Direct naar de content

Wat zie je?

Rotterdam start nieuwe campagne tegen seksuele straatintimidatie

Is het verleiding of verlammend? Geïnteresseerd of geïntimideerd? Wat zie je gebeuren bij dat meisje, bij die LHBTIQA+ personen, bij die vrouw? Op woensdag 6 december start ‘Wat zie je?’, de nieuwe campagne tegen seksuele straatintimidatie van de gemeente Rotterdam. Hierin wil de gemeente Rotterdammers aanzetten na te denken over seksuele straatintimidatie. ‘Zien’ we de seksuele straatintimidatie? ‘Zien’ we wat het met mensen doet? Veel Rotterdammers vinden seksuele straatintimidatie echt niet kunnen. Toch ‘herkennen of zien’ we het niet altijd en handelen ook niet. De campagne ‘Wat zie je?’ daagt omstanders uit goed te kijken en geeft hen handvatten om iets te doen.

Wethouder Vincent Karremans (o.a. Handhaving en Buitenruimte): “De straten van Rotterdam moeten veilig zijn voor iedereen. Meisjes, vrouwen en LHBTIQA+ personen moeten zich veilig en gewenst voelen op straat als ze gaan shoppen, naar school gaan of vrienden opzoeken. Het mag nooit zo zijn dat ze het gevoel krijgen dat ze door mannen, vaak de daders, worden toegeëigend, dat ze minderwaardig zijn. Dat is namelijk wat er nu nog steeds vaak gebeurt en dat is onacceptabel.”

“Om dit fenomeen aan te pakken zetten we in op handhaving, preventie en bewustwording, bijvoorbeeld onder omstanders. Als omstander kan je seksuele straatintimidatie herkennen, melden en verstoren. Wat zie je, en wat kan je doen? Met deze nieuwe campagne benadrukken we de rol die jij als omstander kunt spelen. Zo pakken we seksuele straatintimidatie van alle kanten aan en maken we de straat een veiligere plek voor iedereen.”

Wat omstanders kunnen doen
Als omstander die de seksuele straatintimidatie ziet, kun je dan besluiten om in te grijpen. Hiervoor krijg je handvatten, als de zogenoemde 5D’s, waaronder de D van ‘Distract’, afleiden dus. Door bijvoorbeeld de persoon die lastig wordt gevallen te begroeten alsof je de persoon kent. Maar ook het downloaden van de StopApp en een melding maken van het vervelende voorval is er een. Kijk voor alle 5 D’s en de StopApp op www.seksuelestraatintimidatie.nl

De campagne is te zien via social media, in scholen, reclameborden op straat, horecagelegenheden en het metronetwerk van 6 december t/m 24 december. En zal herhaald worden in 2024.

Waarom deze campagne?
De campagne Wat zie je? wordt ingezet om het onderwerp seksuele straatintimidatie bespreekbaar te maken en houden, plus bewustwording te blijven stimuleren. De campagne maakt hiermee onderdeel uit van een aanpak tegen straatintimidatie. Voor veel vrouwen en LHBTIQA+ personen is seksuele straatintimidatie (SSI) een onderdeel van het dagelijks leven. De gemeente Rotterdam en al veel Rotterdammers vinden dit onacceptabel. Je moet gewoon over straat kunnen zonder te worden lastiggevallen. De straat moet veilig zijn voor iedereen. Helaas is het nog niet zover. Daarom blijft de gemeente Rotterdam inzetten op het tegengaan van seksuele straatintimidatie.

Wat doet de gemeente nog meer?
In de aanpak seksuele straatintimidatie zetten we ook in op preventie. Door bijvoorbeeld confronterend theater in te zetten in de scholen van Rotterdam, en daarop het gesprek te voeren in de klas. Ook voert handhaving preventieve acties uit en gaat gesprekken aan op straat. Slachtoffers of omstanders hebben de mogelijkheid om seksuele straatintimidatie te melden en ondersteuning te krijgen via de StopApp. Ook lobbyde de gemeente Rotterdam voor het strafbaar stellen van seksuele straatintimidatie. Succesvol, want inmiddels is het een voorgestelde wetswijziging en buigt alleen nog de Eerste Kamer zich erover.

Afbeeldingen

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Vincent Karremans, 06 – 481 386 31 of tm.vanrijn@rotterdam.nl