Direct naar de content

Tweede Kamerverkiezingen woensdag 15 maart

Op 15 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Rotterdammers kunnen terecht bij één van de 365 stembureaus in de stad. Daarnaast worden twee mobiele stembureaus ingezet die gedurende de dag een aantal locaties aandoet. Op dit moment heeft Rotterdam ongeveer 635.305 inwoners, van wie er 453.152 kiesgerechtigd zijn.

Alle stembureaus zijn geopend van 07.30 uur tot 21.00 uur. Met uitzondering van de stembureaus op het Centraal Station, die gaan al open om 06.30 uur. Het stembureau in de Maastunnel (ingang Zuid) sluit om 20.30 uur.

Invalidenparkeerplek voor ieder stembureau
Rotterdam vindt het belangrijk dat iedereen die wil stemmen hiervoor de gelegenheid krijgt. Daarom zorgt de gemeente er voor dat er voor iedere kiezer een stembureau op acceptabele loopafstand is. Daarnaast is er op 15 maart voor de deur van alle stembureaus een parkeerplek voor invaliden. Kiesgerechtigden die slecht ter been zijn, hoeven dus niet ver te lopen naar het stembureau. Let op: dat wil niet zeggen dat alle stembureaus rolstoeltoegankelijk zijn. Op rotterdam.nl/verkiezingen is te zien welke locaties rolstoeltoegankelijk zijn.

Bijzondere stembureaus
Rotterdam richt tijdens iedere verkiezing op een aantal bijzondere plekken stembureaus in. Zo kunnen kiezers dit jaar hun stem uitbrengen in de zuidzijde van de Maastunnel. Ook zijn er voor het eerst op alle grote onderwijsinstellingen stembureaus: Erasmus Universiteit, Hogeschool Rotterdam, Inholland, Albeda College, Zadkine en het Grafisch Lyceum.

StembureauApp
Ook deze verkiezingen worden de voorzitters van de stembureaus ondersteund met de StembureauApp. Deze app bestaat sinds 2012. De stemmen worden ook nog steeds handmatig geteld en het proces-verbaal blijft het officiële document voor de uitslag. Zoetermeer, Groningen, Utrecht en Den Haag gebruiken bij deze verkiezingen ook de StembureauApp.

Opkomst en voorlopige uitslag
Dankzij de StembureauApp is het mogelijk om realtime de opkomstcijfers te tonen via rotterdam.tweedekamer15maart.nl. Het opkomstpercentage wordt zowel voor het totaal van de hele stad getoond als per gebied op de kaart van Rotterdam. Vanaf 21.15 uur is op rotterdam.tweedekamer15maart.nl te zien hoeveel procent van de stemmen is geteld. Als alle stemmen zijn geteld maakt Burgemeester Aboutaleb op het Stadhuis de voorlopige uitslag bekend. Daarna wordt de voorlopige uitslag online op partijniveau zichtbaar.

Definitieve uitslag
Op vrijdag 17 maart wordt de definitieve uitslag van Rotterdam om 10.00 uur bekend gemaakt door het hoofdstembureau Rotterdam in de Raadzaal van het Stadhuis. Dit is ook via internet te volgen op http://rotterdam.raadsinformatie.nl.


Noot voor de redactie:

Wilt u langskomen in de controlekamer van de StembureauApp? Dan bent u welkom tussen 11.00 – 13.00 (aanmelden verplicht)
Ook bent u welkom op de Uitslagenavond in het Stadhuis, vanaf 21.00 uur. (aanmelden verplicht)

Kijk voor de locaties van de stembureaus en andere informatie op: Rotterdam.nl/verkiezingen
Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met Maarten Molenbeek, telefoon: 06 – 22661917.