Direct naar de content

Tour de France Femmes avec Zwift 2024 start in Nederland

Rotterdam, Den Haag en Dordrecht zijn in 2024 gastheer van de eerste buitenlandse start van de Tour de France Femmes avec Zwift. Op 12 en 13 augustus worden er drie etappes verreden in de regio, waarvan de eerste start in Rotterdam en finisht in Den Haag. De tweede etappe start dinsdagochtend op 13 augustus in Dordrecht en finisht in Rotterdam. In de middag is er een tijdrit in het centrum van Rotterdam. Op 25 oktober worden in Parijs de volledige routes bekend gemaakt.

Het vrouwenwielrennen kent de laatste jaren een stormachtige groei. De lancering van de Tour de France Femmes avec Zwift in 2022 was mede daarom een groot succes, met honderdduizenden bezoekers langs de route en miljoenen TV-kijkers. De Nederlandse rensters bewezen in de eerste editie dat zij het vrouwenwielrennen domineren met zes van de acht etappezeges, de gele trui (Annemiek van Vleuten), groene trui (Marianne Vos), bolletjestrui (Demi Vollering) en de witte trui (Shirin van Anrooij).

“Het is voor de A.S.O. een logische keuze om de eerste buitenlandse start van de grootste wielerwedstrijd van de wereld te organiseren in het land dat zo toonaangevend is in het vrouwenwielrennen”, legt Marion Rousse, directeur van het evenement, uit. “Het belooft een fantastisch wielerfeest te worden met massale belangstelling van supporters van de vele Nederlandse toprenners”.

Gemeentelijke samenwerking

Met elkaar verwachten Rotterdam, Den Haag en Dordrecht een uniek wielerevenement neer te zetten dat zorgt voor veel (inter)nationale aandacht en lokale trots. Daarnaast geeft de Tour de France Femmes avec Zwift ook een boost aan het sportbeleid van de drie steden.

Rotterdamse ambitie

De Rotterdamse wethouder Sport, Faouzi Achbar is trots op de start van de Tour de France Femmes avec Zwift: “Rotterdam wil voorloper zijn op het gebied van mobiliteit en gelijkheid. De start van de Tour de France Femmes avec Zwift biedt de stad een uniek platform om aan beide ambities te werken. Daarnaast brengt een Grand Départ magie met zich mee. We hebben in 2010 gezien wat deze magie met de stad doet. Die magie zetten we in om nog meer Rotterdammers op de fiets te krijgen.”

Haagse verbinding

Den Haag is als finishstad van de eerste etappe nauw betrokken bij de organisatie. Wethouder Sport, Hilbert Bredemeijer blikt vooruit: “Voor mij kent mannen- en vrouwenwielrennen hetzelfde belang. Kijk maar in onze duinen, 1 op de 10 Hagenaars zit vaak op een racefiets. Zowel mannen als vrouwen. We gaan een waar volksfeest langs het parcours creëren en de sportdeelname nog meer stimuleren in combinatie met een side-events programma. We gaan samen echt een uniek evenement neerzetten.”

Dordtse trots

De Dordtse wethouder Marc Merx: “Topsport inspireert, daar ben ik van overtuigd. Met de komst van de start van de tweede etappe van zo’n groot wielevenement naar onze stad én onze Dordtse topper Lucinda Brand moet het lukken meer mensen op de fiets te krijgen, zowel sportief als recreatief. Een geweldige kans om onze inwoners uit te dagen om (meer) te sporten en bewegen!”

Download hier de video waarin burgemeester Aboutaleb de komst van de Grand Départ van de Tour de France Femmes 2024 naar Nederland aankondigt:

<link download>

<link video Youtube>

Voor meer informatie:

Gemeente Rotterdam, Kristel van der Heiden, woordvoerder wethouder Achbar, Telefoon: 06- 28 741 794, E-mail: km.vanderheiden@rotterdam.nl

Gemeente Den Haag, Nathalie Nuiten, woordvoerder wethouder Bredemeijer, Telefoon: 06- 18 942 611, E-mail: nathalie.nuiten@denhaag.nl

Gemeente Dordrecht, Sanne Waldekker, woordvoerder wethouder Merx, Telefoon: 06- 53 512 720, E-mail: s.waldekker@drechtsteden.nl

Algemeen:

Lisette Eijgelsheim, Rotterdam Topsport, Telefoon: 06- 53 416 756, E-mail: eijgelsheim@rotterdamtopsport.nl

Peter Schuiten, Rotterdam Topsport, Telefoon: 06- 55 331 292