Direct naar de content

Veertig Rotterdamse basisscholen starten met de online game Energieslag

2000 Rotterdamse basisschoolleerlingen strijden vanaf vandaag voor de titel ‘duurzaamste school’. Samen met bestuursvoorzitter Rolf van den Berg, van Kind en Onderwijs, gaf Asmae Belhirch (programmamanager Duurzaam bij gemeente Rotterdam) vandaag het startschot op basisschool de Driemaster in Hoek van Holland. Met de game Energieslag kunnen leerlingen bijhouden hoeveel energie zij besparen en waar zij staan in het klassement. De game is ontwikkeld door CFP Green Buildings en heeft tot doel om leerlingen energiebewuster te maken, hen na te laten denken over wat ze zelf tegen klimaatverandering kunnen doen en scholen verder te verduurzamen.

De Energieslag is een online game, waarin leerlingen van groep 7 en 8 van verschillende basisscholen twee maanden met elkaar in competitie gaan om zoveel mogelijk energie te besparen. Leerlingen krijgen inzicht in het energieverbruik van hun school en hun positie in het klassement. Ze kunnen badges verdienen met opdrachten die helpen het verbruik te reduceren en te leren waarom dat belangrijk is. Elke basisschool met een slimme meter kan eenvoudig worden aangesloten op de game. De winnaars worden door partners zoals Philips Lighting en Strukton geholpen bij het verduurzamen van het schoolgebouw. "Door de kinderen te betrekken en hen een stem te geven, krijgen we inzicht in de wensen van de belangrijkste stakeholders. Zij vertellen ons hoe hun school er in de toekomst uit zou moeten zien.” aldus Annemarie van Doorn, directeur Dutch Green Building Council.

Besparing voor scholen én gezinnen
Uit onderzoek van CFP Green Buildings blijkt dat een gemiddelde basisschool door inzet van de Energieslag € 1.500 – € 3.000 per jaar op hun energierekening kan besparen. Uit de eerste testresultaten blijkt dat de leerlingen ook thuis aan de slag gaan met het besparen van energie. Door de uitrol van de Energieslag naar alle Nederlandse basisscholen hoopt CFP Green Buildings meer dan 200.000 gezinnen per jaar te bereiken. Door het toepassen van de tips uit de game, kan er bij deze gezinnen € 40 tot € 80 miljoen worden bespaard.

De Gemeente Rotterdam ziet deelname van scholen aan de Energieslag als een mooie opstap naar een verdere samenwerking om schoolgebouwen in Rotterdam te verduurzamen.

De online game Energieslag is te vinden op www.energieslag.nl.
 


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anne van Gelder, adviseur communicatie Stadsontwikkeling van de Gemeente Rotterdam.
06 – 415 489 81 a.vangelder1@rotterdam.nl