Direct naar de content

Verkiezing Lief & Leedkanjer 2015

Burenhulp in de schijnwerpers

Op dinsdag 17 november (aanvang 19.30 uur) vindt in het Ro Theater aan de William Boothlaan in Rotterdam de verkiezing van de Lief & Leedkanjer 2015 plaats. Wethouder Hugo de Jonge is daarbij aanwezig: “Met deze prijs zetten we Rotterdamse straten in het zonnetje waar mensen naar elkaar omzien.” Waar delen bewoners op indrukwekkende wijze Lief & Leed met elkaar? Waar staan bewoners altijd voor elkaar klaar en krijgt eenzaamheid geen kans? De verkiezing van de Lief & Leedkanjer wordt georganiseerd door Opzoomer Mee in samenwerking met de gemeente Rotterdam.

Vijftien straten
Vijftien genomineerde straten maken kans om tot de kanjer van 2015 gekozen te worden. Zij presenteren zich op 17 november in het Ro Theater. Onder leiding van presentator Harry Jan Bus geven zeven jury’s punten aan de straten. De winnende straat mag vijf minuten gratis winkelen bij Albert Heijn en ontvangt van het aanwezige publiek bloemen om de volgende dag uit te delen in de straat. De verkiezingsavond doet qua opzet denken aan het Eurovisie Songfestival.

Waardevolle buren
In 2013 startte Opzoomer Mee met de zogenaamde Lief & Leedactie, een actie om in Rotterdamse straten de onderlinge burenhulp te versterken. Sinds 2014 werkt Opzoomer Mee in deze actie intensief samen met het programma ‘Voor Mekaar’ van de Gemeente Rotterdam, een actieprogramma om eenzaamheid in Rotterdam te bestrijden met daarbij een focus op ouderen. Want meer dan de helft van de Rotterdamse ouderen voelt zich eenzaam en één op de vier ouderen heeft niemand om op terug te vallen. Schokkende cijfers die aangeven hoe groot het probleem in Rotterdam is. De Lief & Leedactie benadrukt dat buren een belangrijke rol kunnen spelen om eenzaamheid tegen te gaan. Familie en vrienden wonen soms ver weg en zijn er niet altijd. Dan zijn betrokken buren een uitkomst.

500 straten maken dagelijks werk van Lief & Leed
Aan de recente Lief & Leedweek van Opzoomer Mee (24 oktober t/m 1 november) hebben circa 725 Rotterdamse straten meegedaan. In de actieweek hebben deze straten iets leuks gedaan voor zieken of ouderen in hun straat of juist aandacht besteed aan bewoners die altijd voor een ander klaarstaan. 500 van deze 725 straten gaan door. Zij maken dagelijks werk van het delen van Lief & Leed in hun straat. Het aantal straten dat doorgaat, is in 1 jaar tijd met 20%(!) gegroeid. De Lief & Leedactie van Opzoomer Mee spreekt aan!

Programmaboekje
In bijgaand programmaboekje (Pdf) stellen de 15 genomineerde straten zich alvast voor. Ook de 7 jury’s worden genoemd. Deze zijn samengesteld uit het Rotterdamse bedrijfsleven, de gemeenteraad, de gebiedscommissies, medewerkers programma Voor Mekaar, onderzoek en onderwijs en zorg & welzijn. Een bijzondere jury bestaat uit bewoners van straten die vorig jaar zijn genomineerd voor deze prijs.

Bijwonen
Rotterdammers die de verkiezing willen bijwonen, kunnen zich melden bij Opzoomer Mee. Zij krijgen een toegangskaart en programma toegestuurd.

Verkiezing Lief & Leedkanjer 2015
17 november 2015, aanvang 19.30 uur
Ro Theater, William Boothlaan 8


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Opzoomer Mee: Martin van Loon, martin.vanloon@opzoomermee.nl tel. 010 213 10 55.
Gemeente Rotterdam: Yvonne Kremer, communicatieadviseur Voor Mekaar, ye.kremer@rotterdam.nl  tel. 06 – 129 238 81.