Direct naar de content

Weekberichten 14 tot en met 21 november

Ingebruikname walstroominstallatie Waalhaven
Dinsdag 14 november, 15.00 uur
Warehouse Boskalis, Pannerdenstraat 20, Waalhaven

Op dinsdag 14 november neemt wethouder Robert Simons (o.a. Haven) een walstroominstallatie bij Boskalis in de Waalhaven in gebruik. Deze innovatieve installatie voorziet afgemeerde schepen van schone en groene elektriciteit. De voorziening is tot stand gekomen dankzij een nauwe samenwerking met Rotterdam Shore Power (Havenbedrijf Rotterdam en Eneco) en diverse technologiepartners. De walstroominstallatie levert naar verwachting 2 GWh groene stroom, wat resulteert in een jaarlijkse CO2-reductie van 1.600 ton. Daarnaast draagt walstroom aanzienlijk bij aan een verbetering van de luchtkwaliteit door een vermindering van fijnstof- en stikstofuitstoot en draagt het positief bij aan de leefomgeving door een daling van het geluidsniveau. (Meer informatie Michiel Groeneveld, plv bestuursvoorlichter wethouder Simons, 06 – 387 192 29).

Opening flexibele jongerenhub in Overschie
Dinsdag 14 november, 17.00 – 18.00 uur
Eindhalte: Speeltuin Schiewijk, Sidelingepad 10

Niet één, maar meerdere plekken in Overschie voor jongeren om elkaar te ontmoeten, te sporten, te spelen en een vraag te stellen als je iets even niet weet of als je ergens meezit. Dit kan bij een kunst & cultuur hub, sporthub, natuurhub en jongerenhub. Dinsdag 14 november wordt de flexibele jongerenhub door wethouder Faouzi Achbar (o.a. Welzijn) officieel geopend. Met een Amerikaanse Schoolbus is er een tour langs vijf locaties. (Aanmelden voor de tour en meer informatie: Kristel van der Heiden, bestuursvoorlichter wethouder Achbar, tel. 06 – 287 417 94)

Hoogste punt voor Grote Beer in Alexander
Dinsdag 14 november, 17.30 uur
Prins Alexander – Oostflank

Samen met Dura Vermeer en Vesteda viert wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) op dinsdag 14 november het hoogste punt van één van de eerste woningbouwontwikkelingen in Prins Alexander, de Grote Beer. In deze omgeving staan nu nog met name kantoorgebouwen, maar dat gaat de komende jaren veranderen. Hier bouwen we samen met marktpartijen, corporaties en Rotterdammers aan een groen, gezond en goed bereikbaar centrumgebied met verschillende soorten woningen en kantoorruimten. (Meer informatie: Ekin Yazbahar-Sonmez, bestuursvoorlichter wethouder Zeegers, tel. 06 – 134 283 89).

Bezoek wethouder aan tweedaagse Job Shop
Dinsdag 14 november, 14.00 – 15.00 uur
Zuidplein

Op 14 en 15 november wordt een winkelpand in Winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam tijdelijk omgetoverd tot uitzendbureau: Job Shop. Ondernemers uit verschillende branches staan klaar om alles te vertellen over hun bedrijf. Dé kans voor werkzoekenden uit de regio om te ontdekken welke uitdaging bij hen past. Wethouder Tim Versnel (o.a. Werk & Inkomen) brengt een bezoek en gaat in gesprek met werkgevers, werkzoekenden en onze partners in de regio. (Meer informatie: Sjan Clabbers, woordvoerder wethouder Tim Versnel, 06 – 144 296 84)

Presentatie actieagenda 2023 – 2026 ‘Goud voor Oud’
Woensdag 15 november, 10.30 – 11.45 uur
Theater Zuidplein, Gooilandsingel 95

Wethouder Ronald Buijt (Zorg, Ouderen en Jeugdzorg) presenteert de actieagenda 2023 – 2026 ‘Goud voor Oud’. In de actieagenda staat het ouderenbeleid voor de komende jaren beschreven. Verschillende ouderenorganisaties die meegedacht en meegewerkt hebben aan de actieagenda zijn aanwezig voor een panelgesprek. Ook betrokken ouderen zijn aanwezig om een aantal activiteiten met en voor ouderen te laten zien. (Meer informatie: Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Buijt, t.breimer@rotterdam.nl of 06 – 413 165 67)

Panelgesprek Alzheimer Nederland
Woensdag 15 november, 13.00 – 14.00 uur
Leerhotel het Klooster, DaanFockemalaan 10, Amersfoort

Op het landelijke congres voor de medewerkers en belangenbehartigers van de 48 regionale afdelingen van Alzheimer Nederland, doet wethouder Ronald Buijt (Zorg, Ouderen en Jeugdzorg) mee aan een panelgesprek over het thema samen wonen en samen ontmoeten. De regionale afdelingen komen een keer per jaar samen om informatie uit te wisselen, te netwerken en workshops te doen. Het congres is bedoeld is om zo veel mogelijk informatie te delen over nieuwe ontwikkelingen rondom dementie, zodat de regionale afdelingen mensen die leven met alzheimer en hun mantelzorgers goed kunnen vertegenwoordigen en ondersteunen. (Meer informatie: Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Buijt, t.breimer@rotterdam.nl of 06 – 413 165 67)

Werkbezoek Taalambassadeurs Rotterdam-Rijnmond
Woensdag 15 november, 15.30 uur
Huis van de wijk Berkelplein, Ommoordsestraat 12

Woensdagmiddag brengt wethouder Natasha Mohamed-Hoesein (o.a. Taal) een werkbezoek aan de taalambassadeurs van Rotterdam-Rijnmond. De taalambassadeurs zijn mensen die voorheen moeite hadden met lezen en schrijven. Zij zetten zich nu in om anderen te inspireren om de stap naar taalles te zetten. Ook helpen ze om de bewustwording rondom laaggeletterdheid te vergroten. De wethouder gaat met hen in gesprek over hoe zij werken als taalambassadeur, hun persoonlijke verhalen en hun rol in de vierdelige tv-serie Duidelijke Taal van omroep Human. Afgelopen woensdagavond om 20.25 uur was de eerste uitzending op NPO 2. De komende weken worden de andere delen uitgezonden op hetzelfde tijdstip. (Meer informatie: Alberta Opoku,bestuursvoorlichter wethouder Natasha Mohamed-Hoesein, tel. 06 –121 126 27)

Opening trap Rozenburg
Donderdag 16 november, 11.30 uur
Trap tussen de Raadhuisstraat en de Boulevard in Rozenburg

Wethouder Robert Simons (o.a. Wijken en kleine kernen) onthult op donderdag 16 november samen met Winkeliersvereniging EMR en de dorpsraad drie banken op de nieuwe trap op Rozenburg. Deze maken van de nieuwe trap een verblijfstrap. Op iedere bank staat een spreuk van een Rozenburger. Deze spreuken zijn de opbrengst van een wedstrijd. De trap verbindt de boulevard en de Raadhuisstraat en is een langgekoesterde wens van de winkeliers en dorpsraad. Beide partijen hebben zich samen met Waterschap Hollandse Delta hard gemaakt voor de trap. (Meer informatie Michiel Groeneveld, plv bestuursvoorlichter wethouder Simons, 06 – 387 192 29).

Opening Stadmakerscongres 2023
Vrijdag 17 november, 9.00 uur
Theater Rotterdam, Schouwburgplein 25

Vrijdag 17 november vindt voor de 9e keer het Stadmakerscongres plaats: dé plek waar iedereen die zich betrokken voelt bij de stad en haar ontwikkeling kan meedenken over het Rotterdam van morgen. Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) opent het congres en vertelt over de ruimte en duurzame opgaven waar de stad voor staat. (Meer informatie bij: Ekin Yazbahar-Sönmez, bestuursvoorlichter wethouder Zeegers, tel. 06 – 134 283 89)

Uitreiking Paul Nijghpenningen
Vrijdag 17 november, 16.00 uur
Burgerzaal stadhuis

Vrijdagmiddag reikt burgemeester Aboutaleb de Paul Nijghpenningen uit. De penning wordt om het jaar uitgereikt en is bedoeld voor stadsgenoten die zich op sociaal-cultureel gebied op een bijzondere manier hebben onderscheiden. Dit jaar is het thema Bruggenbouwers. Er zijn drie laureaten: Louisa Boulkhrif van Stichting Zuiderlokaal; Paul van Dorst van de LHBTIQ+-supportersvereniging de Roze Kameraden Feyenoord; en Young Mich Poetry (Y.M.P), van Productiehuis Flow. (Meer informatie: Lisette van Bale, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 –  283 627 17)

Intocht Sinterklaas
Zaterdag 18 november, 12.30 – 13.30 uur
Willemskade (Spido), optocht, Grotekerkplein

Zaterdag komt de Sint aan in Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb verwelkomt hem op de kade en nodigt alle Rotterdamse kinderen uit hierbij te zijn. Na deze ontvangst zullen de pieten een geweldige show geven op het Willemsplein. Daarna lopen Sint en de pieten richting Grotekerkplein, in een stoet van kinderen, stuntpieten, steltpieten en zelfs de brandweer. Langs de hele route zijn attracties te vinden. Voor de Laurenskerk zullen de pieten nog een keer hun kunsten vertonen. (Meer informatie: Lisette van Bale, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 –  283 627 17)

en verder…

Burgemeester Aboutaleb opent op maandag 20 november 9.30 uur in de Doelen de Focusdag (een inspiratie- en scholingsdag) van en voor ruim 1300 professionals in het sociale domein in Rotterdam en de regio. Hij spreekt hen toe over de menselijke maat. (Meer informatie: Lisette van Bale, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 283 627 17)

Koningin Máxima reikt maandag 20 november in Theater Zuidplein in Rotterdam de Cultuurfonds Prijs 2023 uit. De prijs van € 100.000 euro wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling met een bijzondere betekenis voor cultuur of natuur. Burgemeester Aboutaleb is erbij vanaf 14.45 uur. (Meer informatie: Lisette van Bale, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 283 627 17)