Direct naar de content

Voor Goed, Rotterdam Impact Agency van start

Op 24 juni gaf wethouder Barbara Kathmann (o.a. Economie) het startschot voor de stichting Voor Goed, Rotterdam Impact Agency. Rotterdam staat bol van goede initiatieven en partijen die graag een steentje willen bijdragen aan een mooie en betere stad. Voor Goed brengt deze Rotterdamse sociaal ondernemers, corporates, fondsen en gemeente samen. Met als doel: nieuwe verbindingen en nieuwe oplossingen voor de maatschappelijke vraagstukken in Rotterdam. 

Zo ondersteunt Voor Goed sociaal ondernemers door hen te koppelen aan investeerders. De agency gaat ook in gesprek met grote bedrijven in de stad, die dankzij hun Corporate Social Responsibility beleid een steentje bij willen dragen aan de maatschappelijke vraagstukken van Rotterdam.

Noodzakelijke samenwerking
Rotterdam is de eerste gemeente die hiervoor een onafhankelijke organisatie in het leven roept. Wethouder Barbara Kathmann (Economie, Wijken & Kleine Kernen): “Hoewel het op veel terreinen economische goed gaat met onze stad, profiteert nog lang niet iedereen hiervan. Zo leeft één op de vier kinderen in onze stad in armoede en is één op de negen volwassenen werkloos. Om deze aantallen terug te dringen is het noodzakelijk om met meer partijen in onze stad samen te werken. De oprichting van Voor Goed komt daarom als geroepen.”

Inloopspreekuur voor Sociaal Ondernemers
Om ervoor te zorgen dat Sociaal Ondernemers op meer fronten geholpen worden, organiseert Voor Goed elke derde donderdag een inloopspreekuur op diverse inspirerende locaties in Rotterdam, zoals bij het koffiehuis Heilige Boontjes en het Wijkcentrum De Hoed. Daar kan iedereen met zijn vraag, idee of kennis terecht.

Menukaart
Ook is Voor Goed bezig met het ontwerpen van een menukaart ‘sociaal inkopen’ voor bedrijven en events. In een duidelijk overzicht is te zien hoe je als bedrijf je koffie, schoonmaak, catering of andere behoeften kunt kopen en daarmee direct bijdraagt aan het oplossen van de maatschappelijke vraagstukken van Rotterdam.

Kwartiermaker en ‘bouwdirecteur’ Sander de Iongh van Rotterdam Partners is ervan overtuigd dat Voor Goed een belangrijke rol kan spelen bij het smeden van nieuwe coalities en het vinden van nieuwe oplossingen voor de maatschappelijke vraagstukken van deze stad. De Iongh: “De bereidheid om een steentje bij te dragen aan de stad is van oudsher groot in Rotterdam. Tijdens onze opstartperiode is ons dat keer op keer bevestigd. Ik ben ervan overtuigd dat we in die gezamenlijkheid mooie dingen kunnen bereiken.”

Social Impact Fund Rotterdam, i.o. (SIFR)
Naast Voor Goed zal ook het SIFR worden opgericht. Het fonds zal gevoed worden door een aantal vermogensfondsen. Voor Goed en het fonds zullen nauw samenwerken. Het doel van het fonds is het investeren in sociale ondernemingen die bijdragen aan de oplossing van de maatschappelijke uitdagingen van de stad. Op dit moment is het fonds nog aan het fondsenwerven en op zoek naar enkele mede-investeerders. Er wordt gestreefd om dit najaar het fonds officieel op te richten.

Partners
Voor Goed zal worden bijgestaan door een ‘Raad Voor Goed’, bestaande uit ruim twintig Rotterdamse ambassadeurs die zich elke dag inzetten voor een beter en mooier sociaal Rotterdam. Voor Goed is een gezamenlijk initiatief van de Gemeente Rotterdam en Rotterdam Partners. Daarnaast werkt Voor Goed nauw samen met :

– Citylab010
– Social Enterprise NL
– Social Finance
– Thrive


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Saskia Kooijman-Castelijns, bestuursvoorlichter wethouder Kathmann, 06 – 53 78 61 01 of s.kooijmancastelijns@rotterdam.nl

Precilla Schrier, Communicatie Voor Goed                    
Telefoon: 06-18556783
E-mail: precilla@voorgoedagency.nl, www.voorgoedagency.nl