Direct naar de content

Weekberichten 16 tot en met 26 april

Vrijwilligersbezoek Serve the City
Zaterdag 16 april, 10.30 – 12.00 uur
Pijnackerplein, Oude Noorden

Op zaterdag 16 april neemt wethouder Grauss (o.a. Informele zorg) deel aan de Paasactie van ‘Serve the City’, door het uitdelen van 200 viooltjes aan omwonenden en passanten. Dit doet hij op de bakfiets, samen met vrijwilligers van Samen010. Tevens worden de vrijwilligers van Samen010 door de wethouder op bescheiden wijze in het zonnetje gezet. De spontane actie biedt tevens de gelegenheid korte gesprekjes te houden met buurtbewoners. Serve the City is een internationale beweging van vrijwilligers in steden wereldwijd. Zij activeert kerken en vrijwilligers om zich op een praktische manier in te zetten om het leven te delen met anderen en de stad te dienen. Serve the City heeft een christelijke achtergrond maar staat open voor iedereen die mee wil doen. (Meer informatie: Joachim Kost, vervangend bestuursvoorlichter wethouder Michiel Grauss, tel. 06 – 391 073 81).

MKB Duurzaamheidscongres | Uitreiking Ster in Circulair
Dinsdag 19 april, 15.30 – 17.00 uur
Fletcher Wings Hotel (vliegtuighangar op Rotterdam Airport)

Op dinsdag 19 april organiseert MKB Rotterdam samen met de gemeente Rotterdam een groot ondernemersevent in de hangar van Wings Hotel op Rotterdam The Hague Airport met een dynamisch en afwisselend programma over Duurzaam Ondernemen. Wethouder Arno Bonte (o.a. Duurzaamheid) opent het event een neemt deel aan een paneldiscussie over de vraag hoe ondernemers ‘haalbaar en betaalbaar’ de overgang kunnen maken naar duurzaam ondernemerschap. Ook reikt hij de zesde Ster in Circulair uit, een juryprijs voor de meest circulaire Rotterdamse ondernemer van het moment. Jan Rotmans is keynote spreker. Hij neemt het publiek mee naar het jaar 2030 en vertelt hoe duurzaam ondernemen daarin een plek zal krijgen. (Meer informatie Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Bonte, tel. 06 391 161 35)

Pameijer opent duurzame locatie op Rotterdam-Zuid met gloednieuw zonnedak
Woensdag 20 april, 11.30 – 12.00 uur
Pameijer Ellemare, Schere 39

Zorg- en ondersteuningsorganisatie Pameijer opent de deuren van de nieuwe, duurzame woonlocatie Ellemare in de Rotterdamse wijk Zuidwijk. Daarbij is ook, met behulp van het Rotterdamse Klimaatfonds, een gloednieuw zonnedak gerealiseerd. Hiermee heeft de organisatie in totaal zo’n 500 zonnepanelen gerealiseerd op vijf Rotterdamse locaties. Al deze panelen wekken schone energie op, waarmee de komende 15 jaar wel 1063 ton aan CO2-uitstoot bespaard wordt. Op woensdag 20 april gaat de organisatie samen met wethouder Bonte (o.a. Duurzaamheid) het dak op om deze mooie mijlpaal te vieren. Ook een kijkje nemen op (het dak van) deze locatie?(Meer informatie Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Bonte, tel. 06 391 161 35 of mail naar ie.adriaanse@rotterdam.nl)

Installatie Wijkraden
Woensdag 20 april, 11:30 – 17:00 uur
Stadhuis, Coolsingel 40

Tijdens een bijzondere bijeenkomst op het Stadhuis worden alle in maart verkozen wijkraadsleden officieel geïnstalleerd. Na de opening door wethouder Vermeij (o.a. Wijken) en een welkomstwoord door burgemeester Aboutaleb in de burgerzaal worden de 39 wijkraden, op alfabetische volgorde, een voor een de trouwzaal binnengeleid. Daar leggen de wijkraadsleden ten overstaan van de burgemeester hun eed of belofte af. In de burgerzaal is tegelijkertijd een informatiemarkt waar de kersverse wijkraadsleden allerlei praktische zaken kunnen regelen en kunnen kennismaken met elkaar en met leden van de gemeenteraad. De pers is van harte welkom om bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn. Voor accreditatie dient u zich vooraf aan te melden bij Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Roos Vermeij via 06 – 48 13 86 31 of tm.vanrijn@rotterdam.nl.

Officiële opening demo-installatie OBBOTEC/SPE (plastrecycling)
Vrijdag 22 april, 10.00 – 11.00 uur
Plant One, Merseyweg 10, Havennummer 5210 in de Botlek

Op vrijdag 22 april verzorgt wethouder Arno Bonte (o.a. Duurzaamheid) de officiële opening van een nieuwe demo-installatie van OBBOTEC op Plant One in de Botlek. Het betreft de Selectieve Plastic Extractie (SPEX). Een plasticrecycler waarin plastic afvalfolies chemisch worden opgelost. 99% van de plastic grondstof die overblijft is dankzij deze innovatie zo zuiver dat deze weer als plastic voor voedselverpakkingen kan worden gebruikt. Een doorbraak in de recycling van plastic. De opening van de demo-installatie vindt plaats in het laboratorium van OBBOTEC waar de innovatie ook is ontwikkeld. Ook vindt hier een korte rondleiding plaats. Het Circulair Loket is  aanwezig, ondernemers kunnen ter plekke hun vraag over ondernemen met afval stellen aan een deskundige. Vooraf aanmelden is i.v.m. geldende veiligheidsrestricties verplicht. (Meer informatie Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Bonte, tel. 06 391 161 35 of mail naar ie.adriaanse@rotterdam.nl )

Eerste paal 2e Carnissestraat
Vrijdag 22 april,  11.00 – 12.00 uur
Locatie starthandeling: 2e Carnissestraat thv nummer 4

Wethouder Bas Kurvers (o.a. Bouwen en wonen) slaat op vrijdag 22 april de eerste paal voor het nieuwbouwproject 2e Carnissestraat. De oude woningen met funderingsproblematiek maken plaats voor 15 eengezinswoningen. Om het bestaande karakter van de wijk te behouden worden de woningen gebouwd in een historische stijl met kenmerkende elementen uit de wijk. Een groot deel van de toekomstige bewoners komt uit de directe omgeving. (Meer informatie bij: Ekin Yazbahar-Sönmez, bestuursvoorlichter wethouder Kurvers, tel. 06 – 134 283 89)

Netwerkbijeenkomst Smart Energy Systems
Woensdag 20 april, 16.00 – 19.00 uur
De Doelen (Eduard Flipsezaal)

Woensdag 20 april opent wethouder Arno Bonte (o.a. Duurzaamheid) de netwerkbijeenkomst Smart Energy Systems. Gemeente Rotterdam investeert in Rotterdamse innovaties die bijdragen aan een schoner, slimmer en zuiniger energiesysteem. Vanuit het programma Smart Energy Systems (SES) kunnen innovatieve ondernemers maximaal 100.000 euro ontvangen om hun slimme innovaties een stap verder te brengen. De projecten lopen uiteen van energieopslag en elektrificatie van havenkranen tot de ontwikkeling van rijdende waterstofaggregaten. SES-ondernemers komen samen in de Doelen bijéén tijdens een kennisbijeenkomst om kennis en innovaties uit te wisselen. Centraal staat hoe zij (gezamenlijk) kunnen bijdragen aan het versnellen van de energietransitie. (Meer informatie Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Bonte, tel. 06 391 161 35)

Aankomst museumschip De Hudson
Vrijdag 22 april, 12.00 uur
Leuvehaven

Het museumschip De Hudson uit 1939 is de enige zeesleper die is gebouwd vóór de Tweede Wereldoorlog en sloop heeft overleefd. De vierde vaartocht begon op 16 april 1940 en heeft ruim 5 jaar geduurd. Kapitein Benjamin Christiaan Weltevreden, ‘Ome Ben’ in de volksmond, heeft met zijn 11-koppige bemanning 66 maanden over de wereldzeeën gevaren en op vele plaatsen hulp geboden. De Hudson keerde pas op 16 oktober 1945 terug in Maassluis. De Hudson komt zelden buiten Maassluis omdat het schip niet meer kan varen. In de voormalige bunkerruimtes en machinekamer is sinds 2003 een tentoonstelling over de zeesleepvaart in oorlogstijd ingericht. In het kader van de mei-herdenkingen ligt De Hudson van 22 april tot 9 mei bij het Maritiem Museum in de Leuvehaven. Burgemeester Edo Haan van Maassluis draagt het schip vrijdag symbolisch over aan burgemeester Aboutaleb. (Meer informatie: Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)

Heropening Heinekengebouw
Vrijdag 22 april, 17.00 uur
Crooswijksesingel 50

Vrijdagmiddag verricht burgemeester Aboutaleb de officiële opening van de entree en acht kamers van het Heinekengebouw aan de Crooswijksesingel. Deze ruimtes zijn volledig gerestaureerd (inclusief terugbrengen van historische kleuren) en hebben elk een eigen thema gekregen gelieerd aan de historie van Heineken in Rotterdam. De ruimtes worden toegankelijk voor een breed publiek, zowel voor vergaderingen als rondleidingen. In 1873 werd begonnen met de bouw van de Heineken Brouwerij in Rotterdam op de hoek van de Crooswijkse singel en de linker Rottekade. De brouwerijgebouwen kwamen in de polders. Die zijn grotendeels gesloopt maar het kantoorgebouw van Heineken aan de Crooswijksesingel uit 1932 bestaat nog steeds. Het ontwerp van architect Willem Kromhout is sinds 1996 een rijksmonument. In 1999 heeft Stadsherstel een grondige restauratie laten uitvoeren en opgeleverd als bedrijfsverzamelgebouw. (Meer informatie: Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)