Direct naar de content

Weekberichten 10 november tot en met 17 november

Herdenking Razzia
Maandag 11 november, 12.45 uur
Maasgebouw bij de Kuip, Van Zandvlietplein 1

Maandag 11 november spreekt burgemeester Aboutaleb tijdens de jaarlijkse herdenking van de grote razzia van Rotterdam op 10 november 1944. Die dag zetten de Duitsers straat voor straat af, bonsden op de deuren, deelden dreigende pamfletten uit en sommeerden mannen in de leeftijd van 17 t/m 40 om zich onmiddellijk te melden. De bevolking was compleet overrompeld. Van de 70.000 mannen werden 52.000 mannen opgepakt, 18.000 mannen doken onder. Tijdens deze herdenking wordt het boekje “Verhalen van de Razzia – 75 jaar na 10 en 11 november” gepresenteerd, met persoonlijke herinneringen van ooggetuigen en slachtoffers. (Meer informatie: Claudia Verhulp, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)

De Lee Towers
Woensdag 13 november, 17.30 uur
Restaurant Di Lucci, Marconistraat 12

Woensdag verricht burgemeester Aboutaleb samen met Lee Towers de officiële opening van The Lee Towers. Twee van de drie toners aan het Marconiplein zijn getransformeerd van kantoor- naar woontorens (de derde toren is de Rotterdam Science Tower). Er zijn nu zo’n 840 appartementen van 40 tot 70 vierkante meter groot voor jonge starters. De woningen zijn zo gebouwd dat ze makkelijk samengevoegd kunnen worden als de woonwensen veranderen. De ene toren bevat vanaf de 21e verdieping penthouses, de andere ruimte voor een hotel, restaurant, of horecagelegenheid met rooftop bar. (Meer informatie: Claudia Verhulp, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)

Netwerkevent Anders Kijken, de Economie van morgen
Woensdag 13 november, 17.30 uur tot 21.00 uur.
Nieuwe Luxor Theater, Posthumalaan 1
 
Woensdag 13 november is wethouder Barbara Kathmann (o.a. Economie) spreker bij het netwerkevent Anders Kijken, georganiseerd door het accountmanagement van de gemeente Rotterdam. Rotterdam en haar economie zijn volop in beweging. Het gaat goed met de stad, maar hoe gaan we om met nieuwe vormen van ondernemen? Duurzaam, circulair en digitaal. Middels prikkelende keynotes gaan we het gesprek aan met Rotterdamse ondernemers. Doel van de avond is om de verbinding met bestaande relaties te versterken, de verschillende netwerken te verbinden en nieuwe ondernemers te ontmoeten. (Meer informatie: Miriam Fianen, tijdelijk bestuursvoorlichter wethouder Kathmann, tel. 06 – 531 487 55)

Symposium over verduurzaming luchtvaart
Donderdag 14 november 9.00-9.30 uur
Brasserie Waalhaven, Rotterdam the Hague Airport

Wethouder Barbara Kathmann (o.a Economie) opent het symposium Next Aviation. Het symposium wordt georganiseerd door de stichting RHIA, een initiatief van de gemeente Rotterdam en RTHA. RHIA is een proeftuin voor luchtvaartinnovaties die het verschil maken. Drie nieuwe partners tekenen tijdens het symposium een samenwerkingsconvenant: Havenbedrijf TU Delft en Royal NLR. Het consortium Renewable Fuels presenteert de tussentijdse resultaten van hun studie naar synthetische kerosine. (Meer informatie: Miriam Fianen, tijdelijk bestuursvoorlichter wethouder Kathmann, tel. 06 – 531 487 55)

Grand opening Rijnmond-Bouw Zuid
Donderdag 14 november, 16.00 uur
Rijnmond-Bouw Zuid, Stadionweg 23

Donderdag 14 november is de grand opening van Rijnmond-Bouw Zuid. Rijnmond-Bouw is een nieuwe vestiging aan de Stadionweg op Rotterdam Zuid. Met de komst van de nieuwe locatie slaat het opleidingsbedrijf samen met bouwers, gemeenten, sociaal maatschappelijke instellingen en onderwijs, de handen ineen voor meer ‘handjes in de bouw’. O.a. wethouder Richard Moti (Nationaal Programma Rotterdam Zuid) en Marco Pastors (directeur NPRZ), Ron Kooren (voorzitter College van Bestuur TCR en Albeda) en Dick van Well (vertegenwoordiger Bedrijfsleven en bestuurslid NPRZ) verrichten de formele openingshandeling. (Meer informatie: Monique de Jongh, bestuursvoorlichter wethouder Moti, tel. 06 – 825 17 742)

Start veerdienst fietsers en voetgangers Maastunnel
Vrijdag 15 november, 9.00 uur
Maastunnel Noord Fiets- & Voetgangersingang, Parklaan 30 Sint-Jobskade

Wethouder Arjan van Gils (o.a. van Majeure projecten) en Judith Bokhove (o.a. Mobiliteit) maken voor de start van de renovatie nog een keer gebruik van de Fietsers- en voetgangerstunnel in de Maastunnel en sluiten de tunnel daarna af. Vanaf de Sint Janshaven varen de wethouders terug naar de Sint-Jobshaven en nemen zo de tijdelijke veerdienst voor fietsers en voetgangers in gebruik. De veerdienst start die ochtend al om 6:20 vanuit de Sint-Janshaven en vaart driemaal per uur. (Meer informatie: Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Bokhove, tel 06 – 413 165 67)

Jonge Maaskantprijs
Vrijdag 15 november, 17.00 uur
Stadhuis, Burgerzaal

Vrijdag ontvangt Donna van Milligen Bielke de Jonge Maaskantprijs uit handen van burgemeester Aboutaleb, die voorzitter van de Stichting Rotterdam-Maaskant is. Haar werk beweegt zich op het grensvlak van architectuur en de stad. In haar eigen woorden: [haar werk gaat] over vormgeven, verbinden en reageren op stedelijke weefsels. Donna van Milligen Bielke is de 18e winnaar van de Jonge Maaskantprijs, een aanmoedigingsprijs voor jonge architecten, landschapsarchitecten of stedenbouwers niet ouder dan 35 jaar, bij wie het architectonisch of stedenbouwkundig werk voorop staat. (Meer informatie: Claudia Verhulp, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)

Intocht Sinterklaas
Zaterdag 16 november, 12.30 uur
Willemsplein

Zaterdag komt Sinterklaas met zijn pakjesboot in Rotterdam aan. Alle kinderen zijn uitgenodigd om samen met burgemeester Aboutaleb de goedheiligman en zijn Pieten te verwelkomen en toe te zingen op het Willemsplein. Daarna rijdt Sinterklaas op zijn paard in een feestelijke optocht door de stad. (Meer informatie: Claudia Verhulp, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)

En verder… gaat burgemeester Aboutaleb zondag 17 november om 16.00 uur in gesprek met zijn collega in Berlijn, burgemeester Michael Müller, over de rol en toekomst van Europese steden. Dean Bowen, stadsdichter van Rotterdam, opent de avond in De Balie in Amsterdam met een speciaal geschreven tekst. (Meer informatie: Claudia Verhulp, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 512 663 15)


Noot voor de redactie:

De weekberichten worden ook gepubliceerd op rotterdam.nl/weekberichten