Direct naar de content

Veel animo voor prijsvraag gezinsappartementen

Vijf plannenmakers gaan verder met een concreet voorstel voor woningen op Lloydpier.

Steeds meer gezinnen willen in de stad wonen. Naast het welbekende huis met tuin, blijkt onder gezinnen ook behoefte te zijn aan een ander soort woning: het gezinsappartement. Een flexibel in te richten appartement, met eventueel collectieve ruimten, in de nabijheid van stedelijke voorzieningen. Om aan de vraag van deze gezinnen te kunnen voldoen, lanceerde de gemeente Rotterdam in samenwerking met Architectuur Lokaal in oktober 2015 de ‘Open Oproep Gezinsappartementen’. Vijf inzendingen zijn nu geselecteerd om hun visie verder uit te werken tot een concreet plan voor een kavel op de Lloydpier.

Direct na de bekendmaking van de oproep ontstond er massale belangstelling. Naast een druk bezochte informatiebijeenkomst in Het Nieuwe Instituut, hebben 347 belangstellenden zich geregistreerd voor deelname aan de prijsvraag. Uiteindelijk hebben 149 teams bestaande uit architecten, bouwbedrijven, projectontwikkelaars en particulieren een inzending gedaan. De technische commissie en de jury hebben de plannen uiterst zorgvuldig getoetst en beoordeeld en selecteerde vijf inzenders. Zij worden uitgenodigd om hun idee uit te werken voor de kavel op de hoek Kratonkade en Loods Celebes op de Lloydpier in de Rotterdamse wijk Delfshaven.

Vertrouwen
Wethouder Ronald Schneider (Stedelijke Ontwikkeling en Integratie): “Het is goed om te zien dat het vertrouwen dat wij als gemeente hebben in deze vernieuwende manier van gezinnen huisvesten in de stad gedeeld wordt door zoveel marktpartijen en particulieren. Ik zie erg uit naar de uitkomsten van de tweede ronde voor de kavel op de Lloydpier, wat hopelijk als voorbeeld en inspiratie kan dienen voor vele andere gebieden.”
De geselecteerde inzenders van de visies en hun teams zijn: Job van der Veer, Laurens Boodt, Jasper Baas, Gundula Cordes en Immanuel Fäustle. Zij gaven hun visie op de ontwikkeling van gezinsappartementen in een complex van 6 tot 10 bouwlagen, met parkeren op eigen terrein. Een specifieke locatie voor het wooncomplex was in de eerste ronde van de prijsvraag nog niet bekend. De uiteindelijke winnaar ‘wint’ een grondreserveringsovereenkomst voor de kavel en daarmee de kans om het plan daadwerkelijk te realiseren.

Gezinnen behouden
De gemeente Rotterdam wil gezinnen graag behouden voor de stad. Door verschillende maatregelen in samenwerking met diverse partners wil de gemeente ervoor zorgen dat nog meer gezinnen in de stad blijven of in deze stad kómen wonen. Bijvoorbeeld door in te zetten op aantrekkelijke gezinswoningen, goede scholen, meer groen in de wijk en schone straten waar kinderen veilig buiten kunnen spelen. De gezinsappartementen landen in één van de wijken die we als gemeente hebben aangewezen als wijken waar we gezinnen willen aantrekken en behouden.
De termijn voor de uitwerking van de geselecteerde visies sluit op 26 augustus 2016. In oktober 2016 maakt de gemeente Rotterdam de winnaar van de prijsvraag bekend. Dan worden alle inzendingen gepubliceerd en maakt de gemeente het juryrapport openbaar.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Chris Nieuwstraten, communicatieadviseur gemeente Rotterdam via 06 53268872, cg.nieuwstraten@rotterdam.nl
Margot de Jager, Architectuur Lokaal, 020 5304000, margot.dejager@arch-lokaal.nl
http://arch-lokaal.nl/open-oproep-gezinsappartementen/