Direct naar de content

Weekberichten 14 tot en met 24 mei

Herdenking 14 mei 1940
Zaterdag 14 mei, 10.00, 13.00 en 19.30 uur
Statenweg, Plein 1940, Bibliotheektheater

Zaterdag herdenkt Rotterdam het bombardement van 14 mei 1940 dat de historische binnenstad verwoestte. De stad brandt daarna nog dagen. Het programma morgen begint om 10 uur bij het monument Statenweg (ter hoogte van nr. 147, hoofdkwartier van de Nederlandse legerleiding destijds) waar burgemeester Aboutaleb zal spreken over het ultimatum van de Duitsers aan de stad: geef u over, anders wordt uw stad vernietigd. Kinderen van de Daltonschool De Margriet dragen een gedicht voor. De centrale herdenking is op Plein 1940, bij De Verwoeste Stad van Zadkine. Ook hier spreekt de burgemeester en kinderen van OBS Het Landje dragen een gedicht voor. ’s Avonds spreekt burgemeester Aboutaleb de 5e H.J.A. Hoflandlezing uit in het Bibliotheektheater. Toegang is gratis, aanmelden via de website Bibliotheek Rotterdam. (Meer informatie: Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)

Eerste paal nieuwe schoolgebouwen Wolfert Dalton en De Brug
Maandag 16 mei, 13.30 uur
Argonautenweg 55

Het Wolfert Dalton en de VSO-afdeling van Mytylschool De Brug krijgen nieuwe duurzame schoolgebouwen met sportvoorzieningen aan de Argonautenweg in Hillegersberg-Schiebroek. Maandag 16 mei wordt in aanwezigheid van wethouder Kasmi (o.a. Onderwijs) de eerste paal geslagen van het nieuwe schoolgebouw van Wolfert Dalton. Als in 2023 de bouw van dit schoolgebouw klaar is, wordt het oude schoolgebouw van Wolfert Dalton gesloopt en start de bouw van Mytylschool de Brug. Dit schoolgebouw is naar verwachting eind 2024 klaar. Beide schoolgebouwen worden bijna volledig energieneutraal en krijgen een gezond binnenklimaat volgens de Programma van Eisen Frisse Scholen. Ook wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van herbruikbare en onderhoudsarme materialen en bouwsystemen. (Meer informatie: Joachim Kost, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, tel. 06 – 391 073 81)

Feestelijke start project Diepeveen
Maandag 16 mei, 15:30 – 16:30 uur
Vierhavenstraat ter hoogte van nummer 9

Op maandag 16 mei verricht wethouder Bas Kurvers (o.a. Bouwen en Wonen) de feestelijke start van het project Diepeveen. De bouw is weliswaar al enkele maanden gestart, maar vanwege corona is de feestelijke handeling uitgesteld. De 187 nieuwbouw woningen bestaan uit 90 huurwoningen en 97 koopwoningen, waarvan de helft betaalbare woningen voor starters, jonge en oudere koppels en gezinnen. Project Diepeveen sluit aan bij het aangrenzende Dakpark, de winkelboulevard Big Shops en de nieuwbouw Hudsons in Bospolder Tussendijken. De gemeente Rotterdam wil dit gebied ontwikkelen tot een stedelijk woon- en werkgebied, waarmee een aantrekkelijke plek ontstaat, die de verbinding legt tussen Bospolder Tussendijken en Schiemond en het nieuw te ontwikkelen Makers District Merwe-Vierhavens (M4H). (Meer informatie: Ekin Yazbahar-Sönmez, bestuursvoorlichter wethouder Kurvers, tel. 06 – 134 283 89).

Uitreiking cheque 60e Rotterdamse starterslening
Dinsdag 17 mei, 13.30 uur – 14.15 uur
Stadhuis, Coolsingel 40

Op dinsdag 17 mei reikt wethouder Bas Kurvers (o.a. Bouwen en Wonen) een cheque uit voor de 60e starterslening aan een gebruiker van de Rotterdamse starterslening. Sinds de zomer van 2021 hebben al ruim 60 Rotterdammers met behulp van de starterslening hun eerste woning kunnen kopen. Het vinden van een betaalbare woning is in de huidige woningmarkt lastig voor starters. Met de Rotterdamse starterslening kunnen Rotterdammers nét een beetje extra lenen voor de aankoop van hun eerste woning. Er zijn leningen beschikbaar voor starters in de leeftijd van 18 tot 35 jaar en voor iedereen die een sociale huurwoning achterlaat van een woningcorporatie, ongeacht leeftijd. Op deze manier stimuleert de gemeente het doorstromen van sociale huur naar een koopwoning. Rotterdam is op dit moment de enige van de vier grote steden die de starterslening aanbiedt. Meer informatie over de voorwaarden die gelden voor de starterslening staat op www.rotterdam.nl/starterslening. (Meer informatie: Ekin Yazbahar-Sönmez, bestuursvoorlichter wethouder Kurvers, tel. 06 – 134 283 89).

Lezing Rotterdamse klimaataanpak bij werkplaats Duurzaam / Aktiegroep Oude Westen
Dinsdag 17 mei, 19.30 uur (inloop: 19.15 uur)
Gaffelstraat 1

In het kader van een reeks lezingen georganiseerd door Actiegroep Oude Westen over de duurzame toekomst van oude stadwijken geeft wethouder Arno Bonte (o.a. Duurzaamheid) een lezing over de Rotterdamse klimaataanpak. (Meer informatie: Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Bonte, tel. 06 – 391 161 35)

Rotterdams Stadsdictee: wethouder Bokhove verricht prijsuitreiking
Dinsdag 17 mei, 17.15 – 20.30 uur
Stadhuis, Coolsingel 40, Rotterdam

Zo’n 45 brugklasleerlingen van het vmbo tl, havo en vwo doen dit jaar mee aan de achtste editie van het Rotterdams Stadsdictee 2022. Via voorrondes op scholen zijn de leerlingen geselecteerd die mogen meedoen aan de finale in het Stadhuis. Schrijver Ernest van der Kwast leest het door hem geschreven dictee voor. Wethouder Judith Bokhove (Mobiliteit, jeugd en taal) maakt rond 20:00 uur de winnaars van het Stadsdictee 2022 bekend. Het belooft een spannende wedstrijd te worden. Het Stadsdictee is ook tussen 18.15 en 18.45 uur via een livestream te volgen via de website van de Gemeenteraad . (Meer informatie: Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Bokhove, tel. 06 – 413 165 67)

Rotterdamse Ondernemersprijs
Dinsdag 17 mei, 20.30 uur
Citrusveiling, Marconistraat 25

Dinsdagavond reikt burgemeester Aboutaleb de Rotterdamse Ondernemersprijs uit tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Citrusveiling. De jury beoordeelt kandidaten op grensverleggend ondernemerschap vanuit verschillende invalshoeken, bijvoorbeeld innovatie, expansie of de wijze van bedrijfsvoering. Ook wordt bekend gemaakt wie de Nieuwe Helden-prijs ontvangt en aan wie de Mr. K.P. van der Mandele Penning wordt uitgereikt. Presentatie is in handen van Fidan Ekiz. (Meer informatie: Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)

Opening openluchtexpositie Heart Work Heroes
Woensdag 18 mei, 14:30 uur
Weena 702 (Atelier Timon de Laat)

Op woensdag 18 mei openen professor Diederik Gommers (Erasmus MC) en wethouder Christine Eskes (o.a. Zorg) de grootste openluchtexpositie voor de zorg ooit in Nederland: Heart Work Heroes. Een beeldenroute van meer dan 40 levensgrote beelden is tot 29 juni te bezichtigen in de stad, van Kruisplein tot aan de Kop van Zuid. Ieder beeld is op unieke wijze beschilderd door overwegend Rotterdamse kunstenaars. Eind juni worden de beelden geveild. De opbrengst gaat naar projecten gericht op het motiveren van jongeren voor een loopbaan in de zorg. (Meer informatie: Kristel van der Heiden, bestuursvoorlichter wethouder Eskes, tel. 06 – 28 74 17 94)

Feestelijke opening woonblok Ruivendwarsstraat
Woensdag 18 mei, 16.30 – 17.00 uur
Ruivendwarsstraat ter hoogte van huisnummer 23

Woensdag 18 mei verricht Wethouder Kurvers (o.a. Bouwen en Wonen) de feestelijke opening van het woonblok in de Ruivendwarsstraat. De onlangs opgeleverde nieuwbouw van Woonstad ligt in het sfeervolle en karakteristieke Oude Noorden tussen stad en groen. Het woonblok bestaat uit 10 benedenwoningen en 10 bovenwoningen voor starters en gezinnen met een middeninkomen. De opening wordt gevierd met de nieuwe bewoners en de omgeving. (Meer informatie: Ekin Yazbahar-Sönmez, bestuursvoorlichter wethouder Kurvers, tel. (06) 134 283 89.

Bijeenkomst Luchtclub Rotterdam
Donderdag 19 mei, 19.00 uur
Pretorialaan 141

Op donderdag 19 mei gaat wethouder Bonte (o.a. Luchtkwaliteit) in gesprek met deelnemers van De Luchtclub ter gelegenheid van 1 jaar meten door de Luchtclub. De Luchtclub-leden zijn Rotterdammers die met sensoren zelf luchtkwaliteit in de buurt van hun woning, bedrijf of school meten. Wethouder Bonte opent de avond met een toelichting op het belang van schone lucht, de aanpak om de luchtkwaliteit te verbeteren en de meetresultaten van de Luchtclub. Daarna presenteren lokale Luchtclubs hun aanpak en resultaten en gaan de deelnemers met elkaar in gesprek over hoe ze lokaal samen kunnen werken aan het verbeteren van luchtkwaliteit. Ook kunnen aanwezigen vragen stellen aan specialisten van DCMR, RIVM en gemeente Rotterdam. (Meer informatie Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Bonte, tel. 06 – 391 161 35)