Direct naar de content

Week lang lintjesregen in het stadhuis

Het college van burgemeester en wethouders reikt op maandag 26, woensdag 28 en vrijdag 30 april in een feestelijk versierd stadhuis de koninklijke onderscheidingen van de jaarlijkse lintjesregen uit. Ook dit jaar is de uitreiking op een alternatieve manier georganiseerd. Elke gedecoreerde wordt met een beperkt aantal genodigden afzonderlijk ontvangen in de werkkamers van de (loco)burgemeester en wethouders of in de trouwzaal.

Normaal gesproken vindt de lintjesregen plaats met een grote bijeenkomst in de Burgerzaal van het stadhuis. Vanwege de coronamaatregelen krijgen gedecoreerde Rotterdammers dit jaar dus een persoonlijk ontvangst op een eigen tijdstip.

Uitreiking
In Rotterdam worden relatief veel onderscheidingen overhandigd, dit jaar telt de stad 37 gedecoreerden. Daarom is – in overleg met de minister – ervoor gekozen de uitreikingen over de hele week te verspreiden. Op deze manier kan elke gedecoreerde met een beperkt gezelschap in het zonnetje gezet worden voor zijn of haar verdiensten met in achtneming van de coronaregels. De koninklijke onderscheiding zit in een mooi blauw doosje en mag door iemand uit hetzelfde huishouden opgespeld worden bij de gedecoreerde.

Cijfers
In totaal worden dit jaar 37 onderscheidingen uitgereikt: één keer Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, twee keer Officier in de Orde van Oranje-Nassau, tien keer Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en 24 keer Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het college vindt het belangrijk om stil te staan bij de mensen die zich extra inzetten voor onze stad. De vrijwilligers hebben met hun onbaatzuchtige werk een positieve invloed op het leven van individuele Rotterdammers, maar ook op onze stad als geheel. Daarnaast zijn er ook veel mensen die zich in hun professionele loopbaan intensief voor onze stad en zijn inwoners hebben ingezet. Ook die inzet wordt zeer gewaardeerd.

De Orde van de Nederlandse Leeuw
Voor een benoeming in de Orde van de Nederlandse Leeuw komen personen in aanmerking met exceptionele verdiensten voor de samenleving, groter dan van hem of haar verwacht mocht worden. Er zijn drie graden: Ridder Grootkruis, Commandeur en Ridder.

De Orde van Oranje-Nassau
Voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. Er zijn zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid.

Lees de bijlage voor een overzicht van de gedecoreerden.