Direct naar de content

Weekberichten 1 tot en met 8 juli

Feestelijke overdracht Recreatieoord Hoek van Holland
Maandag 1 juli, 10.30 – 12. 00 uur
Wierstraat 100, Hoek van Holland

Het moment is daar: de overdracht van Recreatieoord Hoek van Holland aan Coöperatieve Vereniging ONS Recreatieoord. Op maandag 1 juli wordt het recreatieoord via een eeuwigdurende erfpachtregeling officieel overgedragen van de gemeente Rotterdam aan de recreanten. Dit historische moment wordt gemarkeerd met een feestelijk ochtendprogramma. Na toespraken van onder anderen Yoek Kouwenhoven namens CV ONS Recreatieoord en wethouder Robert Simons (Haven, Economie, Horeca en Bestuur), is er gelegenheid voor pers om interviews af te nemen. (Meer informatie: Leon Stooker, bestuursvoorlichter wethouder Simons, tel. 06 – 423 104 86)

MKB duurzaamheidscongres met MKB Rijnmond
Maandag 1 juli, 15.00 en 16.00 uur
Blijdorp, (Oceanium, Haaien)

Wethouder Zeegers ( o.a. Klimaat) woont het jaarlijkse MKB duurzaamheidscongres bij waar ondernemers nieuwe ideeën opdoen over hoe ze zichzelf en/of hun klanten kunnen helpen met verduurzamen. Ditmaal is het in Blijdorp. (Meer informatie: Rob Hageman, bestuursvoorlichter a.i. wethouder Zeegers, tel. 06 – 235 040 18)

Slotbijeenkomst van het Herdenkingsjaar Koloniaal Slavernijverleden
maandag 1 juli, 16.00 – 17.00 uur
Stadhuis, Trouwzaal

Deze bijeenkomst markeert het einde van het Herdenkingsjaar Afschaffing Slavernij, in Rotterdam. Het markeert ook het einde van het Stadsprogramma Koloniaal en Slavernijverleden van Rotterdam. Het leidende thema is doorwerking. Er is onder andere een welkomstwoord van wethouder Faouzi Achbar (o.a. Samenleven) en een lezing van Dewi Reijs en co-referent Aisa Winter over doorwerking van het koloniaal denken in de filmindustrie. Ook zal schrijver Raoul de Jong een voordracht geven. Na 17.00 uur vertrekt een aantal aanwezigen en wethouder Achbar naar het Schouwburgplein voor de aftrap van het Keti Koti festival, georganiseerd door Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst. (Meer informatie: Kim Hooning, plv. bestuursvoorlichter wethouder Achbar, tel. 06 – 222 126 10)

Ambtsreis Shanghai 2-6 juli
Shanghai

Burgemeester Aboutaleb brengt volgende week een bezoek aan Shanghai. Tijdens dit bezoek wordt de 45-jarige zusterstadrelatie van Rotterdam en Shanghai verlengd. De burgemeester is ook delegatieleider van een nationale handelsmissie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in samenwerking met o.a. Rotterdam Partners, het consulaat-generaal in Shanghai, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Netherlands Maritime Technology. Het thema van de missie is smart en green shipping. De Chinese scheepvaartsector is geïnteresseerd in slimme en duurzame oplossingen voor de binnenvaart. Dat biedt kansen voor Nederlandse ondernemers die actief zijn in deze sector. Op het programma staan netwerkevents, bezoeken aan scheepswerven en bedrijven in de maritieme sector. Het Havenbedrijf Rotterdam NV sluit met CEO Boudewijn Siemons aan op diverse onderdelen van het werkbezoek. (Meer informatie: Lisette van Bale, woordvoerder burgemeester Aboutaleb, tel. 06 – 283 627 17)

Stap in de tram tegen discriminatie
Dinsdag 2 juli, 08.15 – 09.00 uur
Tram vertrekt om 08:31 – Halte Wilhelminaplein

Wethouder Faouzi Achbar (o.a. Samenleven) stapt dinsdagochtend 2 juli in de tram die is beplakt met de boodschap Zie het. Zeg het. Meld het. Hij gaat met reizigers in een gesprek over het melden van discriminatie. Met deze boodschap vraagt de gemeente aandacht voor discriminatie en racisme. Bewustwording (Zie het.), bondgenootschap (Zeg het.) en meldingsbereidheid (Meld het.) zijn de centrale thema’s van deze antidiscriminatie-campagne. De tram blijft vier weken rijden. Op verschillende momenten gaan voorlichters het gesprek aan met reizigers. (Meer informatie: Kim Hooning, plv. bestuursvoorlichter wethouder Achbar, tel. 06 – 222 126 10)

Uitreiken SlimmerThuisBox
Woensdag 3 juli, 13.00 – 13.00 uur
Speeltuin Afrikaanderwijk, Afrikaanderplein 38

Tijdens het Fitfestival overhandigt wethouder Ronald Buijt (Zorg, Ouderen en Jeugdzorg) een SlimmerThuisbox aan één van de bezoekers van het festival. Na de uitreiking worden via zorgwinkels en de 75+ huisbezoeken nog eens 1000 Slimmerthuisboxen uitgereikt. In de box zit informatie over mogelijkheden om langer thuis te blijven wonen. De stichting Slimmer Thuis krijgt subsidie van de gemeente om de SlimmerThuisboxen uit te delen. (Meer informatie: Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Ronald Buijt, 06 – 413 165 67

Speciale handeling startbouw Sint Janschool
Donderdag 4 juli, 17.00 en 17.30 uur.
Hammerstraat

De Sint Janschool in de Hammerstraat in Rotterdam-Noord wordt omgebouwd tot acht energiezuinige appartementen tussen de 60m2 en 128 m2 en een filmhuis. Daarmee wordt de voormalige school een verrijking voor de wijk waarbij de oude sfeer toch behouden blijft. Wethouder Zeegers geeft de aftrap voor de ombouwfase. (Meer informatie: Rob Hageman, bestuursvoorlichter a.i. wethouder Zeegers, tel. 06 – 235 040 18)

Herdenking Sbrenica op Grotekerkplein
zaterdag 6 juli, 11.00 uur
Grotekerkplein,

Op zaterdag 6 juli vindt op het Grotekerkplein in Rotterdam voor de vijfde keer de lokale Srebrenica Herdenking plaats. Samen staan Rotterdammers stil bij dit (inter)nationale trauma. Met persoonlijke verhalen, toespraken en creatieve uitingen worden de 8372 slachtoffers herdacht. Ook wordt stilgestaan bij de VN resolutie die bepaalt dat 11 juli voortaan een internationale herdenkingsdag van de Srebrenica genocide wordt. Het hoofdprogramma van de lokale herdenking start om 11.00 uur op het Stadspodium van het Grotekerkplein met een toespraak van wethouder Faouzi Achbar (o.a. Samenleven) en persoonlijke verhalen van Pamela Habibovic en Selma Smajic-Efendic. (Meer informatie: Kim Hooning, plv. bestuursvoorlichter wethouder Achbar, tel. 06 – 222 126 10)

Wethouder Achbar verricht officiële opening RiF010
Zaterdag 6 juli, 12.00 uur
RiF010, Hang Loose Terras ter hoogte van Zijl 1

Tijdens de Rotterdam Surf Open kan iedereen komen kijken bij de allereerste internationale urban surfwedstrijd. Het evenement is gratis toegankelijk. Vanaf 10:30 starten de eerste surfwedstrijden; de Rotterdamse Scholieren Surf Competitie en de Longboardwedstrijd. Om 12.00 uur  opent wethouder Faouzi Achbar (o.a. Sport) RiF010 officieel. Het feest barst dan los met een spetterend optreden van de Rotterdamse band Convoi Exceptional. Om 14.00 uur starten de shortboardwedstrijden voor jongeren onder de 18, gevolgd door de open surfcontest. Daarna zijn de internationale professionele surfers aan de beurt, reken op grote namen uit de surfwereld! Deelnemers strijden naast de winst in hun eigen categorie ook om een plekje in de pro-wedstrijd. Het is dus mogelijk dat een Rotterdammer of jong talent het in de finale opneemt tegen een internationale surfprofessional. (Meer informatie: Kim Hooning, plv. bestuursvoorlichter wethouder Achbar, tel. 06 – 222 126 10, Meer informatie RiF010: Marc van Laar 06 – 231 445 13)