Direct naar de content

Vergeet de rijbaan niet!

Extra voorlichting van brommerrijders

Komende week krijgen ruim 16.000 Rotterdamse eigenaren van een brommer of scooter met geel kenteken een brief van de gemeente Rotterdam. Hierin worden zij nogmaals attent gemaakt op de regel ‘brommer op rijbaan’. Doel is dat hiermee meer Rotterdammers op de hoogte zijn van deze regel én die ook naleven.

Sinds 2015 is de regel dat brommers en scooters met een geel kenteken op de rijbaan rijden voor heel Rotterdam van kracht. Van de bromfietsers houdt bijna tweederde zich aan deze regel, maar nog niet iedereen blijkt ervan op de hoogte. Daarom wordt er extra inzet gepleegd op het bekend maken van de regel. De gemeente stuurt een brief aan alle eigenaren van brommers en scooters waar het om gaat, hangt tijdelijk speciale borden op en zet voorlichtingsteams in op straat.

Wethouder Pex Langenberg (o.a. Mobiliteit): ‘Bromfietsers moeten op de rijbaan rijden. Zo maken we het veiliger in het verkeer voor iedereen. Door extra voorlichting moet de de bekendheid van de maatregel omhoog. Daarna is het aan de brommer- en scooterrijders om hun verantwoordelijkheid te nemen. De politie zal hier meer op controleren.”

Veiliger
De maatregel is ingevoerd omdat het veiliger is. Afslaande automobilisten schatten de snelheid van brommers op het fietspad vaak verkeerd in of zien de brommers volledig over het hoofd. Hierdoor gebeuren veel ongelukken. Voor fietsers is het ook veiliger. In de praktijk gebeuren veel ongelukken tussen bromfietsers en fietsers door het grote snelheidsverschil. Inhalen op de soms krappe fietspaden leidt dan al snel tot aanrijdingen. Op de rijbaan is de bromfietser veel beter zichtbaar. En met zijn toegestane snelheid van 45 kilometer per uur past de brommer beter tussen het overige gemotoriseerde verkeer.

Fietspad alleen voor fietsers
Fietspaden zijn alleen voor fietsen en bromvoertuigen met een blauw kenteken (zoals snorfietsen). Brommers en scooters met een geel kenteken mogen hier binnen de bebouwde kom niet rijden. Zij maken overal gebruik van de rijbaan. Dus ook op de grotere doorgaande wegen als de Coolsingel en Erasmusbrug. Wie met scooter met een geel kenteken of brommer toch op een fietspad rijdt, riskeert een boete van € 95.

Uitzonderingen
Er zijn enkele uitzonderingen op de regel, zoals straten die aansluiten op de rijksweg of een maximum snelheid hebben van meer dan 50 kilometer per uur. Dit wordt duidelijk met een verkeersbord aangegeven. Meer informatie over de maatregel staat op rotterdam.nl/oprijbaan.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Langenberg, 06 – 22 04 96 57 of amj.feiner@rotterdam.nl