Direct naar de content

TOP Academie Markt biedt jongeren perspectief op werk

De gemeente Rotterdam organiseert op 27 maart samen met Learn2Work een TOP Academie Markt voor zo’n 600 jongeren uit het praktijk- en speciaal onderwijs. Op deze speciale informatiemarkt in Topsportcentrum Rotterdam staan bedrijven uit kansrijke sectoren, zoals techniek en facilitaire dienstverlening, die op zoek zijn naar jong talent. Zij willen deze jongeren een plek in een van de TOP Academies bieden. Derdejaars leerlingen kunnen zich tijdens dit event oriënteren op deelname aan een van deze vakscholen.

Zo’n 300 leerlingen uit Rotterdam en omgeving kunnen er namelijk jaarlijks voor kiezen om hun opleiding af te ronden binnen een bedrijf. Zij leren in hun laatste 2 jaar van hun opleiding het vak van ervaren medewerkers en kunnen daarna in deze sector aan de slag. Bedrijven leiden op deze manier samen met Praktijkscholen (PrO) en Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) hun eigen toekomstige vakmensen op. De TOP Academie Markt is dus niet alleen bedoeld als kennismaking met kansrijke beroepen en sectoren, bedrijven bieden deze jongeren ook een stageplek met uitzicht op een baan. Peter Paul Wiegmans, Regio Directeur West Hago Zorg: ,,De TOP Academie is voor Hago Zorg een mooie manier om toekomstige medewerkers zelf op te leiden en jongeren echt perspectief op werk te bieden. Hago Zorg heeft dergelijk jong talent namelijk enorm hard nodig om ook in de toekomst een dienstverlener te kunnen blijven. De TOP Academie is daarom onderdeel van ons strategisch HR beleid.”

Erkende branchecertificaten
Binnen sectoren zoals de techniek, horeca, groen of facilitaire dienstverlening is namelijk een tekort aan vakmensen. Bedrijven binnen deze sectoren zijn op zoek naar praktijkgerichte jongeren die bij hen in het bedrijf een vak willen leren. Zij lopen stage bij een leermeester, krijgen les op de werkvloer en behalen erkende branchecertificaten. Kortom: na afronding van de TOP Academie zijn deze jongeren zelf ervaren vakmensen geworden en kunnen zij gelijk bij het bedrijf of in de sector aan het werk.

Jonge talenten
Rotterdam is een dynamische ondernemende stad. Er wonen veel jongeren die hard aan hun toekomst werken. ,,We hebben oog voor deze jonge talenten en willen samen met hen bouwen aan hun toekomst’’, zegt wethouder Said Kasmi (onderwijs). ,,Deze vorm van effectief leren op de werkvloer verbetert de positie van jongeren op de arbeidsmarkt structureel.’’ De gemeente Rotterdam is daarom aanjager en opdrachtgever van de TOP Academie. Zij hebben Learn2Work gevraagd om samen met bedrijven en scholen ruim 20 van deze vakscholen op te zetten.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen Mirjam Keunen, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, 06 – 28 48 94 54 of mm.keunen@rotterdam.nl