Direct naar de content

Weekberichten 14 tot en met 23 april

NN Marathon Rotterdam
Zondag 14 april, start 10.00 uur
Schiedamsedijk /voet Erasmusbrug

Zondag geeft burgemeester Aboutaleb het startschot van de 43ste Rotterdam Marathon. De finish van de eerste loper op de Coolsingel wordt rond 12.00 uur verwacht, de laatste rond 16.30 uur. De burgemeester overhandigt de ereprijzen aan de winnaars bij de huldiging op de Coolsingel. (Meer informatie: Lisette van Bale, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 283 627 17).

Zomeropening wijkpark Oude Westen
Woensdag 17 april, 16.00 – 17.30 uur
Voorplein wijkpark Oude Westen, West-Kruiskade

Het afgelopen jaar is er veel overlast geweest in het wijkpark Oude Westen. In samenwerking met bewoners heeft de gemeente een aantal maatregelen genomen (o.a. nieuwe beplanting en meer toezicht) en is de rust teruggekeerd. Nu is het de hoogste tijd om te gaan doen waar het park voor bedoeld is: plezier maken, ontspanning zoeken en buitenactiviteiten organiseren. Wethouder Vincent Karremans (o.a. Handhaving en Buitenruimte) zal samen met pakweg 100 kinderen, betrokken bewoners en de wijkraad het nieuwe seizoen inluiden door de laatste nieuwe plantjes te planten en daarmee de herbeplanting van het park af te ronden. Het wijkpark is vanaf 17 april dagelijks weer een uur langer open, tot 19.00 uur.(Meer informatie: Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Karremans, tel. 06 – 481 386 31)

Digital Forum Eurocities
Woensdag 17 april tot en met vrijdag 19 april
Rotterdam

Volgens CBS beschikt 20% van de Nederlanders (16 – 75 jaar) niet over digitale basisvaardigheden. Rotterdam is één van de weinige gemeenten in Nederland met een wethouder Digitale Inclusie. Rotterdam wil dat iedereen gebruik kan maken van de kansen die de digitale wereld biedt; weten hoe men met technologie om moet gaan is belangrijk om mee te komen. Wethouder Faouzi Achbar (o.a. Digitale Inclusie) nodigt zo’n 50 andere Europese steden uit gezamenlijk deze uitdaging aan te gaan. De jaarvergadering van het Digital Forum van Eurocities, waar de wethouder voorzitter van is, vindt plaats van 17 tot en met 19 april in Rotterdam en staat in het teken van digitale inclusie. Tijdens het Forum delen we initiatieven in de stad op het gebied van digitale inclusie en wordt verkend hoe men de krachten kan bundelen met als doel meer impact te maken voor onze inwoners. (Meer informatie: Kim Hooning, plv. bestuursvoorlichter wethouder Achbar, tel. 06 – 222 126 10)

Persconferentie Grand Départ van de Tour de France Femmes avec Zwift
Donderdag 18 april, 15.00 – 18.00
Burgerzaal, Stadhuis

Rotterdam, Den Haag en Dordrecht tellen af richting de Grand Départ van de Tour de France Femmes avec Zwift op 12 en 13 augustus. Vanaf 18 april kleurt de regio Zuid-Holland langzaam geel en wordt er toegeleefd naar ’s werelds belangrijkste wielerkoers voor vrouwen ter wereld; een samenwerking tussen de steden Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. Op Yellow Thursday tellen de drie steden gezamenlijk af. In de Burgerzaal in het Stadhuis van Rotterdam maken zij bekend komende maanden allemaal op de agenda staat in Rotterdam, Den Haag en Dordrecht.  De start is buiten het Stadhuis met een eerste fietsles van het Rotterdams Peloton van ambassadeurs Leontien van Moorsel en mevrouw Khaddouj Erahoutan-Aboutaleb. Daarna start het persprogramma in de Burgerzaal met een welkomstwoord van burgemeester Aboutaleb en een toelichting op de activitatieprogramma’s door de wethouders van Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. (Meer informatie over het persprogramma, Lisette Eijgelsheim, Rotterdam Topsport, tel. 06 – 534 167 56 of aanmelden info@rotterdamtopsport.nl ) (Meer informatie: Diane Bouhuijs, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 142 111 51 ) (Meer informatie: Kim Hooning, plv. bestuursvoorlichter wethouder Achbar, tel. 06 – 222 126 10)

Bezoek aan Kamp Westerbork
Vrijdag 19 april, 12.30 – 16.00 uur
Herinneringscentrum Kamp Westerbork Oosthalen 8 9414 TG Hooghalen

Op vrijdag 19 april bezoekt burgemeester Aboutaleb, samen met Rotterdamse scholieren, Kamp Westerbork in Hooghalen. Het bezoek is onderdeel van een speciaal lesprogramma voor scholen om de essentie van het herdenken rond 4 mei onder de aandacht te brengen van de Rotterdamse jeugd. De leerlingen bezoeken het kampterrein en het museum. Ze gaan met de burgemeester in gesprek over de vraag hoe de lessen van Westerbork vertaald kunnen worden naar onze tijd en leggen stenen bij het monument 102.000 stenen, de voormalige appèlplaats. (Meer informatie: Lisette van Bale, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 283 627 17)

Conferentie Local governments approaches to diversity
Vrijdag 19 april
Ambtsreis Mechelen

Op uitnodiging van het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid en de Viceminister-President van de Vlaamse Regering neemt wethouder Faouzi Achbar (o.a. Samenleven en Digitale Inclusie) op 19 maart als actieve spreker deel aan de conferentie over “ local governments approaches to diversity” in Mechelen. De conferentie, met 500 deelnemers, wordt georganiseerd in het kader van het Belgische EU-voorzitterschap van de Europese Unie en richt zich op de rol van grote steden in diversiteit, samenleven en sociale cohesie. Lokale bestuurders en experts delen inzichten over hoe diversiteitsbeleid en inclusie gezamenlijk kunnen worden bevorderd. (Meer informatie: Kim Hooning, plv. bestuursvoorlichter wethouder Achbar, 06 – 222 126 10)

Schenking twee brandweervoertuigen Kaapverdië
Zaterdag 20 april, 14.15 tot 16.00 uur (inloop vanaf 13.45 uur)
Kazerne Frobenstraat

Op zaterdag 20 april overhandigt burgemeester Aboutaleb de sleutels van tweebrandweervoertuigen aan burgemeester Carvalho van Praia. De gemeente Rotterdam, het ministerie van Buitenlandse Zaken, Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond en gezamenlijke brandweer schenken de twee brandweerauto’s om zo bij te dragen aan de veiligheid van de eilanden. Een feestelijk moment voor en door de Kaapverdische gemeenschap om de bijzondere band tussen Nederland en Kaapverdië te vieren, (Meer informatie: Diane Bouhuijs, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 142 111 51)