Direct naar de content

Week van de Alfabetisering

In de week van 9 tot en met 15 september vraagt Rotterdam aandacht voor laaggeletterdheid tijdens de ‘Week van de Alfabetisering’. In Rotterdam hebben ongeveer 90.000 volwassenen moeite met lezen, schrijven of rekenen.

Doel van de week is Rotterdammers bewust te maken van wat laaggeletterdheid is, hoeveel het voorkomt en wat eraan te doen is. De hele week staan verschillende thema's centraal die aansluiten bij de ambities van het college om de basisvaardigheden van laaggeletterden te verbeteren.

Het weekprogramma ziet er als volgt uit:
Maandag 9 september: Vanaf 13:00 uur is de officiële aftrap van de ‘Week van de Alfabetisering’ in het Bibliotheektheater door wethouder Taal Judith Bokhove, Peter Nelissen van Bibliotheek Rotterdam en Ester van der Wiel van Stichting Lezen & Schrijven. Vanaf 14.00 uur is er voor alle Rotterdammers een Taalparade op de Binnenrotte met informatie, muziek en leuke taalactiviteiten, zoals reuzenscrabble.

Dinsdag 10 september: Van 12.00 tot 15.00 uur in het ErasmusMC aandacht voor ‘Taal en Gezondheid’. Bij de hoofdingang kunnen bezoekers een gezondheidscheck doen of vragen stellen bij de pop-up taalbalie.

Woensdag 11 september: Tussen 12.00 uur en 15.00 uur aandacht voor 'Taal en Ontwikkeling' met workshops interactief voorlezen voor ouders van jonge kinderen en kinderactiviteiten op het Afrikaanderplein.

Donderdag 12 september: In gebouw De Heuvel aan het Grotekerkplein 5 is tussen 19.00 uur en 21.00 uur een bijeenkomst voor vertegenwoordigers van migrantenkerken met aandacht voor ‘Taal en Geld’. Hier wordt informatie gedeeld over Budgetmaatjes010, Gers met Geld, het project Taalplan van SKIN-Rotterdam, Samen010 en Mara en inzichten in de methode ‘Voor ’t zelfde geld’ door Stichting Lezen en Schrijven.

Vrijdag 13 september: Werkgevers worden vanaf 13.00 uur ontvangen bij de Verstegen Academy op bedrijventerrein Noord-West. Daar krijgen zij informatie over ‘Taal en Werk’ en kunnen ze met vertegenwoordigers van gemeente, Verstegen en Capabel praten over het belang van goede taalvaardigheid van werknemers. Werkgevers kunnen ook ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn.

Zaterdag 14 september: Op het Stadspodium en het Grotekerkplein is vanaf 12.00 uur het slotevenement van de ‘Week van de Alfabetisering’. Deze Taalparade is gratis toegankelijk voor alle Rotterdammers. Er zijn diverse taalactiviteiten voor alle leeftijden, zoals een voorleesestafette, een Loesje-posterworkshop, een poëzieworkshop met stadsdichter Dean Bowen, digitale woordenschatgame en andere spelletjes voor jonge kinderen, workshop stempels en boekenleggers maken, reuzenscrabble en diverse optredens.

Het volledige programma is hier na te lezen.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Theo Breimer,  bestuursvoorlichter wethouder Bokhove, 06-41316567 of t.breimer@rotterdam.nl