Direct naar de content

Weekberichten 12 tot en met 22 maart

Comeniuslezing
Zaterdag 12 maart, 14.00 uur
Grote Kerk, Naarden

Zaterdag houdt burgemeester Aboutaleb de jaarlijkse Comeniuslezing in Naarden. De lezing is onderdeel van de Comeniusdag, geboortedag van de Tsjechische filosoof, theoloog en pedagoog Jan Amos Comenius (1592-1670) die in Naarden begraven ligt. De Comeniuslezing is een actuele interpretatie van het gedachtegoed van Comenius over onderwijs, wetenschap en zingeving. (Meer informatie: Claudia Verhulp, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)

Solidariteitsbijeenkomst
Zaterdag 12 maart, 18.00 uur
Plein 1940, bij het beeld van Zadkine

Zaterdag is er een bijeenkomst op Plein 1940 om Oekraïners een hart onder de riem te steken. Musici van het RPhO, Sinfonia Rotterdam en studenten van Codarts treden op, er zijn diverse sprekers onder wie Victoria Koblenko, Hugo Borst, YMP, burgemeester Aboutaleb en de ambassadeur van Oekraïne. Presentator is Ernest van der Kwast. Het complete programma is te zien op: https://www.rotterdam.nl/nieuws/manifestatie-oekraine/ Iedereen is welkom! (Meer informatie: Claudia Verhulp, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)

Start demping Rijnhaven
Maandag 14 maart 16.00 – 17.00 uur
Locatie starthandeling: Antoine Platekade naast Luxor Theater

Wethouder Bas Kurvers (0.a. Bouwen en wonen) geeft op maandag 14 maart het startsein aan de demping van een deel van de Rijnhaven. Het havenbekken tussen de Posthumalaan, Wilhelminapier en Katendrecht verandert daarmee geleidelijk van water waar weinig activiteit is, in een compleet nieuw stuk stad. In deze fase van de demping wordt meer dan een miljoen kuub zand aangevoerd. Het aanbrengen van het zand gebeurt eerst met schepen vanaf het water en later, als het zand boven het water uitkomt, vanaf het nieuwe land. (Meer informatie bij: Ekin Yazbahar-Sönmez, bestuursvoorlichter wethouder Kurvers, tel. 06 – 134 283 89)

Perstour ingebruikname grootste walstroominstallatie van Europa – Landtong Rozenburg
Donderdag 17 maart, 11.15 uur
Heerema, Noordzeeweg 3181, Rozenburg – Port number 5340 (parkeerplaats)

Een nieuwe mijlpaal in de energietransitie van de Rotterdamse haven is bereikt: de ingebruikname van de grootste walstroominstallatie van Europa op de Landtong Rozenburg. Beide kraanschepen Thialf en Sleipnir van Heerema Marine Contractors liggen succesvol aan de walstroom. Zij ontvangen duurzaam opgewekte stroom vanuit het naast gelegen windpark van Eneco. Om dit te vieren nodigen Heerema, Eneco, Port of Rotterdam en de gemeente Rotterdam de pers uit voor een ontvangst en een kijkje achter de schermen bij de walstroominstallatie Rozenburg op donderdag 17 maart om 11.15 uur. Ook is er een rondleiding langs de aanlegplaatsen van de kraanschepen aan het Calandkanaal en is het mogelijk om vanaf de wal een blik te werpen op de geluidloze kraanschepen en het E-house. Namens de gemeente Rotterdam is Arno Bonte, als wethouder duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie nauw betrokken en aanwezig om verder in te zoomen op de walstroomambities in de Rotterdamse haven. Voor meer informatie en het aanmelden voor dit persevent kunt u contact opnemen met Ingrid Adriaanse, bestuursvoorlichter wethouder Arno Bonte op 06–  391 16 35 of via ie.adriaanse@rotterdam.nl.

8e Cohesieforum Brussel
Donderdag 17 en vrijdag 18 maart 2022
Brussels Convention Centre

Wethouder Roos Vermeij (o.a. Economie) neemt op donderdag 17 en vrijdag 18 maart deel aan het 8e Cohesieforum van de Europese Commissie in Brussel. Op dit driejaarlijkse forum bespreken regeringen, regio’s, bedrijven en andere organisaties de toekomst van het Europees cohesiebeleid en het verbeteren van het welzijn van Europese burgers. Nederlandse gemeenten en provincies krijgen uit het cohesiebeleid middelen voor het stimuleren van de regionale economie en voor investeringen in de digitale en klimaattransitie. Wethouder Vermeij neemt deel vanuit haar rol als managementautoriteit Kansen voor West, een economisch samenwerkingsverband van de vier Randstadprovincies en de G4. Kansen voor West verstrekt met Europese middelen onder andere subsidies aan innovatieve bedrijven. Meer informatie: 8th Cohesion Forum (tw.events) of via Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Roos Vermeij via 06 – 48 13 86 31 of tm.vanrijn@rotterdam.nl.

Hoe maakt u uw huis, tuin of balkon weerbestendig?
Vrijdag 18 maart, 13.00 uur
Kinderboerderij de Bokkesprong, Tjalklaan 90

Vrijdag 18 maart onthullen wethouder Vincent Karremans (o.a. Buitenruimte) en Louise Bergenhenegouwen, directeur Natuurstad Rotterdam de nieuwe informatieborden over het weerbestendig maken van uw omgeving bij Kinderboerderij de Bokkespong. Het weer en het klimaat veranderen. Het is vaker warm en als het regent, regent het vaak harder dan vroeger. Om te laten zien en ervaren hoe, slaan Rotterdams Weerwoord en Natuurstad Rotterdam de handen ineen. Er zijn verschillende klimaat adaptieve maatregelen uitgelicht met een reeks bordjes op de kinderboerderij de Bokkesprong met praktische informatie. Het doel van de maatregelen en bordjes is om Rotterdammers te laten zien en ervaren hoe zij hun huis, tuin of balkon weerbestendig kunnen maken. Bijvoorbeeld door een insectenhotel op te hangen in tuin of met een regenton om regenwater mee op te vangen. Door een groen dak aan te leggen of overal bloemen en planten neer te zetten. (Meer informatie Lisette van Bale, bestuursvoorlichter wethouder Karremans, tel. 06 – 283 627 17)