Direct naar de content

Viering 100 jaar stadhuis

Op 12 augustus is het honderd jaar geleden dat de eerste paal van het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel de grond in ging. Deze mijlpaal is, samen met de afgeronde renovatie, de aanleiding voor de viering van het eeuwfeest van het stadhuis.

Dinsdag 12 augustus start het eeuwfeest met een publieksdag. Om 13.00 uur knipt locoburgemeester Pex Langenberg het lint door, daarna kan het publiek het stadhuis bezichtigen, inclusief de burgemeesterskamer en een wethouderskamer. Er zijn twee lezingen over de historie van het stadhuis en de toenmalige Zandstraatbuurt, de buurt die moest wijken voor de bouw van het stadhuis. Voor de kinderen is er een speurtocht en op verschillende plekken is een tentoonstelling ingericht. De publieksdag sluit om 17.00 uur.

Het totale programma van de viering 100 jaar stadhuis omvat diverse activiteiten en wordt afgesloten op 15 juli 2015. Dan is het precies honderd jaar geleden dat Koningin Wilhelmina de eerste steen legde. Het stadhuis is nooit officieel geopend. Tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog die toen woedde, wilde het gemeentebestuur geen feestelijkheden organiseren.

Programma

Openstelling stadhuis
Op de zaterdagen 20 september en 4, 11 en 25 oktober aanstaande is het stadhuis geopend voor het publiek. Er zijn de hele dag rondleidingen voor kinderen en volwassenen en bijzondere performances op speciale locaties.

Presentatie boek
Op zaterdag 20 september wordt het boek ‘Stadhuis Rotterdam – honderd jaar een baken in de stad’ gepresenteerd. Het boek brengt voor het eerst de rijke historie van het Rotterdamse stadhuis en zijn omgeving in beeld. Vanaf 12 augustus is het boek in de boekwinkel te koop.

Activiteiten het hele jaar door
Het programma van ‘honderd jaar stadhuis Rotterdam’ is te vinden op www.rotterdam.nl/100jaarstadhuis. Naast bovengenoemde activiteiten is er ook een verhalen- en fotowedstrijd en staat de ingebruikneming van het gerenoveerde orgel in de Burgerzaal op het programma. De afsluiting van het eeuwfeest op 15 juli 2015 zal ook een publieksdag zijn. Dan zullen o.a. de winnaars bekendgemaakt worden van de verhalen- en fotografiewedstrijd.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06- 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl