Direct naar de content

Uitbetaling energietoeslag 2023 start in oktober

In het weekend van 14 en 15 oktober start de gemeente Rotterdam met de uitbetaling van de energietoeslag van 1.300 euro. De energietoeslag wordt eerst uitgekeerd aan Rotterdammers waarvan we weten dat zij in aanmerking komen, zoals mensen met een bijstandsuitkering. Binnen enkele dagen na dit weekend hebben deze Rotterdammers het geld op hun rekening. Vanaf 1 november kunnen Rotterdammers zelf de toeslag aanvragen. Rotterdammers die de toeslag van 1.300 euro ontvangen, kunnen die gebruiken voor de energierekening.

Vandaag stemde de Eerste Kamer in met de wijziging van de Participatiewet. Binnen enkele dagen treedt de wetswijziging in. Dit betekent dat de gemeente Rotterdam dan kan overgaan tot uitvoering van de wet en uitbetaling van de energietoeslag.

De energietoeslag is bedoeld voor mensen met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. In Rotterdam komen rond de 65.000 huishoudens in aanmerking voor de toeslag. Wethouder Mohamed-Hoesein (Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening en Taal): “In het weekend van 14 en 15 oktober starten we met het automatisch uitbetalen van de energietoeslag aan meer dan 50.000 Rotterdammers. Hieronder vallen Rotterdammers van wie we weten dat zij in aanmerking komen, zoals mensen met een bijstandsuitkering. Maar dit jaar betalen we ook automatisch uit aan Rotterdammers die de toeslag vorig jaar hebben ontvangen en ook dit jaar weer in aanmerking komen. Zij hoeven de toeslag niet zelf aan te vragen. We laten deze groepen per brief weten dat zij automatisch de energietoeslag op hun rekening ontvangen.”

Energietoeslag aanvragen
Rotterdammers die de energietoeslag niet automatisch ontvangen, kunnen deze aanvragen op www.rotterdam.nl/energietoeslag. Dit kan vanaf 1 november. Op de webpagina staan ook de inkomensgrenzen vermeld.

Het aanvragen van de energietoeslag is dit jaar nog wat eenvoudiger geworden. Wethouder Mohamed-Hoesein: “Bij de digitale aanvraag hoef je nu niet meer een kopie van het ID-bewijs te uploaden. Daarmee hebben we het aanvragen weer wat makkelijker gemaakt.” Rotterdammers die liever de aanvraag met een papieren formulier doen, moeten nog wel een kopie van hun identiteitsbewijs meesturen.

Meer informatie en aanvragen
Aanvragen van de energietoeslag gaat via www.rotterdam.nl/energietoeslag.
Daar staan ook de inkomensgrenzen voor de toeslag. Voor hulp bij het aanvragen kunnen Rotterdammers terecht bij de Vraagwijzer bij hen in de buurt.

Geldzorgen? Blijf er niet mee zitten! Ga naar www.rotterdam.nl voor een overzicht van hulp in de stad.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kristel van der Heiden, plv. bestuursvoorlichter wethouder Natasha Mohamed-Hoesein, 06 – 287 417 94 of km.vanderheiden@rotterdam.nl