren wat circulariteit is. Je kunt er zien hoe spullen langer gebruikt kunnen worden en dat er nieuwe spullen gemaakt kunnen worden van materialen die bij de milieuparken ingeleverd worden. Het wordt een plek waar schoolklassen op excursie naartoe gaan. Scholieren en studenten vinden er circulaire leer/werktrajecten, stage- en onderzoeksplekken. Circulaire ondernemers kunnen zich er vestigen en er komen werkplaatsen waar spullen bewerkt, bedacht en gemaakt worden met het “afval” van Rotterdammers. Verder komt er een lunchcafé, repairshop, conceptstore en kunnen bedrijven er hun circulaire producten verkopen. Niet alleen de toekomstige functie draait om circulariteit, ook de bouw van het nieuwe milieupark en de Upcycle Mall is bijna volledig circulair: er worden zoveel mogelijk tweedehands bouwmaterialen gebruikt. (Meer informatie: Lisette van Bale, bestuursvoorlichter wethouder Karremans, tel. 06 – 283 627 17).