Direct naar de content

Uitreiking Erasmusspeld voor Loet Speksnijder

Vandaag zaterdag 2 november heeft Loet Speksnijder de Erasmusspeld ontvangen voor zijn jarenlange inzet bij onder meer de EHBO-vereniging Hoek van Holland. Wethouder Sven de Langen reikte de Rotterdamse onderscheiding uit. Met de Erasmusspeld eert de stad mensen die langdurig als vrijwilliger actief zijn voor de Rotterdamse samenleving.

Speksnijder heeft zich vijftig jaar ingezet voor het welzijn van zijn medemens. Na een kennismakingscursus EHBO in 1969 is hij non stop actief geweest om mensen in nood te helpen en nieuwe vrijwilligers op te leiden. Ook bezocht hij Hoekse scholen om leerlingen te informeren over het belang van EHBO en daarmee hopelijk een nieuwe generatie te interesseren voor vrijwilligerswerk.

Speksnijder was namens de Reddingsbrigade veertig jaar lang medisch opstapper van de KNRM-Reddingboot Hoek van Holland. Daarnaast was hij de drijvende kracht van Rode Kruis-afdeling Nieuwe Waterweg Noord. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de start en training van het SIGMA-team Waterweg Noord (Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistente bij rampen en grootschalige ongevalsincidenten). Rotterdam was daarmee de eerste veiligheidsregio in Nederland die een goed getraind SIGMA-team kon inzetten. Wethouder Sven de Langen: Een team dat met kop en schouders boven andere teams uitstak en de eerste landelijke wedstrijd voor SIGMA-teams won. Iets om trots op te zijn.

In 2013 heeft Speksnijder een koninklijke onderscheiding ontvangen voor zijn bijzondere verdiensten voor de samenleving (Lid in de Orde van Oranje-Nassau). Over de Erasmusspeld. De zilveren Erasmusspeld toont de beeltenis van filosoof en humanist Desiderius Erasmus. Met de Erasmusspeld eert Rotterdam mensen die gedurende vele jaren als vrijwilliger actief zijn geweest voor de Rotterdamse samenleving.

Meer informatie over de negen verschillende Rotterdamse onderscheidingen vindt u op de gemeentelijke website.


Noot voor de redactie: