Direct naar de content

Vanaf vandaag mondkapje op in publiekslocaties gemeente Rotterdam

Landelijk geldt vanaf vandaag het dringende advies vanuit de Rijksoverheid om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes, zoals winkels en musea.  Dit geldt ook voor de publiekslocaties van de gemeente Rotterdam. Rotterdammers die naar de gemeente komen zonder mondkapje, krijgen deze gratis bij binnenkomst aangeboden.  Rotterdammers wordt gevraagd het mondkapje te dragen als zij in de locatie lopen en in de wachtruimte zitten. Ook met het mondkapje op blijft 1,5 meter afstand de regel.

Uitzonderingen
Bezoekers mogen tijdens de afspraak kort het mondkapje afzetten voor identificatie. Hangt er een plexiglas afscheiding tussen de bezoeker en de ambtenaar? Dan kan het mondkapje af. Na de afspraak wordt de bezoeker weer verzocht het mondkapje op te zetten. Kinderen tot en met twaalf jaar hoeven geen mondkapje op.

Kom alleen naar een afspraak
We vragen de Rotterdammers om alleen naar hun afspraak te komen. De gemeente maakt een uitzondering voor tolken en begeleiders.

Speciale maatregelen voor Rotterdammers met kwetsbare gezondheid
Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden door het nieuwe coronavirus dan anderen. Rotterdammers die binnen deze risicogroep vallen kunnen bellen naar het telefoonnummer 14010 om een afspraak te maken. Er zijn dan verschillende mogelijkheden:

  • De gemeente kan langskomen, thuis of aan de voordeur of voor een wandelafspraak.
  • Ook zijn de publiekslocaties op werkdagen van 16.00 tot 17.00 uur speciaal geopend voor afspraken voor deze groep Rotterdammers. De publiekslocaties worden extra schoongemaakt voor het speciale uur.
  • Rotterdammers met een kwetsbare gezondheid voor wie het tijdstip niet uitkomt, kunnen een afspraak voor een ander specifiek tijdstip. Zij hoeven in dat geval niet te wachten in een wachtruimte.