Direct naar de content

Viering 100 jaar stadhuis

Openstelling stadhuis en boekpresentatie

Een uniek gebouw met 100 jaar geschiedenis opent dit jaar haar deuren voor publiek. Op zaterdag 20 september en op de zaterdagen 4, 11 en 25 oktober 2014 is iedereen van harte welkom voor een bezoek aan het markante stadhuis aan de Coolsingel. Ook zal het nieuwe olieverfportret van Koning Willem-Alexander in de Collegekamer te bezichtigen zijn.
Op 20 september neemt burgemeester Ahmed Aboutaleb het eerste exemplaar van het boek ‘Stadhuis Rotterdam – honderd jaar een baken in de stad’ in ontvangst.

Tijdens de open dagen is iedereen welkom tussen 12.00 uur en 17.00 uur, aanmelden is niet nodig. Naast de mooiste kamers en zalen kan het publiek tentoonstellingen bezichtigen of lezingen bijwonen. Voor kinderen is er een speurtocht. De bodes/gastheren van het stadhuis staan klaar om de mooiste verhalen te vertellen en vragen te beantwoorden. Bijzonder is dat ook de Collegekamer en de kamer van de Burgemeester open zijn.

Openstelling Collegekamer met nieuw portret Koning Willem-Alexander
Op zaterdag 20 september spreekt burgemeester Aboutaleb tussen 12.30 uur en 13.00 uur de aanwezigen toe in de Burgerzaal. Daarna opent hij de Collegekamer voor het publiek. Een unieke kans om deze kamer te bezichtigen, omdat deze meestal in gebruik is als vergaderkamer. In de Collegekamer hangt de bijzondere collectie staatsieportretten, waaronder het nieuwe portret van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. De Rotterdamse kunstschilder Richard van Klooster kreeg begin dit jaar de opdracht om de koning in olieverf te vereeuwigen.
Zijn illustere voorgangers houden de Koning gezelschap: Koningin-moeder Emma en de Koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Deze bijzondere en waardevolle collectie schilderijen symboliseert de wederzijdse verbondenheid van de stad Rotterdam met het Koninklijk Huis.

Boekpresentatie Stadhuis Rotterdam
Vanwege de viering 100 jaar stadhuis en de afronding van de restauratie hebben de Stichting 100 jaar stadhuis Rotterdam en Nai 010 uitgevers het initiatief genomen om een boek over dit bijzondere gebouw samen te stellen. ‘Stadhuis Rotterdam – honderd jaar een baken in de stad’ brengt voor het eerst de rijke historie van het stadhuis en zijn omgeving in kaart. Op zaterdag 20 september neemt burgemeester Aboutaleb het boek in ontvangst. De overhandiging van het boek vindt plaats op 20 september tussen 13.00 en 13.15 uur in zaal 7 van het stadhuis.
Aansluitend geeft architectuurhistoricus Dirk Baalman een lezing over ‘100 jaar stadhuis Rotterdam’ en zijn er interviews met: restauratiearchitect Evelyne Merkx en Léon Wielaard, vastgoedontwikkelaar gemeente Rotterdam.

Lezing Zandstraatbuurt
Na de boekpresentatie zal René Spork, historicus en projectmanager bij het Stadsarchief een lezing houden over de Zandstraatbuurt. Hoe zag het gebied waar nu het Stadhuis staat er vroeger uit? Wie woonden er en wat was voor de bewoners de impact van de bouw van het Stadhuis? Deze lezing begint om 15.00 uur en eindigt rond 15.45 uur.

Aanmelden
Voor de boekpresentatie van 13.00 tot 14.00 uur en de lezing van 15:00 tot 15:45 uur is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wilt u hierbij aanwezig zijn? Stuur dan een e-mail naar 100jaarstadhuis@rotterdam.nl. De bevestigingsemail is uw toegangsbewijs.

Eeuwfeest
De openstelling van het stadhuis en de presentatie van het boek maken onderdeel uit van de viering van 100 jaar stadhuis. Op 12 augustus 2014, de dag waarop 100 jaar geleden de eerste paal van het stadhuis de grond in ging, is gestart met de viering van het jubileum. De afsluiting van deze periode is op 15 juli volgend jaar. Die dag is het precies 100 jaar gelden dat Koningin Wilhelmina de eerste steen legde van het stadhuis. Tot een feestelijke officiële opening is het overigens nooit gekomen; dat vond het gemeentebestuur ongepast tegen de achtergrond van de oorlogsjaren 1914 – 1918.

Het totale programma van ‘100 jaar stadhuis Rotterdam’ staat op de website www.rotterdam.nl/100jaarstadhuis. Dit programma bestaat onder meer uit een verhalenwedstrijd, een fotowedstrijd en de ingebruikneming van het gerenoveerde orgel in de Burgerzaal van het stadhuis.


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06- 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl

Programma zaterdag 20 september

  • 12.00 uur – Start open dag stadhuis. Bezoekers zijn van harte welkom en kunnen de verschillende zalen en kamers bezichtigen.
  • 12.30 – 13.00 uur – In de burgerzaal verwelkomt burgemeester Aboutaleb het publiek en opent daarna de Collegekamer. Bezoekers kunnen groepsgewijs de staatsieportretten bezichtigen.
  • 13.00 – 13.15 uur – In zaal 7 van het stadhuis (begane grond) krijgt de burgemeester een exemplaar van het boek ‘Stadhuis Rotterdam – honderd jaar een baken in de stad’ uitgereikt.
  • 13.15 – 14.00uur – Aansluitend geeft architectuurhistoricus Dirk Baalman een lezingen in zaal 7 over ‘100 jaar stadhuis Rotterdam’, vervolgd door interviews met restauratiearchitect Evelyne Merkx en vastgoedontwikkelaar gemeente Rotterdam Léon Wielaard.
  • 15:00 – 15:45 uur – Lezing Zandstraatbuurt door René Spork van het Stadsarchief.
  • 17.00 uur – Einde open dag.

Extra informatie
De centrale hal van het Stadhuis is altijd vrij toegankelijk voor publiek. Tijdens raads- en commissievergaderingen geldt dit ook voor de publieke tribune van de raadszaal en voor de Commissiekamer (kamer 7). Daarnaast kunnen geïnteresseerden altijd een (gratis) rondleiding boeken bij de gastheren van het Stadhuis.
Meer informatie op: www.rotterdam.nl/product:rondleidingstadhuisrotterdam.