Direct naar de content

Tijdelijk veerdienst vervangt fietsers- en voetgangerstunnel Maastunnel

Vanaf vandaag kunnen fietsers en voetgangers gebruikmaken van een veerdienst om de Maas over te steken. Het fietsers- en voetgangersdeel van de Maastunnel is sinds vanochtend zeven maanden gesloten voor renovatie. De veerdienst vaart drie keer per uur tussen de Sint Janshaven en de Sint Jobshaven om fietsers en voetgangers naar de overkant te brengen.

Na de renovatie van de autotunnel is de fiets- en voetgangerstunnel aan de beurt. Deze tunnel wordt vanaf vandaag in 11 maanden gerenoveerd, waarbij het fietsgedeelte na zeven maanden renovatie weer toegankelijk zal zijn. Dagelijks gaan hier maximaal 7.000 fietsers en 150 voetgangers door de tunnel. Het is een essentiële verbinding tussen Zuid en Noord.

Dienstregeling
In opdracht van de gemeente verzorgt Waterbus een veerdienst die volgens een vaste dienstregeling vaart. De dienst is gratis en ook toegankelijk voor voetgangers. De veerdienst vaart op werkdagen tussen 6.30 en 23.30 uur. In het weekend vaart de dienst vanaf 08.00 uur. Er wordt drie keer per uur heen en weer gevaren.

Klepveer
Er wordt gevaren met een zogenaamd ‘Klepveer’. Dat is een boot met kleppen aan de voor- en achterkant en maakt op en af stappen erg makkelijk en snel. Met dit veer kunnen 200 fietsers per overtocht mee. Daarmee is de veerdienst een goed alternatief voor de fietsers en voetgangers die normaal gesproken de Maastunnel gebruikten.

Niet alleen een veerboot
De verwachting is dat er ook fietsers zullen zijn die geen gebruik maken van de veerdienst. Zij fietsen via de Erasmusroute (Maastunnelplein – Erasmusbrug). Om die route fietsvriendelijker te maken, zijn op alle kruispunten op de Erasmusroute de verkeerslichten zo ingesteld dat fietsers en voetgangers vaker groen krijgen. Op het kruispunt Maashaven Oostzijde – Pretorialaan is de gemiddelde wachttijd teruggebracht van 49 naar 27 seconden. Op het kruispunt Boompjes – Erasmusbrug is die tijd teruggebracht van 50 naar 32 seconden.
In het kader van de Rotterdamse MobiliteitsAanpak zal op deze route de komende tijd worden geëxperimenteerd met infrastructurele verbeteringen voor de fietser.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Theo Breimer,  bestuursvoorlichter wethouder Bokhove, 06-41316567 of t.breimer@rotterdam.nl