Direct naar de content

Unieke foto-expositie P+R parkeergarage Kralingse Zoom

Op dinsdag 7 oktober hebben Ruud Visschedijk (directeur Nederlands Fotomuseum) en Peter van der Waal (manager Parkeervoorzieningen, gemeente Rotterdam) een unieke foto-expositie in de P+R parkeergarage Kralingse Zoom geopend. Deze eenjarige expositie laat de parkeerders even het tempo minderen door een bijzondere combinatie van beeld en poëzie.

Op twee muren van het parkeerdek met directe aansluiting op het metroperron is een foto aangebracht uit het archief van het Fotomuseum, op de derde muur is een foto geplaatst van Dana Romina Tietjen. In samenwerking met Poetry International zijn aan de beelden dichtregels toegevoegd. Ook in de lift is een gedicht aangebracht.

Parkeergarages met kunst
Als onderdeel van het afgeronde programma ‘gastvrije binnenstad’ zijn de twee Rotterdamse parkeergarages Museumpark en Schouwburgplein met kunst (muurschilderingen) verfraaid. In het verlengde van dit project heeft Anne Bloemendaal van Flowerdales, in opdracht van de gemeente Rotterdam, samen met het Nederlands Fotomuseum en Poetry International een fotoconcept met dichtregels bedacht voor de P+R parkeergarage Kralingse Zoom. Op de gekozen foto’s worden één of meerdere kinderen afgebeeld.

Glimlach
Met deze expositie wordt beoogd dat bezoekers van de parkeergarage even voor deze vorm van kunst blijven stilstaan in de drukte tijdens hun reis met auto en openbaar vervoer. Letterlijk even een pas op de ‘parkeerplaats’ maken. De koppeling van de foto’s met de dichtrgels zal veel reizigers aangenaam raken en een glimlach op het gezicht brengen.

De foto’s zijn van Peter Martens, Oscar van Alphen en Dana Romina Tietjen. De dichtregels op de foto’s zijn van Umberto Fiori en Tua Forsström. Het gedicht in de lift is van Jurgen Rooste en koppelt die glimlach met trots en een verlangen naar vrijheid.

Dichtregels vuiliniswagens
Poetry International werkt al ruim 25 jaar samen met de gemeente Rotterdam in de vorm van de dichtregels op vuilniswagens en reinigingsvoertuigen. Sinds 2013 siert een dichtregel zelfs het gebouw van Stadsbeheer aan het Kleinpolderplein.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fred Marree, directiewoordvoerder / persvoorlichter Stadsbeheer, 06 22 96 65 62 of fwa.marree@rotterdam.nl

Foto’s:
De bijgevoegde foto’s zijn vrij van rechten te gebruiken o.v.v. ‘Foto: Ossip van Duivenbode’.

Gebruikte werken:

  • Liftgedicht Kralingse Zoom: Gedicht in de lift is van Jurgen Rooste, vertaling van Iris Réthy en Jan Sleumer.
  • Fotomuur Kralingse Zoom 01: Foto van Peter Martens i.c.m. een gedicht van Umberto Fiori (2009, Italië) in een vertaling van Ike Cialona.
  • Fotomuur Kralingse Zoom 02: Foto van Oscar van Alphen i.c.m. een gedicht van Tua Forsström (2009, Finland) in een vertaling van Lisette Keustermans en Miriam Van Hee
  • Fotomuur Kralingse Zoom 03: Foto van  Dana Romina Tietjen 
  • CONCEPT: Flowerdales – DESIGN: Katinka Hormes