Direct naar de content

Weekberichten 13 tot en met 20 mei

Opening week tegen Seksuele Straatintimidatie
Maandag 13 mei, 15.15 – 15.45 uur
Eendrachtsplein, ter hoogte van Santa Claus

Wethouder Vincent Karremans (o.a. Handhaving) geeft het startsein voor de tweede editie van de Rotterdamse week tegen seksuele straatintimidatie (SSI). SSI is een hardnekkig en wijdverspreid probleem, ook in Rotterdam. Er zijn talloze verhalen over vrouwen die hun kleding aanpassen, hun route naar huis wijzigen of niet meer alleen durven hardlopen omdat ze worden nageroepen, toegesist of -gefloten of zich anderszins onveilig voelen door het gedrag van (meestal) mannen. Rotterdam zet het probleem al jaren op de politieke agenda en loopt voorop in de aanpak van SSI met verschillende activiteiten gericht op bewustwording (dialoogsessies, gastlessen, activiteiten in de wijk). Ook start in Rotterdam per 1 juli een pilot waarmee de handhaving van een nieuw wetsartikel dat SSI strafbaar maakt, in de praktijk wordt gebracht. Tijdens de week tegen SSI (van 13 t/m 19 mei) organiseert de gemeente samen met vele partners verschillende activiteiten om het probleem onder de aandacht te brengen en te bespreken met Rotterdammers. Het Eendrachtsplein wordt tijdelijk omgedoopt tot Plein tegen SSI. (Meer informatie: Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Karremans, tel. 06 – 481 386 31)

Herdenking 14 mei 1940
Dinsdag 14 mei, 10.00 en 13.00 uur
Statenweg en Plein 1940

Dinsdag 14 mei herdenkt Rotterdam het bombardement van 14 mei 1940 dat de historische binnenstad verwoestte. De stad brandt daarna nog dagen. Het programma begint om 10 uur bij het monument Statenweg (ter hoogte van nr. 147, hoofdkwartier van de Nederlandse legerleiding destijds) waar burgemeester Aboutaleb zal spreken over het ultimatum van de Duitsers aan de stad. Er volgt een kranslegging namens het gemeentebestuur en alle burgers van Rotterdam door de burgemeester. De centrale herdenking is op Plein 1940, bij De Verwoeste Stad van Zadkine. Ook hier spreekt de burgemeester en legt hij een krans namens het gemeentebestuur en alle burgers van Rotterdam. (Meer informatie: Diane Bouhuijs, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 142 111 51)

Resultaten moeders van Rotterdam
Donderdag 16 mei, 14.30 – 15.30 uur
ErasmusMC, Dr. Molewaterplein 40

Tijdens het symposium Moeders van Rotterdam worden de laatste onderzoeksresultaten van het langlopende programma gedeeld met wethouder Buijt en andere aanwezigen. Wethouder Ronald Buijt (o.a. Ouderen) neemt ook het boek: ‘Verhalen van Veerkracht’ in ontvangst. De wethouder is aanwezig bij het symposium, omdat hij lid is van de landelijke coalitie Kansrijke Start die het belang van ondersteuning van moeders in kwetsbare omstandigheden benadrukt. (Meer informatie: Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Buijt, 06 – 413 165 67 / t.breimer@rotterdam.nl)

Bezoek Frans Timmermans aan Carnisse
Donderdag 16 mei 10.45 – 13.30 uur
Bevelandsestraat 30,

Rotterdam wil meer grip krijgen op EU-arbeidsmigratie om mensen beter te beschermen tegen misstanden en overlast in de wijken. Burgemeester Aboutaleb en wethouder Tim Versnel ontvangen Tweede Kamerlid Frans Timmermans in Carnisse voor een werkbezoek over EU-arbeidsmigranten. Een wandeling door de wijk zal een goed beeld geven van de problematiek zoals o.a. huisvesting en dakloosheid. Ook komt het Infopunt aan bod, waar EU-migranten terecht kunnen met vragen over inschrijven in het BRP, wonen, werken en onderwijs. (Meer informatie: Sjan Clabbers, bestuursvoorlichter wethouder Versnel, tel. 06 – 144 296 84)

Opening opvanglocatie NAS Beverwaard
Donderdag 16 mei, 16.00 – 17.00 uur
Oude Watering 10

Wethouder Ronald Buijt (o.a. Jeugdzorg) opent de nieuwe opvanglocatie van de Nico Adriaans Stichting. In de opvang in de Beverwaard is plek voor 26 jongeren van 18 tot 23 jaar die dakloos zijn of bij familie en vrienden op de bank slapen. De jongeren worden begeleid tot ze weer volledig zelfstandig zijn en een eigen woning hebben. De opvanglocatie is in een voormalig schoolgebouw en dat is helemaal verbouwd. Nu zijn er 20 kamers met gedeeld sanitair en 6 studio’s met eigen sanitaire voorzieningen. Ook zijn er twee gemeenschappelijke huiskamers met een open keuken. (Meer  informatie: Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Ronald Buijt, 06 – 413 165 67 / t.breimer@rotterdam.nl)

Lancering plan van aanpak “Duurzaam Doorbouwen”
Vrijdag 17 mei,  10.30 –  13.00 uur
Klimaatcentrum Schiehaven Noord

Productie van beton, bakstenen en staal gaat gepaard met veel uitstoot. Over drie jaar is het CO2 budget dat de bouw heeft om onder de 1,5 graad opwarming te blijven helemaal op. Het moet dus anders: Paris Proof. Het plan van aanpak Duurzaam Doorbouwen moet partijen helpen kennis uit te wisselen. Over biobased materialen, maar ook over de vaardigheden. Wethouder Chantal Zeegers (o.a. Klimaat) opent de klimaatacademie die dat mogelijk maakt. Na de opening is er ruimte voor interviews over de urgentie van die omslag en wat de gemeente kan doen. (Meer informatie: Rob Hageman, bestuursvoorlichter wethouder Zeegers. Tel: 06 – 235 040 18)

Eerste exemplaar “Laat je horen!” – geschiedenis van live-muziek in Rotterdam
Vrijdag 17 mei, 14.15 – 15.15 uur
Hilton, Weena 10

Artiestenmanager en concertorganisator Gideon Karting en Micha Zaat, journalist, gitarist in de Rotterdamse rockband Tramhaus, zijn samen de geschiedenis van Rotterdam als muziekstad ingedoken. Het resultaat is ‘Laat je horen!’. Het boek toont Rotterdam als pionier op het gebied van live-muziek: met de eerste stadionconcerten van Nederland in de Kuip, het Nederlandse Woodstock in het Kralingse Bos en de Doelen als de grote inspiratiebron voor Lowlands. De verhalen laten zien wat de unieke kracht van Rotterdam als concertstad is. Wethouder Said Kasmi (o.a. Cultuur en Evenementen) neemt vrijdag 17 mei om 14.15 uur het eerste exemplaar in ontvangst. (Meer informatie: Paul Tissingh, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, tel. 06 – 220 475 25 )