Direct naar de content

Tour de France Femmes avec Zwift 2024 start in Nederland: zo ziet de route eruit

In Parijs is vandaag de route bekendgemaakt van de Tour de France Femmes avec Zwift 2024. ’s Werelds belangrijkste meerdaagse wielerwedstrijd voor vrouwen gaat voor het eerst van start in het buitenland en is twee dagen in Nederland voor drie etappes: op 12 augustus Rotterdam – Den Haag en op 13 augustus Dordrecht-Rotterdam en een individuele tijdrit in Rotterdam.

De derde editie van de Tour de France avec Zwift duurt van maandag 12 augustus tot en met zondag 18 augustus en telt acht etappes. De Grand Départ in Nederland is een dag na de sluitingsceremonie van de Olympische Zomerspelen in Parijs. Het is een samenwerking tussen de steden Rotterdam, Den Haag en Dordrecht, die er gezamenlijk een voor iedereen toegankelijk evenement van willen maken dat mensen enthousiast maakt voor de fiets en aanzet tot bewegen.

Eerste etappe, Rotterdam-Den Haag (138 km)
De basis van de route is vandaag onthuld tijdens de presentatie in het Palais des Congrès in Parijs. De Grand Départ vindt op maandag 12 augustus plaats in Rotterdam, pal naast het Depot Boijmans Van Beuningen in het Museumpark. De openingsetappe gaat over een afstand van 138 kilometer en eindigt na passages door Voorne-Putten en het Westland met een grote ronde in Den Haag. De streep is getrokken in Kijkduin, aan de voet van de duinen en het strand.

Tweede etappe, Dordrecht-Rotterdam (73 km)
Op dinsdag 13 augustus staan er twee ritten op het programma. In de ochtend eerst de tweede etappe over een afstand van 73 kilometer van Dordrecht naar Rotterdam, via de molens van Kinderdijk, de Alblasserwaard en de zuidelijke rand van Rotterdam. De start is op het Energieplein in Dordrecht, de finish op de Boompjes in Rotterdam, aan de voet van de Erasmusbrug.

Derde etappe, individuele tijdrit Rotterdam (6 km)
De Erasmusbrug is ook het middelpunt van de derde etappe, een individuele tijdrit over 6 kilometer die in de middag wordt gereden. Een razendsnel parcours dwars door de stad, startend bij de Erasmusbrug, over de Coolsingel en het Hofplein, met onderweg de Erasmusbrug en Willemsbrug en de finish opnieuw op de Boompjes.

Na Rotterdam naar Valkenburg
Na de Zuid-Hollandse tweedaagse trekt de Tour de France Femmes avec Zwift naar Zuid-Limburg voor een etappe van Valkenburg naar Luik. De vrouwen-Tour eindigt op zondag 18 augustus op l’Alpe d’Huez. Daar wordt duidelijk wie de opvolger wordt van de winnaars van de eerste twee edities, Annemiek van Vleuten (2022) en Demi Vollering (2023).

Stadsprogramma op 11 augustus
Het Nederlandse Tourfeest barst al het weekend voor de Grand Départ los met een uitgebreid stadsprogramma in Rotterdam op zondag 11 augustus. Er zijn toertochten en bezoekers kunnen zelf over het Tourparcours fietsen. Ook Den Haag, Dordrecht en de doorkomstgemeenten pakken in aanloop naar het evenement uit met een randprogramma in het teken van de fiets.

Rotterdamse trots
De Rotterdamse wethouder Sport, Faouzi Achbar, is trots op de start van de Tour de France Femmes avec Zwift in Rotterdam. “Ik kijk uit naar dit feest waar iedereen welkom is. Of je nu al kunt fietsen of niet. We geven de wielrensters het podium dat ze verdienen. Een bron van inspiratie voor meisjes en vrouwen om de sport ook te proberen of wat vaker de fiets te pakken. En door de samenwerking met Den Haag, Dordrecht, de doorkomstgemeenten en de Metropoolregio kleuren we straks niet alleen onze steden, maar de hele provincie geel.”

Haags enthousiasme
De Haagse wethouder Sport, Hilbert Bredemeijer, kijkt uit naar de eerste etappe. “Fantastisch dat de openingsetappe van de Tour de France Femmes finisht in Den Haag. De rensters rijden een ronde door Den Haag Zuidwest en finishen in Kijkduin. Het wordt een sportief feest voor de hele stad en zal Hagenaars enthousiasmeren om zelf ook op de fiets te springen. Den Haag kijkt er naar uit om de wielrensters te ontvangen en hen samen met alle Haagse wielerfans aan te moedigen.”

Dordtse verbinding
De Dordtse wethouder Marc Merx: “De Tour de France Femmes biedt ons de kans om aan een breed publiek te laten zien hoe mooi onze stad is en hoe sport mensen en steden kan verbinden. De route is daar ook echt op ingericht. We willen dat het evenement een mooie bijdrage levert aan een sportief, levendig en inclusief Dordrecht. We maken er een feestje van, waarbij we ook echt mensen willen inspireren om vaker de fiets te pakken.”

Website
Alle informatie over de Nederlandse Grand Départ is verzameld op de website www.letourfemmes-rotterdam.nl die vandaag online is gegaan. Hier vind je de routes van de etappes en alles over de deelnemende steden.

Download hier de promotievideo over de Nederlandse Grand Départ van de Tour de France Femmes
avec Zwift 2024: https://youtu.be/G6VhMXoF__Y

Voor meer informatie:

Gemeente Rotterdam
Kristel van der Heiden, woordvoerder wethouder Achbar
Telefoon: 06- 28 741 794
E-mail: km.vanderheiden@rotterdam.nl

Gemeente Den Haag
Gilles van Santvoort, woordvoerder wethouder Bredemeijer
Telefoon: 06- 43 083 828
E-mail: gilles.vansantvoort@denhaag.nl

Gemeente Dordrecht
Sanne Waldekker, woordvoerder wethouder Merx
Telefoon: 06- 53 512 720
E-mail: s.waldekker@drechtsteden.nl

Algemeen
Lisette Eijgelsheim, Rotterdam Topsport
Telefoon: 06- 53 416 756
E-mail: eijgelsheim@rotterdamtopsport.nl