Direct naar de content

Voor het eerst stookalert in Rotterdam: gebruik vandaag geen open haard

Rotterdammers wordt aangeraden om vandaag geen open haard of vuurkorf te gebruiken. Vanwege het windstille weer is er in Rotterdam en in de rest van de provincie Zuid-Holland een stookalert van kracht. Het is voor het eerst sinds het RIVM eind 2019 met het stookalert begon, dat deze voor Rotterdam wordt afgegeven.

De gemeente Rotterdam roept inwoners op om vandaag geen hout te stoken. ‘Bij windstil weer blijft de rook lang hangen en neemt de luchtvervuiling snel toe. Dat levert grote overlast op voor de buurt, in het bijzonder voor mensen met luchtwegproblemen’, zegt milieuwethouder Arno Bonte.

De gemeente is deze winter de campagne ‘Wat loop je nou te stoken?!’ gestart om mensen bewust te maken van de effecten die houtkachels, open haarden en vuurkorven hebben op de luchtkwaliteit en gezondheid. Het gezicht van de campagne is de bekende Rotterdamse cabaretier Richard Groenendijk. Met een knipoog geeft hij in humoristiche filmpjes tips over hoe overlast kan worden voorkomen. Een van de tips is om eerst de stookwijzer te checken voordat je de open haard aandoet: ‘bij een negatief advies niet stoken’.

Voor meer informatie over de de campagne en de stookwijzer: www.rotterdam.nl/stoken