Direct naar de content

Unieke filmvoorstelling met ‘bewegende foto’s’ van Rotterdam

Te zien tijdens International Film Festival Rotterdam

Het Stadsarchief Rotterdam presenteert de bijzondere filmvoorstelling Photography in Motion op zaterdag 31 januari  om 17.00 uur LantarenVenster1 op het International Film Festival Rotterdam. Bewegende beelden nemen u mee naar de stad Rotterdam uit de crisisjaren twintig en dertig, geplaatst tegenover beelden uit de werderopbouwjaren. De film trekt die lijn vervolgens door naar het heden, met een geheel nieuwe, ‘illegale’ kijk op de stad, vanuit een drone. Met live muzikale begeleiding door the Plastic Fantastic Timemachine.

Photography in motion
In Rotterdam was er door de jaren heen een sterke wisselwerking tussen fotografie en film. Vooral vanaf de jaren twintig gingen fotografen regelmatig met de filmcamera aan de slag. Hun films, vaak met de stad als onderwerp, verraden een onmiskenbare fotografische blik. De voorstelling toont een selectie van deze ‘bewegende foto’s’ en biedt  ook een frisse kijk op het Rotterdam van nu. Films van 1922 tot heden van o.a. Van Dijk, Von Barsy, Schuitema, Koelinga, Schaper en Van Vuuren.

De voorstelling is een productie van Stadsarchief Rotterdam met medewerking van het Nederlands Fotomuseum, Instituut voor Beeld en Geluid en EYE. In het kader van de tentoonstelling ‘Rotterdam in the picture – 175 jaar fotografie in Rotterdam’ in het Nederlands Fotomuseum, is het programma Photography in Motion samengesteld.

Kaarten
Photography in Motion
Zaterdag 31 januari
17.00 uur
LantarenVenster1

Kaarten voor de voorstelling zijn te bestellen via
www.iffr.com/nl/films/rotterdam-classics-photography-in-motion/

Rotterdam Classics
Sinds 2007 organiseert het Stadsarchief de voorstellingen Rotterdam Classics op allerlei festivals en evenementen, van het IFFR tot de herdenking van het bombardement in de Laurenskerk. Bij liefhebbers is het programma met Rotterdamse filmklassiekers inmiddels een begrip. Tijdens de voorstellingen passeert zelden of nooit vertoond Rotterdams materiaal van bekende én vergeten filmmakers. De oorlog, de wederopbouw en de haven zijn populaire thema’s, maar ook Rotterdamse amateurfilms worden getoond. Inspiratie wordt niet alleen in eigen collectie gevonden, overal worden de Rotterdamse filmparels vandaan gehaald.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie: afdeling communicatie Stadsarchief Rotterdam, Lara Schoemaker,
Telefoon: 010 – 267 55 11. E-mail: lpm.schoemaker@rotterdam.nl

– Bijlagen stills uit de filmvoorstelling
Bij gebruik afbeelding vermelden bron: Stadsarchief Rotterdam.