Weekberichten 1 tot en met 7 maart
Economische Verkenning Rotterdam 2020
Maandag 2 maart, 14:00 uur
Hogeschool Rotterdam Business School, Kralingse Zoom 91
Maandag 2 maart wordt de Economische Verkenning Rotterdam (EVR) 2020 gepresenteerd tijdens een grote publieksbijeenkomst. Jaarlijks geeft de EVR een beeld van de stand van zaken en ontwikkelingen van de Rotterdamse economie. Het thema dit jaar is ‘de veranderende economie en de groeiende innovatiekracht van Rotterdam’. Wethouder Barbara Kathmann (o.a. Economie) geeft tijdens een speech een reflectie op de EVR 2020. (Meer informatie: Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Kathmann, tel. 06 – 481 386 31)
Ondertekening Leerwerkakkoord
Dinsdag 3 maart, 15.00 uur
Nieuwbouwproject Little C (Coolhaven)
Op dinsdagmiddag 3 maart ondertekenen de wethouders Richard Moti (o.a. Nationaal Programma Rotterdam Zuid) en Bas Kurvers (o.a. Bouwen) samen met de 13 partners het Leerwerkakkoord Bouw en Techniek. Het belangrijkste doel van de Leerwerkakkoorden is om meer Rotterdammers aan de slag te krijgen én te houden. De akkoorden moeten onder andere een antwoord bieden op de mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Zo werken de samenwerkingspartners aan een toekomstbestendige en inclusieve arbeidsmarkt waar voor iedereen een plek is en plukken meer Rotterdammers de vruchten van de economische groei. (Meer informatie: Monique de Jongh, bestuursvoorlichter wethouder Moti, tel. 06 – 825 17 742)
Officiële opening Wereldfinale Filmapalooza
Dinsdag 3 maart,16.45 uur
Stadhuis, Burgerzaal
Wethouder Said Kasmi (o.a. Cultuur) opent dinsdag 3 maart het Filmapalooza. Dit jaar heeft Rotterdam de eer om Filmapalooza te verwelkomen, de Wereldfinale van het 48 Hour Film Project. Na edities in achtereenvolgens Los Angeles, Seattle, Parijs en Orlando is het de beurt aan Rotterdam om meer dan 400 internationale filmmakers te ontvangen. Al deze makers hebben in het jaar ervoor ergens ter wereld een lokale editie van het 48 Hour Film Project gewonnen. Jaarlijks vinden in 130 steden op alle continenten edities plaats van het evenement. De wedstrijd levert jaarlijks meer dan 4500 short films op, waarvan er dus 130 een lokale editie winnen. Om deze winnaars te eren én de beste 48 Hour-film van het jaar te kiezen, wordt er ook een Wereldfinale georganiseerd onder de titel Filmapalooza. Tijdens dit vijfdaagse festival komen deelnemers van de winnende teams samen om elkaar te ontmoeten, alle films te bekijken, workshops te volgen, feestjes te vieren en uiteraard om te horen wie de beste film van het jaar heeft gemaakt. (Meer informatie: Joachim Kost, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, tel. 06 – 391 073 81)
Tour de Wijk 2020, Etappe 2
Woensdag 4 maart, 9.30 uur
Start: Monument de Wilhelminafontein, Burgemeester Hoffmanplein,
Noordereiland
Wethouder Barbara Kathmann (o.a. Wijken) brengt in etappe 2 van de Tour-de-Wijk samen met wethouder Bert Wijbenga (o.a. Handhaving en Buitenruimte) een bezoek aan de wijken Noordereiland en Vreewijk in het gebied Feijenoord. De wethouders worden rondgereden in een speciale tutktuk, bezoeken meerdere locaties en gaan het gesprek aan met bewoners en wijkraadsleden. De Tour-de-Wijk brengt wethouder Kathmann in een jaar tijd langs 32 Rotterdamse wijken. Iedere wijk is uniek, en dat vergt dat de gemeente wijkgericht te werk gaat. Het gesprek aangaan met bewoners is daarbij goud waard. Wat speelt er? Wat kan het stadhuis doen om te helpen en wat kunnen bewoners zelf? (Meer informatie: Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Kathmann, tel. 06 – 481 386 31)
Gastles Openbare Jenaplanschool De Blijberg
Woensdag 4 maart 2020, 10.45 – 11.30 uur
Gordelweg 216, Rotterdam
Op woensdag 4 maart geeft wethouder Arno Bonte (o.a. Duurzaamheid) les aan leerlingen van Jenaplanschool De Blijberg over circulair. Met behulp van o.a. een quiz leren kinderen op een speelse wijze wat circulair precies is. Het lesmateriaal bevat verder inleidende dia’s en de kinderen maken kennis het begrip ciruclair en plastic soep. In 2030 is circulair de maatstaf in Rotterdam. Kinderen spelen hierin een grote rol in het realiseren want jong geleerd is oud gedaan (Meer informatie: Diane Bouhuijs, bestuursvoorlichter wethouder Bonte, tel. 06 – 383 192 44).
Het Wijkpaleis
Woensdag 4 maart, 15.45 uur
Wijkpaleis, Claes de Vrieselaan 72
Woensdag 4 maart openen wethouder Barbara Kathmann (o.a. Wijken) en burgemeester Aboutaleb het Wijkpaleis aan de Claes de Vrieselaan. Het Wijkpaleis biedt ruimte aan een publieke productie- en ontmoetingsplek, een zaal, een wijkkeuken, een textielatelier, maaklokaal, een houtwerkplaats én een muziekstudio. Het Wijkpaleis is in 2015 als pop-up opgericht en moest in 2017 het pand aan de 1e Middellandstraat verlaten. Het nieuwe Wijkpaleis is gebouwd door heel veel verschillende mensen uit Rotterdam West. Stichting DOEN, KNHM, VSBfonds, Oranjefonds, Job Durafonds, Mooi, Mooier, Middelland, Huize Middelland, CityLab (Gemeente Rotterdam) maken het Wijkpaleis financieel mogelijk. (Meer informatie: Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Kathmann, tel. 06 – 481 386 31)
Feestelijke opening Stadsproject 150 jaar Matthäus Passion 2020
Donderdag 5 maart,17.30 uur
Centraal Station
Donderdag 5 maart opent wethouder Said Kasmi (o.a. Cultuur) het Stadsproject 150 jaar Matthäus Passion 2020 in het Centraal Station. Toonkunst Rotterdam voerde op 22 april 1870 de eerste Matthäus Passion van Bach in Nederland uit. Het Stadsproject Matthäus Passion geeft twee grote concerten met ruim 100 koorzangers, een kinderkoor van 200 Rotterdamse schoolkinderen, orkest Collegium Delft en topsolisten o.l.v. dirigent Maria van Nieuwkerken Op 10 maart spelen we in kleine concerten in buurthuizen, de stadsgevangenis en twee ziekenhuizen en worden er zangworkshops georganiseerd. Op 28 maart is het grote Matthäus concert in de Doelen. (Meer informatie: Joachim Kost, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, tel. 06 – 391 073 81)
Opening Barista-tuktuk
Vrijdag 6 maart, 13.30 uur
Binnenrotte
Wethouder Barbara Kathmann (o.a. Economie) opent een barista-tuktuk die wordt gerund door jongeren uit het speciaal onderwijs. Vanaf 6 maart staat deze koffiekar iedere vrijdag op de Binnenrotte, tot aan de zomer. Het idee is dat de verbindende werking van een kop koffie de VSO-jongeren meer perspectief op werk biedt, bij bedrijven rondom de Binnenrotte. De barista-tuktuk draagt de naam: DOORSTROOM, met afstand de lekkerste koffie. De gemeente Rotterdam, die het initiatief mede mogelijk heeft gemaakt, hoopt hiermee een betekenisvolle kans te creëren voor het speciaal onderwijs. Het initiatief komt van VSO Herenwaard. (Meer informatie: Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Kathmann, tel. 06 – 481 386 31)
Lancering Vernieuwde Rotterdamse Leerroutekaart
Vrijdag 6 maart 14.20 uur
OSG Hugo de Groot Nachtegaalplein 53
Vrijdag 6 maart is wethouder Said Kasmi (o.a. Onderwijs) aanwezig bij de lancering van de Vernieuwde Rotterdamse Leerroutekaart. De nieuwe Rotterdamse Leerroutekaart is een gespreksinstrument voor decanen en mentoren om samen met leerlingen in te vullen en een beter beeld te krijgen van de verschillende leerroutes. De kaart kan persoonlijk worden gemaakt door informatie over schoolkeuze, profielkeuze, keuzevakken, bbl/bol leerweg toe te voegen. Daarnaast is er aandacht voor verschillende tekort- en groeisectoren (Haven, Onderwijs/opvang, Zorg, Techniek, ICT, Food). Er wordt omschreven wat werken in deze sector inhoudt en er worden drie voorbeeldberoepen gegeven uit iedere sector (mbo, hbo, wo). (Meer informatie: Joachim Kost, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, tel. 06 – 391 073 81)
En verder….
Sluit wethouder Sven de Langen (o.a. Volksgezondheid) woensdag 4 maart om 16.00 uur het Lekker Fit! Event af in het Excelsior Stadion. Tijdens dit Event komen alle professionals die voor of met Lekker Fit! werken bij elkaar. Het betreft onder andere gymleraren, groepsleerkrachten, pedagogisch medewerkers en wijk professionals. (Meer informatie: Kim Harmsen bestuursvoorlichter wethouder de Langen, tel. 06 – 415 499 95)
Opent wethouder Said Kasmi (o.a. Cultuur) op donderdag 5 maart om 17.00 uur de tentoonstelling 100 jaar schooltuinieren in de Bibliotheek van Rotterdam. De interactieve tentoonstelling 100 Jaar Schooltuinieren van Natuurstad vertelt het verleden, het heden en de toekomst van schooltuinieren in Rotterdam. Al 100 jaar is de schooltuin dé plek waar kinderen leren en ervaren waar gezond eten vandaan komt. Schooltuinieren is daarmee één van de oudste lesprogramma’s die nu nog wordt uitgevoerd. Was de oogst vroeger voornamelijk een broodnodige aanvulling op een karig menu, nu is het een plek waar kinderen de basis leggen voor een gezonde levensstijl. Op dit moment volgen bijna 130 klassen uit het Rotterdamse (speciaal) basisonderwijs het schooltuinprogramma van Stichting Natuurstad Rotterdam op één van de elf educatieve tuinen. (Meer informatie: Joachim Kost, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, tel. 06 – 391 073 81)