Direct naar de content

Weekberichten 18 t/m 23 juni

Ambtsreis wethouders Versnel en Buijt naar Roemenië en Polen

Maandag 17 t/m zaterdag 22 juni

Wethouder Versnel en wethouder Buijt reizen gezamenlijk af naar de Roemeense hoofdstad Boekarest en de Zuid-Poolse provincies Opole en Sląskie. Polen en Roemenië vormen belangrijke herkomstlanden voor arbeidsmigranten die in Rotterdam wonen. In het kader van het actieprogramma Meer Grip op Arbeidsmigratie en het Actieplan Buitenslapers wordt er vanuit de gemeente actie ondernomen om EU-arbeidsmigranten beter te beschermen tegen misstanden en om de overlast die daarmee gepaard gaat tegen te gaan. Het doel van de reis is om betere inzichten te verkrijgen in rekruteringsprocessen van uitzendbureaus in landen van herkomst en om te onderzoeken hoe met hen, maar ook met lokale overheidspartners, kan worden samengewerkt om de informatievoorziening voor EU-arbeidsmigranten te verbeteren. Daarnaast zullen de wethouders in gesprek gaan met maatschappelijke organisaties, werkgevers en uitzendbureaus om de bestendige terugkeer van (dakloze) arbeidsmigranten naar landen van herkomst te verbeteren.
(Meer informatie: Sjan Clabbers, bestuursvoorlichter wethouder Versnel, tel. 06 – 14429684 of Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Buijt, 06 – 413 165 67)

Kennisbijeenkomst tegen Ouderenmishandeling

Dinsdag 18 juni
Bibliotheektheater Rotterdam, Hoogstraat 1

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 20 thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder ooit te maken krijgt met ouderenmishandeling.  In het kader van de Dag Tegen Ouderenmishandeling (15 juni) organiseert de gemeente Rotterdam en de lokale alliantie een kennisbijeenkomst tegen ouderenmishandeling in het Bibliotheektheater aan de Hoogstraat. Deze bijeenkomst, gericht op professionals zoals medewerkers van welzijnsorganisaties, politie en huisartsen, heeft als doel deskundigheidsbevordering rond partnergeweld bij ouderen en intercultureel werken. Wethouder Faouzi Achbar (o.a. Welzijn) zal de bijeenkomst om 09:00 uur openen. De bijeenkomst maakt deel uit van de bredere aanpak tegen ouderenmishandeling in Rotterdam, die focust op ontspoorde mantelzorg, financieel misbruik en partnergeweld bij ouderen. Deze dag is een belangrijke stap in het versterken van de lokale alliantie tegen ouderenmishandeling en het bespreekbaar maken van dit onderwerp. (Meer  informatie: Kim Hooning, plv. bestuursvoorlichter wethouder Faouzi Achbar, 06-22212610)

Uitreiking Dutilhprijs

dinsdag 18 juni, 16.00 uur
Burgerzaal stadhuis

Dinsdag reikt burgemeester Aboutaleb de tweejaarlijkse prijs voor het beste boek over Rotterdam uit dat in 2022 en 2023 is verschenen. De Mr. J. Dutilhprijs van het Historisch Genootschap Roterodamum bestaat uit een bronzen beeldje van Joep van Lieshout en een geldbedrag dat beschikbaar is gesteld door de J.E. Jurriaanse Stichting. (Meer informatie: Diane Bouhuijs, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 142 111 51)

CHIO

19 – 23 juni
Kralingse Bos

Dit jaar bestaat het internationale paardensportconcours CHIO (Concours Hippique International Officiel) 75 jaar en is daarmee het oudste internationale topsportevenement van Rotterdam. De 75ste editie van het CHIO Rotterdam vindt komende week plaats in het Kralingse Bos. Burgemeester Aboutaleb spreekt tijdens de openingsavond woensdag (17.30 – 19.00 uur) samen met de Commissaris van de Koning Jaap Smit. Zondagmiddag is hij bij de prijsuitreiking aanwezig (12.30 – 17.00 uur). (Meer informatie: Diane Bouhuijs, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 142 111 51)

Eerste schop in de grond uitbreiding LBC Tank Terminals

Woensdag 19 juni, 14.45 uur
LBC Tank Terminals Group Oude Maasweg 4, Botlek

LBC Tank Terminals verzorgt de op- en overslag van vloeibare bulkgoederen van chemicaliën en plantaardige oliën. Het is een van de duurzaamste opslagbedrijven ter wereld en een van de eerste in Europa die grote volumes pyrolyse olie gaat opslaan (o.a. voor Shell en Vitol) om de circulaire economie te ondersteunen. Op de terminal in Rotterdam bouwt het bedrijf 85,000 kubieke meters bij om meer mogelijkheden aan te bieden voor bijvoorbeeld de op- en overslag van (meer) pyrolyse olie. Burgemeester Aboutaleb is uitgenodigd om de groundbreaking ceremony voor de uitbreiding te verrichten. (Meer informatie: Diane Bouhuijs, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 142 111 51)

Opening Huiskamer De Pupillen

Vrijdag 21 juni 15.00 uur
Pupillenstraat 107

Wethouder Faouzi Achbar opent op vrijdag 21 juni de Huiskamer De Pupillen. De opening is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen actieve bewoners uit de Pupillenbuurt, Wmo Radar en de gemeente. Samen met bewoners is er gedurende een aantal maanden gewerkt aan de inrichting van deze huiskamer. De huiskamer is iedere dag geopend en wordt beheerd door vrijwilligers. Buurtbewoners zijn welkom om binnen te lopen voor een bakkie en een praatje, ook wordt er samen gekookt en gegeten. Onder leiding van Wmo Radar vinden verschillende activiteiten plaats. De huiskamer is inmiddels 4 weken open en in deze korte tijd zijn er al 11 vrijwilligers actief en 15 vaste activiteiten ingepland. (Meer informatie: Kim Hooning, plv. bestuursvoorlichter wethouder Achbar, tel. 06 – 222 126 10)

Opening Zonnedaken Zon op Zuid

Vrijdag 21 juni, 15.30 – 16.30 uur
Olympiaweg 395

Wethouder Chantal Zeegers opent op deze langste dag van het jaar de zonnedaken van Zon op Zuid op het Olympia College. Bewoners van Rotterdam Zuid hebben samen in een energiecorporatie het dak van het Olympia College vol gelegd met panelen. Je kon al een paneeldeel kopen vanaf 25 Euro. Dat maakte meedoen aan en profiteren van verduurzaming ook aantrekkelijk voor mensen met een klein budget. Het initiatief is tot stand gekomen met een lening van het Energie Transitiefonds. (Meer informatie: Rob Hageman, bestuursvoorlichter a.i. wethouder Zeegers, tel. 06 – 235 040 18)

Afdekken ondergrondse waterbuffer voorplein Ahoy

Vrijdag 21 juni, 16.30 – 17.00 uur
Ahoyplein

Bij hevige buien moeten we regenwater zo lang mogelijk zien vast te houden om het riool te ontlasten, bijvoorbeeld met groene daken of door tegels uit de tuin te halen. Op het voorplein van Ahoy kan de bestrating niet weg, maar er kan wel een wateropslag onder. Een derde van de inhoud van een Olympisch zwembad past erin. Wethouder Zeegers legt een deksel op de buffer van waaruit straks opgevangen regenwater zal worden hergebruikt. Partijen: gemeente, de provincie, Ahoy, het waterschap Hollandse Delta en Vebego (het schoonmaakbedrijf van Ahoy). (Meer informatie: Rob Hageman, bestuursvoorlichter a.i. wethouder Zeegers, tel. 06 – 235 040 18)

Netwerkevent Rotterdam na de komma

Zaterdag 22 juni, 13.00 – 17.00 uur
De Doelen, Schouwburgplein 50

Sinds het excuus van het Rotterdamse college in 2021, gevolgd door de excuses door de premier en de Koning, heeft het koloniaal en slavernijverleden van Rotterdam veel aandacht gekregen. Met o.a. een herdenkingsjaar, projecten en nieuw lesmateriaal voor het onderwijs, een culturele programmering, workshops familiegeschiedenis en een wandelapp langs koloniale plekken in de stad. Nu het Herdenkingsjaar ten einde komt, is de vraag: Hoe nu verder na de komma? Hoe blijven we in Rotterdam werken aan herstel, kennis over en erkenning van het verleden en de invloed daarvan op onze levens? Wethouder Faouzi Achbar, Rabin Baldewsingh (nationaal coördinator tegen Discriminatie en Racisme) en Dionne Abdoelhafiezkhan (IZI Solutions en co-auteur van Route naar Herstel) gaan in op deze vraag. Na deze plenaire sessie kunnen bezoekers deelnemen aan diverse deelsessies. De conferentie is voor iedereen met belangstelling voor het koloniaal en slavernijverleden van Rotterdam. Aanmelden kan via deze link. (Meer informatie: Kim Hooning, plv. bestuursvoorlichter wethouder Achbar, tel. 06 – 222 126 10)