Direct naar de content

Tv-serie ‘Hoog’ viert twintig jaar Erasmusbrug

Acht weken lang in de ban van de Zwaan

‘Hoog’ wordt de hoogste talkshow ter wereld. Op zaterdag 3 september, een dag voor de twintigste verjaardag van de Erasmusbrug, begint RTV Rijnmond met deze achtdelige serie. In iedere aflevering ontmoeten twee prominente Rotterdammers elkaar op 136 meter hoogte in het ‘hoedje’: op een unieke plek in gesprek over hun Rotterdam.

Het is niet alleen een unieke plek, ook het concept wijkt af van de gebruikelijke tv-wetten. Er is geen presentator, er zijn geen cameramensen, maar wel 25 mini-camera’s. De ‘studio’ beperkt zich tot nog geen 4 vierkante meter.De twee gasten zullen elkaar bevragen en erachter komen waarom zij van Rotterdam houden. Het spectaculaire uitzicht dient ter inspiratie.

Acteur Martin van Waardenberg gaat in gesprek met journaliste Fidan Ekiz (ook bekend als tafeldame bij De Wereld Draait Door). Feyenoorder Michiel Kramer ontmoet stand-up comedian Patrick Laureij en Scapino-choreograaf Ed Wubbe spreekt er met modeontwerpster Marga Weimans. Er zijn steeds verrassende koppels te gast. Ze moeten allemaal via steile trapjes en een éénpersoonsliftje naar de nok van de brug. Naast een passie voor de Maasstad hebben alle gasten nog iets gemeen: ze hebben geen last van hoogtevrees.
Aangekomen op de centraalste plek van Rotterdam – niet rechts of links van de oever maar pal erboven – kunnen de gasten niet anders dan de stad ervaren, beleven en uiteindelijk beschouwen. Discussievoer genoeg: naast alle dynamiek en groei van de laatste jaren, heeft Rotterdam nog altijd te maken met grootstedelijke problematiek. De gasten bepalen zelf de onderwerpen. Met het overweldigende uitzicht gaat het natuurlijk over de stad, maar het kan ook gaan over de liefde, het leven, lol of leed gaan..
In de serie is ook vanzelfsprekende aandacht voor de geschiedenis, bouw en impact van de brug. Onder anderen Bram Peper (oud-burgemeester), Riek Bakker (voormalig directeur Stedenbouw) en Ben van Berkel (architect) vertellen in ‘Hoog’ over de aanleiding en totstandkoming van de Erasmusbrug. Zij vertellen hun verhalen vanaf de begane grond.

Vliegwiel
Op 4 september 1996 is de Erasmusbrug in gebruik genomen. De feestelijke opening door koningin Beatrix was een belangrijk moment voor Rotterdam. De brug verbond de binnenstad met Zuid, maar was nadrukkelijk bedoeld als vliegwiel voor de ontwikkeling van de Kop van Zuid. Wethouder Joost Eerdmans (veiligheid, handhaving en buitenruimte): "Ik had de eer om zelf te gast te zijn. Eenmaal daarboven aangekomen had ik een prachtig overzicht op Rotterdam en vooral de Kop van Zuid. Een gebied wat dankzij de Erasmusbrug een explosieve groei heeft doorgemaakt en van Rotterdam heeft gemaakt tot wat het nu is: een wereldstad.” De Wilhelminapier nadert zijn voltooiing als blikvanger en Katendrecht is verworden tot een populaire en bedrijvige plek om te wonen, werken en recreëren. Een prijswinnend schoolvoorbeeld van succesvolle transformatie.

Koppels in hoedje
De Erasmusbrug ontvangt deze praatkoppels in het hoedje:
• Wim Kerkhof (muzikant, The Amazing Stroopwafels) en Henk Oosterling (filosoof)
• Paul van de Laar (historicus / directeur Museum Rotterdam) en Joost Eerdmans (wethouder, gemeente Rotterdam)
• Vincent Cardinaal (journalist) en Dennis Ebeli (ondernemer)
• Martin van Waardenberg (acteur) en Fidan Ekiz (journaliste / documentairemaakster)
• Winy Maas (architect) en Antoinnette Scheulderman (schrijfster / journaliste)
• Ed Wubbe (choreograaf / directeur Scapino Ballet) en Marga Weimans (modeontwerpster)
• Jacqueline Blom (actrice) en Ernest van der Kwast (schrijver)
• Patrick Laureij (stand-upcomedian / acteur) en Michiel Kramer (voetballer, Feyenoord)

 Eerste aflevering
‘Hoog’ is een productie van Voor de Buis, op initiatief van RTV Rijnmond en in nauwe samenwerking met de gemeente Rotterdam. Op zaterdag 3 september zendt RTV Rijnmond de eerste aflevering uit.


Noot voor de redactie:

Neem voor meer info contact op met:
Dave Geensen (gemeente Rotterdam): dd.geensen@rotterdam.nl / 06-53 57 35 01 of
Ineke Vanderveeken (RTV Rijnmond) ineke.vanderveken.nl@rijmond.nl010 436 4436