Direct naar de content

Verdiepte fietsenstalling naast Station Blaak open

Plek voor 950 fietsen

Vandaag opende wethouder Pex Langenberg (Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur) de nieuwe verdiepte fietsenstalling bij Rotterdam Blaak. De stalling biedt ruimte aan 950 fietsen en heeft extra faciliteiten voor elektrische fietsen en ov fietsen. De extra stallingsruimte op deze drukbezochte plek is onderdeel van de actiepunten uit het Rotterdamse fietsplan 2016-2018 'Fietsen heeft voorrang'. Met dit plan wil Rotterdam een echte fietsstad worden.

Fietsen is gezond, betekent minder auto’s op straat en zorgt voor een schonere lucht. Het doel is meer mensen op de fiets en meer ruimte, comfort en snelheid voor de fietsers. De nieuwe fietsenstalling Blaak draagt hieraan bij. "In Rotterdam is het fietsgebruik de afgelopen 10 jaar met 60% gestegen, die trend willen we blijven versterken. Daarvoor moeten we natuurlijk ook goede en veilige stallingsmogelijkheden bieden. We willen de nu al 8.500 gratis stallingsplekken in de toekomst nog verder uitbreiden", aldus wethouder Pex Langenberg.

Bijzonderheden fietsenstalling

  • 950 parkeerplekken, 10 oplaadpunten voor elektrische fietsen en verhuur van 20 OV-fietsen. 
  • Drie trappen leiden naar de stalling, waarvan 2 ‘luie’ trappen met fietsgootjes. De 3e trap naast het station is om zonder fiets vlot richting Station Blaak te lopen. 
  • De brug over de fietsenstalling verbindt de markt(hal) met het OV-knooppunt Blaak. 
  • Goede verlichting door lichtmasten, spots onder de brug en langs de wanden en trappen voor de sociale veiligheid.
  • De bomen in de stalling en het gebruik van natuursteen zorgen voor een sfeervolle uitstraling. 

De stalling is dag en nacht open. Overdag tot in de avond zijn gastvrouwen en –heren aanwezig die toezien op de stalling. In tegenstelling tot de oude stalling worden geen fietsstallingskaartjes verstrekt. Fietsers kunnen dus ook buiten de aanwezigheidstijden van het gemeentepersoneel hun fiets stallen.

Gezamenlijke ambitie
Goede fietsparkeervoorzieningen nabij stations is tevens een gezamenlijke ambitie van de Metropoolregio Den Haag Rotterdam, het actieprogramma Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit en ProRail willen het fietsgebruik op OV-knooppunten faciliteren. Alle partijen hebben bijgedragen in de totstandkoming van de stalling. De stalling is samen met Hersbach Architecten ontworpen en door Mourik Groot-Ammers gerealiseerd.

City Lounge
Met de nieuwe fietsenstalling verdwijnen de vele fietsen die nu rondom Station Blaak geparkeerd staan. Samen met de geplande aanpak van de buitenruimte rondom station Blaak, draagt deze stalling bij aan het streven om van de binnenstad een City Lounge te maken; een plek waar het prettig is om te wonen, te werken en te verblijven. 
De bovengrondse stalling wordt 22 februari opgeheven. De fietsers zijn hierover geïnformeerd via de toezichthouders en door posters en labels aan de fiets.

Fietsfan010 community
Wethouder Langenberg reikte bij de opening 3 fietsen uit aan de winnaars van een fotowedstrijd op de online fietscommunity fietsfan010.

Klik hier voor een filmpje over de nieuwe fietsenstalling Blaak


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Langenberg, 06 – 22 04 96 57 of amj.feiner@rotterdam.nl

Kijk op www.rotterdam.nl/binnenrottebij het kopje verdiepte fietsenstalling voor onder meer de veelgestelde vragen.