Direct naar de content

Verkiezing Europees Parlement 23 mei 2019

Op donderdag 23 mei is de verkiezing voor het Europees Parlement. Kiesgerechtigde Rotterdammers kunnen terecht in één van de 304 stembureaus in de stad. De stempassen en de kandidatenlijsten zijn inmiddels bezorgd. Op de kandidatenlijst staan alle 16 partijen die meedoen aan deze verkiezing. De kiezers brengen in het stemhokje hun stem uit op één kandidaat. 

Geen stempas?
Kiesgerechtigde Rotterdammers die hun stempas kwijt zijn of deze niet hebben ontvangen, kunnen tot uiterlijk woensdag 22 mei om 12.00 uur persoonlijk langskomen bij de verkiezingsbalie op Librijesteeg 2. Er wordt dan een nieuwe stempas aangemaakt (identiteitsbewijs is verplicht). Belangrijk: na 22 mei 12.00 uur sluiten de registers en is het wettelijk niet meer mogelijk om een nieuwe stempas aan te maken. Voor vragen kan gebeld worden naar 14010.

Toegankelijkheid stembureau's  
Net zoals bij de verkiezing van afgelopen maart doet de gemeente er veel aan om ervoor te zorgen dat de stembureaus toegankelijk zijn voor mensen met een fysieke beperking.
Het Oogziekenhuis (aan de Schiedamse Vest 180) en Visio Onderwijs (aan de Heindijk 4) zijn speciaal ingericht voor blinde en slechtziende kiezers. Op beide locaties is onder andere een stemmal met audio-ondersteuning aanwezig. Ruim 96% van de stembureaus in Rotterdam is rolstoelproof. Mensen die in een rolstoel zitten worden geadviseerd om op de website rotterdam.nl/verkiezingen of de achterkant van de kandidatenlijst te kijken of dat ook geldt voor het stembureau waar zij willen gaan stemmen.

Openingstijden
Kiezers die donderdag vroeg op pad gaan, kunnen al om 6.30 uur hun stem uitbrengen op Rotterdam Centraal of metrostation Slinge. Op metrostation Slinge is overigens voor het eerst een stembureau. Dat geldt ook voor het stembureau in De Doelen aan het Schouwburgplein. Deze gaat, net als alle andere stembureaus in Rotterdam, om 7.30 uur open. Om 21.00 uur sluiten alle stembureaus.

Bekendmaking uitslagen
Gemeenten mogen, volgens de regels van de Europese Commissie, de voorlopige uitslagen pas bekendmaken nadat de stembussen in alle lidstaten van Europa zijn gesloten, om zo de verkiezing in andere landen niet te beïnvloeden. Rotterdam zal op zondagavond na 23.00 uur de voorlopige uitslag bekendmaken. Dinsdag 28 mei, einde ochtend, wordt de definitieve uitslag van Rotterdam bekend gemaakt.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie over de verkiezingen kunt u contact opnemen met Mariska Nijkerk tel 06-23 24 94 19 of met Monique de Jongh tel: 06-82 51 77 42