Direct naar de content

Tunnel of Love

Maastunnel van 8 - 15 februari een bijzondere voetgangerstunnel

Wie nog niet van de Maastunnel hield, moet in de week van 8 t/m 15 februari goed z’n best doen om dat vol te houden. Tijdens de Rotterdam Art Week wordt het voetgangersgedeelte van de Maastunnel door studio VOLLAERSZWART omgetoverd tot de Tunnel of Love. Een liefdesverklaring van het kunstenaarsduo aan alle Rotterdammers en een verjaardagscadeau voor de Maastunnel.

De voetgangerstunnel wordt getransformeerd in een suikerzoete fantasiewereld die passanten besmet met het love-virus. Door blacklight aangelicht, vormen 35.000 fluorescerende hartvormige stickers een oogverblindend visueel spektakel in de 580 meter lange tunnel. Kunstenaar Madje Vollaers: ‘Wie door de tunnel loopt, ondergaat een experience, een bijna fysieke beleving die je nooit meer vergeet.’

Liefdesverklaring aan Rotterdam
Het realiseren van de Tunnel of Love in de Maastunnel is een droom die uitkomt voor de kunstenaars. Pascal Zwart: ‘Wij wilden Rotterdam een liefdesverklaring geven. De stad heeft ons werk vanaf het begin omarmd waardoor we een geheel nieuwe culturele discipline hebben kunnen ontwikkelen. Daarnaast is leven hier voor ons bijzonder. 170 nationaliteiten die verbonden zijn door de liefde voor de stad. Het is fijn om met dit project iets terug te kunnen doen voor Rotterdam.’ Het duo hoopt dat de installatie mensen inspireert. Ze roepen bezoekers op hun eigen ervaringen – en liefdesverklaringen? – te delen. Alle beelden vormen samen een online Tunnel of Love, door de hashtag #onzetunneloflove.

Verjaardagscadeau
De Tunnel of Love is een treffend verjaardagscadeau voor de Maastunnel. ‘De oude dame’ viert op Valentijnsdag haar 77e verjaardag. Het is niet de eerste keer dat deze in het teken van de liefde staat. Op het 75-jarig jubileum van de tunnel hernieuwden vier stellen hun huwelijksgeloften in het roltrapgebouw. Enkele maanden later startte de renovatie en restauratie van het rijksmonument. Inmiddels is de westelijke autobuis gereed en komende zomer zal ook de oostelijke autobuis weer geopend worden. Aansluitend zijn de fiets- en voetgangerstunnel aan de beurt.

Pioniers in citydressing
Kunstenaars Madje Vollaers en Pascal Zwart vormen samen studio VOLLAERSZWART. Ze zijn bekend vanwege hun interventies in de openbare ruimte. Zelf noemen ze het city-dressing. Binnen een stedelijke omgeving communiceren ze op autonome wijze. Andere projecten van VOLLAERSZWART zijn STARS, de virtuele sterrenhemel op de Delftsepoort (voormalig NN gebouw), Wish you were here, ter gelegenheid van het twintigjarige bestaan van de Erasmusbrug en 100 jaar De Stijl in Den Haag. De lopende tentoonstelling Partypeople in Museum Rotterdam, is eveneens van hun hand.

Tunnel of Love is op 8 februari vanaf 20.00 uur te zien en van 9 t/m 15 februari dagelijks tussen 08.00 en 23.00  uur in het voetgangersgedeelte van de Maastunnel. Te bereiken via de roltrapgebouwen op het Charloisse Hoofd en de Parkkade. Vanaf vrijdag 1 februari wordt de installatie opgebouwd.

Kijk voor de installatie van het kunstproject op:
Youtube: https://youtu.be/LbX42vHQd0M
Download: https://we.tl/t-LBRR89g8eS


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie over de Maastunnel kunt u contact opnemen met Brigitte Moratis, persvoorlichter Stadsbeheer, 010 267 61 24 of ba.moratis@rotterdam.nl

Voor meer informatie over de Tunnel of Love kunt u contact opnemen met Madje Vollaers, 06-53786461